Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η Ουκρανία ζητά «αποζημιώσεις» από τη Ρωσία και την κατηγορεί πως περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο

Η Ουκρανία ζητά «αποζημιώσεις» από τη Ρωσία και την κατηγορεί πως περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο

Το Μάρτιο 2022, οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου είχαν διατάξει τη Ρωσία, με επείγουσα απόφασή τους, να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της

Το Κίεβο ζήτησε σήμερα από το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη να υποχρεώσει τη Μόσχα να του καταβάλει «αποζημιώσεις», κατηγορώντας τη Ρωσία ότι διεξάγει έναν «ιμπεριαλιστικό πόλεμο», ότι «θέλει να σβήσει από το χάρτη» την Ουκρανία και ότι «περιφρονεί» το Διεθνές Δίκαιο.

«Η Ρωσία δεν είναι υπεράνω του νόμου. Πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη»

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για κατάχρηση του Διεθνούς Δικαίου

Η Ουκρανία απαντούσε στα επιχειρήματα της Ρωσίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, όπου οι δύο χώρες αντιπαρατίθενται σε μια διαδικασία την οποία άρχισε η Ουκρανία, που κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε ψευδώς ισχυρισμούς για γενοκτονία για να δικαιολογήσει την εισβολή της το 2022.

«Η Ρωσία δεν είναι υπεράνω του νόμου. Πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο Αντόν Κορίνεβιτς, Ουκρανός διπλωμάτης.

«Έχετε την εξουσία να δηλώσετε πως οι πράξεις της Ρωσίας είναι αθέμιτες, πως οι διαρκείς καταχρήσεις της οφείλουν να σταματήσουν, πως η απόφασή σας οφείλει να εφαρμοστεί και πως η Ρωσία οφείλει να διορθώσει τη ζημιά που προκάλεσε», δήλωσε προς τους δικαστές.

Η Ουκρανία προσέφυγε στο κορυφαίο δικαστήριο του ΟΗΕ λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων το Φεβρουάριο 2022, επιδιώκοντας να πολεμήσει τη γείτονά της σε όλα τα μέτωπα, το νομικό, το διπλωματικό, όπως και το στρατιωτικό.

Κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε ψευδώς ισχυρισμούς για γενοκτονία στην ανατολική Ουκρανία για να δικαιολογήσει την εισβολή και ότι σχεδίασε η ίδια μια γενοκτονία.

«Η Ρωσία αποπειράται να ανατρέψει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή μας», υποστήριξε ο Κορίνεβιτς, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι θέλει «να σβήσει από το χάρτη» την Ουκρανία.

«Η Ρωσία κατηγόρησε ψευδώς την Ουκρανία ότι διαπράττει μια γενοκτονία σε παραβίαση της σύμβασης για τη γενοκτονία», δήλωσε.

Το Μάρτιο 2022, οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου είχαν διατάξει τη Ρωσία, με επείγουσα απόφασή τους, να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, οι οποίες συνεχίζονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία.

Κατάχρηση του Διεθνούς Δικαίου

Ένας από τους αντιπροσώπους της Μόσχας, ο Γκενάντι Κουζμίν, ο πρώτος Ρώσος διπλωμάτης που απευθύνεται στο δικαστήριο στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, κατηγόρησε χθες, Δευτέρα, το Κίεβο ότι δεν θα μπορούσε να είναι «πιο μακριά από την αλήθεια» προσποιούμενο πως η Ρωσία επικαλέσθηκε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη γενοκτονία ως αιτία για να εξαπολύσει τον πόλεμό της εναντίον της γειτονικής της χώρας.

Απλές «δηλώσεις» σχετικά με τη γενοκτονία δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης για τη γενοκτονία, υποστήριξε ο Κουζμίν.

Ο αντιπρόσωπος της Ουκρανίας Κορίνεβιτς κατηγόρησε σήμερα τον Κουζμίν ότι χρησιμοποίησε χθες τη διατύπωση «τελική λύση» και υποστήριξε ότι αντιφάσκει με τα ίδια τα επιχειρήματά του, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε τον ισχυρισμό της γενοκτονίας ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Το Κίεβο υποστηρίζει πως η Ρωσία καταχράται το Διεθνές Δίκαιο όταν υποστηρίζει πως η εισβολή ήταν δικαιολογημένη για να σταματήσει μια φερόμενη ως γενοκτονία στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία υποστηρίζει πως δεν υπήρχε κίνδυνος γενοκτονίας στην ανατολική Ουκρανία, που από το 2014 πολεμάει υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις και πως η συνθήκη περί γενοκτονίας δεν επιτρέπει μια εισβολή για να σταματήσει μια φερόμενη γενοκτονία.

Γενικότερα η υπόθεση που εξετάζεται στη Χάγη αφορά διένεξη σχετικά με το κατά πόσο το δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να διατάξει το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Μέχρι τώρα η Ρωσία σνόμπαρε τις ακροαματικές συνεδριάσεις αυτού του δικαστηρίου σ’ αυτή την υπόθεση, ισχυριζόμενη πως δεν είχε αρκετό χρόνο για να ετοιμάσει τα επιχειρήματά της.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024