Φράγμα Γυρτώνης: Ένταση και αλαλούμ στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας – Έσπασε ανάχωμα με εντολή δημάρχου;
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινοτάρχης Φαλάνης με αφορμή κάποιες τοποθετήσεις του δημάρχου Λαρισαίων σχετικά με το φράγμα Γυρτώνης πήρε τον λόγο καλώντας τον να αναλάβει τις ευθύνες του.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Μαραθώνιο και με αρκετή ένταση αποδείχθηκε το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας με κεντρικό ζήτημα τις πλημμύρες στην πόλη εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel αλλά και το πακέτο μέτρων στήριξης προς τους πλημμυροπαθείς που εισηγείται η Δημοτική Αρχή. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και μέλη συντονιστικών επιτροπών από τις πληγείσες περιοχές της Λάρισας Άγιο Θωμά, Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, Νέας Σμύρνης και ΑΤΑ με αποτέλεσμα αρκετές φορές να ανέβουν οι τόνοι.
Μάλιστα αλαλούμ αλλά και ένταση υπήρξε σχετικά με το αν πλημμύρισαν περιοχές επειδή έσπασε ανάχωμα στο φράγμα Γυρτώνης και αν ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης έδωσε εντολή για να συμβεί κάτι τέτοιο.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της τοπικής κοινοτάρχης Φαλάνης, Κώστας Λυγούρας με αφορμή κάποιες τοποθετήσεις του δημάρχου Λαρισαίων σχετικά με το φράγμα Γυρτώνης πήρε τον λόγο καλώντας τον να αναλάβει τις ευθύνες του.
Ο κ. Λυγούρας υποστήριξε ότι όντως έσπασε το ανάχωμα από την πλευρά που ξεκινάει από την Πεδούπολη μέχρι το πεδίο βολής του Αμπελώνα το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου κατόπιν εντολών που πήρε από το Συντονιστικό και τον δήμαρχο και πως τα πάντα έγιναν παρουσία αστυνομικού διευθυντή.
Μάλιστα επεσήμανε ότι επρόκειτο για μία σωστή εντολή.
«Ο κοινοτάρχης πήρε τα μέτρα του, πήρε εντολές εκείνο το βράδυ που σωστά δόθηκαν γιατί αν δεν άνοιγε το φράγμα Γυρτώνης σήμερα θα μιλούσαμε για πολλές ανθρώπινες απώλειες», είπε αρχικά.
«Δώσατε εντολή να ανοίξουμε το φράγμα Γυρτώνης»
«Το φράγμα που δώσατε εντολή να ανοίξουμε εκείνο το βράδυ είναι το φράγμα Γυρτώνης. Δεν είναι αγροτικός δρόμος εκεί μπερδευόσαστε όλοι. Ήταν σωστή η εντολή που δώσατε. Δεν είναι αγροτικός δρόμος. Από τις πόρτες του φράγματος μέχρι το ανάχωμα που καλύπτει τα χωριά μας, υπάρχει ένα ανάχωμα που έγινε με το φράγμα της Γυρτώνης. Αυτό το ανάχωμα έσπασε εκείνο το βράδυ με εντολή δική σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυγούρας.
