Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Υπέβαλε αγωγή κατά της Πολωνίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας

Ουκρανία: Υπέβαλε αγωγή κατά της Πολωνίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας

Οι γείτονες της Ουκρανίας απαγορεύουν την εισαγωγή σιτηρών για να προστατέψουν τους παραγωγούς τους

Η Ουκρανία κατέθεσε αγωγή ενάντια στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία για τις μονομερείς απαγορεύσεις που έχουν επιβάλλει στις εξαγωγές των σιτηρών, τις οποίες το Κίεβο χαρακτηρίζει ως «παραβίαση των διεθνών τους υποχρεώσεων».

Σύμφωνα με το euronews, η αγωγή, που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας (18/9) ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), έχει ως στόχο να ξεκινήσει «διαβουλεύσεις» με τις τρεις ανατολικές χώρες.

«Δεν μπορούν μεμονωμένα κράτη να απαγορεύουν την εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων »

«Είναι θεμελιωδώς σημαντικό για εμάς να αποδείξουμε ότι μεμονωμένα κράτη μέλη δεν μπορούν να απαγορεύουν την εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταθέτουμε αγωγές εναντίον τους», δήλωσε η Γιούλια Σβιρίντενκο, πρώτη αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, σε δήλωσή της.

«Ταυτόχρονα, ελπίζουμε ότι οι χώρες αυτές θα άρουν τους περιορισμούς τους και δεν θα χρειαστεί να διευθετήσουμε το θέμα στα δικαστήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη μαζί τους και την προστασία των συμφερόντων των αγροτών».

Ο Svyrydenko δήλωσε ότι οι Ουκρανοί έμποροι υποφέρουν ήδη από το πρόσθετο κόστος μεταφοράς και τις δυσκολίες στην εκπλήρωση των ξένων συμβολαίων. «Οι μονομερείς ενέργειες των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα του εμπορίου είναι απαράδεκτες», προστίθεται στη δήλωση.

Αγωγή υπέβαλε η Ουκρανία στον WTO κατά της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας

Ουκρανικά σιτηρά

Πότε τέθηκαν για πρώτη φορά οι απαγορεύσεις

Οι απαγορεύσεις τέθηκαν για πρώτη φορά σε ισχύ στις 2 Μαΐου και αφορούσαν πέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στην περιφέρεια της Ουκρανίας: Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Οι χώρες αυτές είχαν δηλώσει ότι η απροσδόκητη αύξηση των σιτηρών από την Ουκρανία χωρίς δασμούς και με χαμηλό κόστος συμπίεζε τις τιμές για τους τοπικούς αγρότες και προκαλούσε οικονομικό όλεθρο.

Σύμφωνα με τους περιορισμούς, επιτρεπόταν η μεταφορά τεσσάρων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων – σιτάρι, αραβόσιτος, ελαιοκράμβη και ηλιόσπορος – μέσω των πέντε ανατολικών χωρών, αλλά δεν μπορούσαν να παραμείνουν εντός των αγορών τους για εγχώρια κατανάλωση ή αποθήκευση.

Καταγγελία από το Κίεβο για τις απαγορεύσεις – Η υπόσχεση της Κομισιόν

Το Κίεβο κατήγγειλε επανειλημμένα τις απαγορεύσεις ως αντίθετες με το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που επιδεικνύεται προς τη χώρα μετά την ρωσική εισβολή και τον πόλεμο πλήρους κλίμακας. Αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών, εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» για τα προσωρινά μέτρα και τον επιζήμιο αντίκτυπό τους στην ενιαία αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε να καταργήσει σταδιακά τις απαγορεύσεις έως τις 15 Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι ο ανατολικός συνασπισμός απείλησε δημοσίως να προχωρήσει μόνος του και να επιβάλει τις δικές του απαγορεύσεις.

