Παπούτσι, νούμερο 30, διατηρήθηκε παστό για 2.000 χρόνια
Το εύρημα μαρτυρά την παρουσία παιδιών στα αλατωρυχεία της Εποχής του Σιδήρου, λένε οι αρχαιολόγοι.
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Οι αρχαιολόγοι που εξερευνούν ένα προϊστορικό αλατωρυχείο στην Αυστρία έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν στις στοές ένα παιδικό παπούτσι που διατηρήθηκε σχεδόν άθικτο για περισσότερα από 2.000 χρόνια.
Το σχέδιο του παπουτσιού μαρτυρά ότι κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μεταλλευτικό Μουσείο του Μπόχουμ της Γερμανίας, το οποίο συνεργάζεται με αυστριακούς ερευνητές για τις έρευνες στο αλατωρυχείο του Ντίρνμπεργκ, κοντά στο Σάλτσμπουργκ.
Το μέγεθός του προϊστορικού υποδήματος αντιστοιχεί σε νούμερο 30, κάτι που υποδεικνύει ότι ανήκε σε παιδί.
Το αλάτι επέτρεψε τη συντήρηση του παπουτσιού εμποδίζοντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών
«Αρκετά ακόμα δερμάτινα παπούτσια είναι γνωστά από το Ντίρνμπεργκ, όμως ένα παιδικό παπούτσι είναι πάντα ιδιαίτερο, καθώς αποδεικνύει την παρουσία παιδιών στο υπέδαφος» λένε οι ερευνητές.
Ως οργανικό υλικό, το δέρμα αποσυντίθεται σχετικά εύκολα, όμως το αλάτι του ορυχείου επέτρεψε τη συντήρησή του εμποδίζοντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Το παπούτσι είχε πάνω του ακόμα και τα υπολείμματα των κορδονιών, φτιαγμένα από ίνες λιναριού.
Στο ίδιο τμήμα του ορυχείου ήρθαν ακόμα στο φως ένα ξύλινο φτυάρι και ένα κομμάτι γούνας που πιθανώς προέρχεται από κουκούλα με κορδόνια.
Πολύ αρχαιότερα παπούτσια, ηλικίας άνω των 10.000 ετών, έχουν ανακαλυφθεί στις ΗΠΑ, ήταν όμως σανδάλια φτιαγμένα από φυτικές ίνες.
Το αρχαιότερο γνωστό δερμάτινο παπούτσι ανακαλύφθηκε το 2010 στην Αρμενία και χρονολογήθηκε στα 5.500 χρόνια.Ήταν νούμερο 37.
Οι ανασκαφές στο αλατωρυχείο του Ντίρνμπεργκ θα συνεχιστούν για αρκετά ακόμα χρόνια προκειμένου να συλλεχθούν πληροφορίες για τη ζωή την Εποχή του Σιδήρου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις