IIF: Στα 307 τρισ. δολάρια εκτινάχθηκε το παγκόσμιο χρέος
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 100 τρισ. δολάρια την τελευταία 10ετία.
Στο επίπεδο ρεκόρ των 307 τρισ. δολαρίων εκτινάχθηκε το παγκόσμιο χρέος έφτασε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρά την αύξηση των επιτοκίων που περιορίζει τις τραπεζικές πιστώσεις, με αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία να οδηγούν την άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF).
Το παγκόσμιο χρέος σε δολάρια αυξήθηκε κατά 10 τρισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023 και κατά 100 τρισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία.
Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Βρετανία και η Γαλλία να βρίσκονται στην κορυφή
Η διόγκωση του χρέους είχε ως αποτέλεσμα ο λόγος του προς το ΑΕΠ να διαμορφωθεί για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στο 336%. Πριν από το 2023, ο λόγος του χρέους μειωνόταν επί επτά τρίμηνα. Σύμφωνα με την έκθεση του IIF η επιβράδυνση της ανάπτυξης παράλληλα με την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων οδήγησε στην άνοδο του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
«Η ξαφνική αύξηση του πληθωρισμού ήταν ο κύριος παράγοντας πίσω από την απότομη μείωση του λόγου του χρέους τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε το IIF, προσθέτοντας ότι με τις πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές να μετριάζονται, έστω και όχι στους στόχους τους, αναμένουν ότι ο λόγος χρέους προς παραγωγή θα ξεπεράσει το 337% μέχρι το τέλος του έτους.
Η γεωγραφική κατανομή του χρέους
Περισσότερο από το 80% της τελευταίας αύξησης του χρέους προήλθε από τον ανεπτυγμένο κόσμο, με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τη Γαλλία να βρίσκονται στην κορυφή. Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, οι μεγαλύτερες αυξήσεις προήλθαν από τις μεγαλύτερες οικονομίες, δηλαδή την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία.
«Καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και τα υψηλότερα επίπεδα χρέους ωθούν τις δαπάνες για τόκους σε υψηλότερα επίπεδα, οι πιέσεις του εγχώριου χρέους θα αυξηθούν» σημειώνεται στην έκθεση.
Το χρέος των νοικοκυριών σε σχέση με το ΑΕΠ στις αναδυόμενες αγορές εξακολουθεί να είναι πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, κυρίως λόγω της Κίνας, της Κορέας και της Ταϊλάνδης. Ωστόσο, ο ίδιος δείκτης στις ώριμες αγορές μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών τους πρώτους έξι μήνες του έτους.
«Σε περίπτωση που οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν στις ώριμες αγορές, η υγεία των ισολογισμών των νοικοκυριών, ιδίως στις ΗΠΑ, θα παρέχει ένα μαξιλάρι… έναντι περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων», ανέφερε.
Οι αγορές δεν τιμολογούν μια αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον, αλλά το επιτόκιο-στόχος μεταξύ 5,25% και 5,5% αναμένεται επί του παρόντος να παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.
Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι αναγκαίες επενδύσεις διοχετεύονται στον λιγότερο επικίνδυνο ανεπτυγμένο κόσμο.
Πηγή: ot.gr
- Άρης: Ξανά ατομικό για Μορόν και Μάγιο, ανεβάζει στροφές ο Κουάισον
- Σκωτία: Φυλακίστηκε ο νεοναζί που διατηρούσε οπλοστάσιο και απειλούσε οργάνωση LGBTQ – «Θα πληρώσουν με αίμα»
- Ο Δήμος Πολυγύρου αποκτά το δικό του λογότυπο
- Δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα κλάπηκαν από χάκερ το 2024
- Πότε έρχεται στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό o Νέιθαν Μενσά
- Εποχικοί πυροσβέστες: «Όχι» στην τροπολογία από την κυβέρνηση – «Νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες», λέει το ΠΑΣΟΚ