Η Κομισιόν ήρε τις απαγορεύσεις στα σιτηρά – Επεβλήθησαν μονομερείς εθνικές απαγορεύσεις

Λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, η Επιτροπή ανακοίνωσε συμφωνία βάσει της οποίας οι απαγορεύσεις αίρονται με άμεση ισχύ. Σε αντάλλαγμα, το Κίεβο δεσμεύτηκε να αυστηροποιήσει τον έλεγχο του εμπορίου του και να αποφύγει τις ξαφνικές εξάρσεις στα αγροτικά προϊόντα.

Όμως η λύση δεν ικανοποίησε την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, οι οποίες ανακοίνωσαν γρήγορα τις προθέσεις τους να επιβάλουν μονομερώς εθνικές απαγορεύσεις, το ίδιο το ασυντόνιστο σενάριο που οι Βρυξέλλες ήθελαν να αποφύγουν πάση θυσία.

«Θα επεκτείνουμε αυτή την απαγόρευση παρά τη διαφωνία τους, παρά τη διαφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki σε συγκέντρωση την Παρασκευή. «Θα το κάνουμε γιατί είναι προς το συμφέρον των Πολωνών αγροτών».

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ανόμοιες οι απαγορεύσεις ως προς τη διάρκεια και την εφαρμογή τους

Οι νέες απαγορεύσεις είναι ανόμοιες ως προς το πεδίο εφαρμογής και τη διάρκεια και στοχεύουν σε διαφορετικά σύνολα τροφίμων. Η Ουγγαρία, για παράδειγμα, έκλεισε την αγορά της σε 24 ουκρανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των αυγών και του μελιού, τα οποία δεν καλύπτονταν από την προηγούμενη μαύρη λίστα. Η σλοβακική απαγόρευση ισχύει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το πολωνικό μέτρο έχει θεσπιστεί για «αόριστο» χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά της, η Ρουμανία δήλωσε ότι θα περιμένει από το Κίεβο να υποβάλει το σχέδιο δράσης της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτού προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση. Η Βουλγαρία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι περιορισμοί δεν είναι πλέον απαραίτητοι για την προστασία της εθνικής της οικονομίας.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τη Δευτέρα τις εθνικές απαγορεύσεις και τα πιθανά επόμενα βήματα, λέγοντας ότι διεξάγεται εσωτερική ανάλυση. «Η εμπορική πολιτική αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα (της Επιτροπής), οπότε οποιαδήποτε δράση πρέπει να αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι αντιδράσεις των κρατών μελών

Τα κράτη μέλη, ωστόσο, εκφράστηκαν πιο έντονα για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Ο Luis Planas, ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, επέκρινε τους μονομερείς περιορισμούς ως «λάθος» που ενέχει τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει την επισιτιστική ανασφάλεια.

«Τα μέτρα αυτά είναι ασυμβίβαστα με το δίκαιο της ΕΕ», δήλωσε ο Πλάνας το πρωί της Δευτέρας πριν μεταβεί σε υπουργική σύνοδο στις Βρυξέλλες. «Δεν μπορούμε να χάσουμε την εστίαση. Η εστίαση είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας για τον περιορισμό της παράνομης και αδικαιολόγητης επιθετικότητας της Ρωσίας.»

Ο Τζεμ Οζντεμίρ της Γερμανίας κατηγόρησε τις τρεις ανατολικές χώρες ότι ασκούν «αλληλεγγύη μερικής απασχόλησης» και κάλεσε το μπλοκ να «αποφύγει» να ενισχύσει το αφήγημα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Λυπούμαστε για ορισμένα μονομερή μέτρα που ελήφθησαν από συνοριακές χώρες, τα οποία δεν είναι η πρώτη φορά», δήλωσε ο Γάλλος ομόλογός του, Marc Fesneau. «Μου φαίνεται ότι δεν μπορείς να έχεις αλληλεγγύη χωρίς ενότητα. Και για να έχεις ενότητα, πρέπει επίσης να εκφράζεις την αλληλεγγύη σου.»

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024