«Οι πόρτες του φράγματος είναι στην πλευρά της Γυρτώνης. Από τη Γυρτώνη μέχρι το ανάχωμα που ξεκινάει από την Πεδούπολη μέχρι το πεδίο βολής του Αμπελώνα υπάρχει ένα ανάχωμα πρόσθετο, το οποίο αυτό το σπάσαμε. Δεν λέω για την πλευρά στο Κουλούρι. Το ανοίξαμε με εντολές δικές σας και όσων ήταν στη σύσκεψη. Το ζήτησα γραπτώς, δεν μπορέσατε να μου το δώσετε γραπτώς και ζήτησα την παρουσία του αστυνομικού διευθυντή και σε 15′ ο αστυνομικός διευθυντής ήρθε στον χώρο και σε 20′ λεπτά ήρθε το μηχάνημα και ανοίξαμε και σωστά ανοίξαμε. Αν ήταν λάθος η εντολή σας. Δεν θα το έκανα. Δεν θα έπνιγα την οικογένειά μου, δεν θα έπνιγα την επιχείρησή μου που είναι εκεί κοντά», είπε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να εξηγήσετε πως ό,τι έκανε η κοινότητα Φαλάνης με εντολή δική σας ήταν σωστό»
«Η εντολή σας ήταν σωστή. Μιλάω από την πλευρά Γυρτώνης και Φαλάνης. Έγινε επίσημα και δεν τρελάθηκε ο κοινοτάρχης και άνοιξε ένα φράγμα. Εδώ μέσα μπορεί να μην ξέρουν ούτε το 5% που είναι το φράγμα, 5-10 άτομα ξέρουν που είναι το φράγμα Γυρτώνης γι’ αυτό δεν μπορούν να καταλάβουν. Ακόμα και στην οικογένειά μου προσπαθούσα να εξηγήσω γιατί διαβάζοντας διάφορα μου έλεγαν τα παιδιά μου ‘πατέρα τι έκανες; Άνοιξες το ανάχωμα να μας πνίξεις’. Θα πρέπει να εξηγήσετε πως ό,τι έκανε η κοινότητα Φαλάνης με εντολή δική σας ήταν σωστό. Θέλω να αναλάβετε την ευθύνη σας και όσοι βρέθηκαν στο συντονιστικό», είπε ακόμα.
Μάλιστα έκανε αναφορά σε κάποιες τοποθετήσεις που έκαναν λόγο πως πλημμύρισε η Φαρκαδώνα και ο δήμος Κιλελέρ από το σπάσιμο στο φράγμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Φαρκαδώνα βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από τη Φαλάνη.
«Δεν έγινε κάτι παράνομο και κάτι που δεν έπρεπε να γίνει»
Αξίζει να σημειωθεί πως κάτοικοι της Φαρκαδόνας Τρικάλων έχουν προχωρήσει σε ομαδική μήνυση αφού υποστηρίζουν ότι με το σπάσιμο αναχωμάτων στον ποταμό Ενιπέα πλημμύρισε το χωριό τους, όπως και άλλα, για να γλιτώσουν οι πόλεις της Θεσσαλίας.
Δήμαρχος Λαρισαίων: «Μιλάω για τη δεξιά πλευρά του φράγματος, η οποία πλημμύρισε τον κάμπο προς την Κάρλα»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων απάντησε και όπως είπε όντως έδωσε εντολή κατόπιν της σύσκεψης στο Συντονιστικό για να ανοίξει το συγκεκριμένο ανάχωμα και όπως διευκρίνισε όταν μιλάει και λέει πως δεν έδωσε εντολή να σπάσει το φράγμα Γυρτώνης εννοεί τη δεξιά πλευρά του φράγματος, η οποία πλημμύρισε τον κάμπο προς την Κάρλα που δεν έχει σχέση με αυτό που έγινε από τη μεριά της Φαλάνης.
«Για μία ακόμα φορά θα πω ότι η συζήτηση δεν έχει σχέση με τον αγροτικό δρόμο – φράγμα που δόθηκε εντολή εκείνο το βράδυ από το Συντονιστικό να ανοίξει σε κάποια σημεία και που καλώς άνοιξε σε κάποια σημεία αλλιώς η Φαλάνη θα ήταν πλημμυρισμένη πολύ νωρίτερα και πολύ χειρότερα. Δεν έχει σχέση με τη δεξιά του φράγματος, το οποίο στη συνέχεια έσπασε από τα πολλά πλημμυρικά νερά και θα έσπαγε και νωρίτερα εάν δεν κάνατε αυτό που κάνατε και τα οποία πλημμύρισαν τα χωριά του Δήμου Κιλελέρ», είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτό το σημείο είναι σημείο που έσπασε μόνο του από την πίεση, ασχολείται η περιφέρεια και αποκαθίσταται όπως αποκαταστάθηκε το σπάσιμο που έγινε πίσω από τις εργατικές κατοικίες. Τα ερωτήματα είναι σε σχέση με αυτό το σπάσιμο, δεν αφορούν αυτό που έγινε εκείνο το βράδυ όπως το περιέγραψε. Εγώ πάντα μιλούσα και μιλάω για τη δεξιά πλευρά του φράγματος, η οποία πλημμύρισε τον κάμπο προς την Κάρλα που δεν έχει σχέση με αυτό που έγινε από τη μεριά τη δική σας και με παρουσία αστυνομίας και μετά από εντολή του συντονιστικού εκείνο το βράδυ. Δεν έγινε κάτι παράνομο και κάτι που δεν έπρεπε να γίνει», κατέληξε.
Δείτε την τοποθέτηση του κ. Λυγούρα στο 2:00:00 και την απάντηση 2:59:00
Οργισμένοι κάτοικοι στο δημοτικό συμβούλιο
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθερία στη Λάρισα σε έντονους τόνους και με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση τοποθετήθηκαν κάτοικοι πλημμυρισμένων περιοχών της Λάρισας, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό ζήτησε να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η άντληση υδάτων, η καθαριότητα και η απολύμανση των συνοικιών που επλήγησαν, ενώ πολλές απορίες εκφράστηκαν για τη διαδικασία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι απαιτείται ταχύτητα.
Επίσης, εκφράστηκαν φόβοι για ασθένειες που ίσως αναπτυχθούν και ζήτησαν στήριξη για έλεγχο στατικότητας σπιτιών και επιχειρήσεων.
Κάτοικοι της περιοχής του ΑΤΑ κατήγγειλαν ότι είχαν επισημάνει προβλήματα με νερά και λύματα που συσσωρευόταν στην περιοχή εδώ και χρόνια, τονίζοντας ότι «η Δημοτική Αρχή δεν είχε ανταποκριθεί».
Καλύτερο συντονισμό ζήτησε εκπρόσωπος κατοίκων της συνοικίας Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, τόσο στην άντληση υδάτων όσο και στην καθαριότητα. Εκπρόσωπος της συνοικίας Αγίου Θωμά ζήτησε ενημέρωση για τον Βιολογικό στη Μάνδρα. Μεγάλη ανησυχία εκφράστηκε για τη στατικότητα των κτιρίων και οι πολίτες εξέφρασαν την ανάγκη να γίνουν άμεσα οι αυτοψίες, ώστε να προχωρήσουν σε επισκευές των σπιτιών τους.
«Για τα αντιπλημμυρικά έργα έχει ευθύνη ο Δήμος; Αν γίνονταν έργα, δεν θα σωζόταν ένα μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας;» ρώτησε πολίτης.
«Μηχανήματα να ξύσουν τους δρόμους από τα λύματα» ζήτησε εκπρόσωπος από τη Νέα Σμύρνη και επισήμανε ότι πρέπει να γίνει άμεσα απολύμανση.
«Να είστε πιο αυστηρός από την Πολιτεία να γίνονται τέτοια έργα, ώστε να μην ξαναπλημμυρίσουμε» τόνισε, επίσης, κάτοικος της Νέας Σμύρνης.
Η εισήγηση του δημάρχου Λαρισαίων
Σε εισήγησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η πόλη πλημμύρισε από τα νερά του Πηνειού, όχι από τα όμβρια, μέσα σε χρόνο μηδέν, με τη στάθμη του Πηνειού ποταμού να έχει αγγίξει τα 10,80 μ., ενώ στο παρελθόν αυτή δεν ξεπέρασε τα 6.70 μ. Το πρώτο πλημμυρικό φαινόμενο προκλήθηκε από νερά που ήρθαν από τον Δήμο Κιλελέρ την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, στην οδό Βόλου, όπου ο Δήμος επενέβη δημιουργώντας αναχώματα και ξεκίνησε να λειτουργεί επί 24ωρη βάση το Συντονιστικό Κέντρο του…».
Ακολούθως, ο δήμαρχος προχώρησε σε λεπτομερή αναφορά του ιστορικού των πλημμυρικών φαινομένων στη Λάρισα και των επιχειρήσεων του Δήμου Λαρισαίων και των εμπλεκόμενων φορέων τονίζοντας ότι βασικό μέλημα του Δήμου ήταν «Να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή».
Καταλήγοντας, ο κ. Καλογιάννης ανακοίνωσε τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα ύψους άνω των 6.100.000 ευρώ, που προτείνει η Δημοτική Αρχή για τη στήριξη των πλημμυροπαθών του Δήμου, τα οποία θα κατατεθούν προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων. Τα μέτρα αυτά, τα παρουσίασε χθες αναλυτικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ στο Δημαρχείο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις