Τα διεθνή βλέμματα στρέφονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν
Η επίθεση του αζερικού στρατού εναντίον αρμενικών στόχων προκάλεσε την επέμβαση της διεθνούς κοινότητας, με την Τουρκία να είναι η μόνη χώρα που τάσσεται στο πλευρό του Μπακού
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
- Η φοβερή αποκάλυψη της Βικτόρια Μπέκαμ για τα παιδιά της
Ήδη οι νεκροί από τις επιχειρήσεις του αζέρικου στρατού στην περιοχή στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέρχονται στους 25 σύμφωνα με τον αξιωματούχο των υπηρεσιών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Γκεγάμ Στεπανιάν. Το πρακτορείο Reuters που μετέδωσε τη δήλωση δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτήν την πληροφορία.
Νωρίτερα, το Μπακού εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση για να ανακαταλάβει το διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο νότιο Καύκασο, ο οποίος κατοικείται κυρίως από Αρμενίους.
Η Αρμενία κατήγγειλε μια «ευρείας κλίμακας επίθεση» που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με το Γερεβάν να εκτιμά ότι στόχος του Μπακού είναι να πραγματοποιήσει την «εθνοκάθαρση» σε αυτόν τον διαφιλονικούμενο θύλακα στον νότιο Καύκασο, ο οποίος κατοικείται κυρίως από Αρμενίους.
«Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια νέα ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, επιδιώκοντας να ολοκληρώσει την πολιτική της εθνοκάθαρσης που ακολουθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.
Παράλληλα η αρμενική διπλωματία τόνισε πως ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή οφείλουν να «σταματήσουν την επιθετικότητα» του Αζερμπαϊτζάν.
Αρχές στον θύλακα έκαναν λόγο για πολυάριθμα θύματα αμάχων στην περιοχή μετά την έναρξη των εχθροπραξιών.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ζήτησε την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το Μπακού τόνισε ότι η ειρήνη με την Αρμενία είναι εφικτή μόνο σε περίπτωση «ολικής» αποχώρησης των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή είναι η άνευ όρων και πλήρης αποχώρηση των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων από την αζέρικη περιοχή του Καραμπάχ και η διάλυση του λεγόμενου αυτονομιστικού καθεστώτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διπλωματία του Αζερμπαϊτζάν.
Ρωσία: «Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε πρώτο – βρείτε τα»
Μπροστά στις εξελίξεις, η Μόσχα τόνισε ότι ειδοποιήθηκε μόλις «λίγα λεπτά» πριν από την έναρξη των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» του Μπακού στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αποτελεί εγγυήτρια δύναμη της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε μετά τον τελευταίο πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν το 2020.
«Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πρέπει να λάβουν σαφή και ξεκάθαρα μέτρα για να βάλουν τέλος στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε το Γερεβάν.
Πράγματι από το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου 2023, «η ρωσική ειρηνευτική δύναμη έχει καταγράψει πολυάριθμα γεγονότα παραβιάσεων της εκεχειρίας από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής», δήλωσε το υπουργείο και κάλεσε τις πλευρές η σύγκρουση για να σταματήσει η χρήση βίας και να συμμετάσχει σε διάλογο.
«Κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια μονομερή ενέργεια, η οποία απειλεί χιλιάδες πολίτες»
«Σε ΜΜΕ κυκλοφορούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, ειδοποίησε «εκ των προτέρων» τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις (…) Αυτό δεν αληθεύει. Οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στη ρωσική αποστολή λίγα λεπτά πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.
Η Ρωσία είναι «ανήσυχη» από τη «βίαιη κλιμάκωση» της κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση κατά Αρμενίων αυτονομιστών και η Μόσχα προσπαθεί να φέρει ξανά το Γερεβάν και το Μπακού «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο.
«Το βασικό είναι να πείσουμε το Γερεβάν και το Μπακού να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να «αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Γερμανία: Το Μπακού δεν τήρησε τις υποσχέσεις του
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν αθέτησε την υπόσχεσή του να μην καταφύγει σε στρατιωτική δράση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ζήτησε να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.
«Η υπόσχεση του Μπακού να απέχει από στρατιωτική δράση παραβιάστηκε. Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσει αμέσως τους βομβαρδισμούς και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Παρίσι: Καταδικάζει το Μπακού
Το Παρίσι καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν και ζήτησε τη σύγκληση «έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
«Κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια μονομερή ενέργεια, η οποία απειλεί χιλιάδες πολίτες που έχουν ήδη πληγεί από μήνες παράνομου αποκλεισμού και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας το Μπακού «να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του και να επιστρέψει στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
Το Μπακού ανακοίνωσε ότι «απορρίπτει και καταδικάζει με έντονο τρόπο» την τοποθέτηση της Γαλλίας για τις εχθροπραξίες που ξεκίνησε σήμερα ο αζέρικος στρατός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφού το Παρίσι χαρακτήρισε τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν «παράνομη, αδικαιολόγητη και απαράδεκτη», ζητώντας την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Η ισλαμοφοβική πολιτική και η κατά του Αζερμπαϊτζάν πολιτική της Γαλλίας και η απαράδεκτη ανάμειξή της στις εσωτερικές μας υποθέσεις, δείχνουν ότι όσο πιο μακριά είναι η Γαλλία από την περιοχή, τόσο καλύτερα (θα είναι)», τόνισε το αζέρικο υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Τουρκία: Το Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκε να δράσει
Προς το παρόν, μόνο η Τουρκία φαίνεται να τάσσεται στο πλευρό του Μπακού.
Το Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκε να λάβει μέτρα στο κυρίαρχο έδαφός του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αφού οι ανησυχίες του Μπακού δεν αμβλύνθηκαν μετά τον πόλεμο με την Αρμενία το 2020 στην περιοχή, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Ως αποτέλεσμα των δίκαιων και νόμιμων ανησυχιών του για την κατάσταση, καθώς το Μπακού εξέφραζε επανειλημμένα ότι οι ανησυχίες του δεν μετριάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια μετά το τέλος του Δεύτερου Πολέμου του Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκε να λάβει μέτρα που κρίνει απαραίτητα στο κυρίαρχο έδαφός του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
«Πιστεύουμε ότι η συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, που διεξάγονται σχολαστικά μέχρι σήμερα, με στόχο να φέρουν αποτελέσματα είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και διαρκούς σταθερότητας στην περιοχή», συμπλήρωσε η Άγκυρα, σύμμαχος του Μπακού.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Έκρυθμη η κατάσταση στο Γερεβάν – «Νικόλ, προδότη!»
Μπορεί η Αρμενία να έχει τη ρητορική έστω στήριξη από ισχυρούς παίχτες, αλλά η χώρα περνάει μεγάλη εσωτερική κρίση.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε σήμερα εκείνους που καλούν σε «πραξικόπημα» στη χώρα του, μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Αζερμπαϊτζάν.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ορισμένα άτομα, σε ορισμένες δυνάμεις, να κάνουν πραξικόπημα στην Αρμενία. Υπάρχουν ήδη εκκλήσεις από διάφορα μέρη για πραξικόπημα στην Αρμενία», είπε στο διάγγελμά του προς το έθνος.
Την ίδια ώρα η αρμενική τηλεόραση μετέδιδε ότι εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στο Γερεβάν.
Κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν στις 18.00 (ώρα Ελλάδας). Πράγματι, συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές μπροστά από την έδρα της αρμενικής κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Γερεβάν, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν.
Ορισμένοι διαδηλωτές φώναζαν: «Νικόλ, προδότη!», «Νικόλ, παραιτήσου!» και «Αρτσάχ! Αρτσάχ!» (σ.σ.: η ονομασία που δίνουν οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ), σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Αντιμέτωπη με εκατοντάδες διαδηλωτές, η αστυνομία έκλεισε τις εισόδους του κυβερνητικού κτιρίου.
Η αντιπολίτευση έχει προσπαθήσει πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια να ανατρέψει τον Πασινιάν, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για την ήττα στον σύντομο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, το φθινόπωρο του 2020. Τότε, οι μαζικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν ανάγκασαν τον Πασινιάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο ίδιος ο Πασινιάν αναδείχθηκε πρωθυπουργός μετά τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του 2018.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις