ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που εκκρεμούν στην Αττική
Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει ερώτηση προς τα συναρμόδια υπουργεία για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική.
Απαντήσεις για τα «κρίσιμα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που εκκρεμούν στην Αττική», ζητούν από τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου.
«Η τραγωδία στη Θεσσαλία θέτει επιτακτικά το ζήτημα συνεκτικής αντιπλημμυρικής προστασίας και στήριξης της ανθεκτικότητας του συνόλου των περιφερειών της χώρας μας και ειδικότερα της Περιφέρειας Αττικής, στη βάση των νέων δεδομένων που δημιουργεί η κλιματική κρίση», αναφέρουν οι βουλευτές, σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Σημειώνουν δε ότι «προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η μη ολοκλήρωση από την Περιφέρεια Αττικής, κρίσιμων έργων και μελετών αντιπλημμυρικής υποδομής».
Οι συναρμόδιοι υπουργοί καλούνται να ενημερώσουν για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για την προστασία των πολιτών της Αττικής
Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στο αντιπλημυρικό έργο στο πλαίσιο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, που είχε ξεκινήσει επί διοίκησης της «Δύναμης Ζωής» και, όπως τονίζουν, παραμένει ημιτελές κατά τη θητεία (2019-2023) της σημερινής διοίκησης της περιφέρειας. Αναφέρονται επίσης στην αντιπλημμυρική μελέτη Δυτικής Αθήνας, προϋπολογισμού 4.469.289, «για την οποία εδώ και 3 χρόνια δεν έχει ακόμη γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με ευθύνη της νυν διοίκησης».
Εκκρεμούν κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα
Όπως σημειώνουν, «εκκρεμούν επίσης και σειρά κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων όπως η κατασκευή δικτύου όμβριων στους Δήμους Κορυδαλλού και Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, προϋπολογισμού 18.200.000 ευρώ, το ρέμα Κόρμπη στη Βάρη, προϋπολογισμού 20.049.000 ευρώ, κά».
Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η ανάγκη «συντονισμού κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης προκειμένου να εκπονηθεί ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός έναντι των νέων δεδομένων της κλιματικής κρίσης, είναι κάτι παραπάνω από πιεστική». Αναγκαίο χαρακτηρίζουν και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων της περιφέρειας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του εθνικού σχεδιασμού, στη βάση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας.
«Η επιστημονική κοινότητα κρούει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου», σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και παραθέτουν τη δήλωση του καθηγητή του ΕΜΠ Ν. Μπελαβίλα, ότι στην περίπτωση που παρεμφερές φαινόμενο βροχόπτωσης (650 χιλιοστά βροχής), πλήξει την Αττική, όπως τη Θεσσαλία, οι συνέπειες τότε θα είναι καταστροφικές.
Οι συναρμόδιοι υπουργοί καλούνται να ενημερώσουν για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για την προστασία των πολιτών της Αττικής από τις ελλοχεύουσες απειλές που συνδέονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα, το πώς θα συμβάλλουν έτσι ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό τα κρίσιμα εκκρεμή αντιπλημμυρικά έργα της περιφέρειας για μια ανθεκτική και βιώσιμη Αττική, για τη συνεργασία υπουργείων και Περιφέρειας Αττικής για ένα συνεκτικό, ολιστικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με στόχο τόσο τον περιορισμό των επιπτώσεων όσο και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.
Ζητούν ιδιαίτερη ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών
Απευθυνόμενοι, ιδίως, στο υπουργείο Εσωτερικών, ως εποπτεύον της περιφέρειας, ζητούν να ενημερωθούν ποια στοιχεία διαθέτει για την πορεία των έργων και αν γνωρίζει το στάδιο στο οποίο βρίσκονται σήμερα.
Επίσης ρωτούν σε «τι φάση βρίσκονται σήμερα τα 168 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, εγγεγραμμένα στο ΠΕΕ και στον προϋπολογισμό της περιφέρειας Αττικής, που άφησε η διοίκηση της «Δύναμης Ζωής» στην Περιφέρεια Αττικής την περίοδο 2014-2019». Επίσης, αν το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης είναι ενήμερο για αυτήν την κατάσταση και ποιο σχέδιο έχει εκπονήσει για την αντιμετώπιση ακραίων ή και όχι απαραίτητα ακραίων, πλημμυρικών φαινομένων.
Τέλος, εγείρουν το ζήτημα της ευθύνης του κεντρικού κράτους σε σχέση με το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Όταν όμως διακυβεύεται η ασφάλεια των πολιτών, ποια είναι η ευθύνη του κεντρικού κράτους; Μπορεί αυτό να λειτουργεί ως Πόντιος Πιλάτος, νίπτοντας τας χείρας του στην περίπτωση των συνεπειών των πολλαπλασιαζόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων;» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις