Πάρκινσον: Εξέταση αίματος μπορεί να δείξει τη νόσο χρόνια πριν την εμφάνισή της
Ερευνητές στη Σουηδία εντόπισαν έναν βιοδείκτη στο αίμα ο οποίος είναι αυξημένος στα άτομα με Πάρκινσον καθώς και με άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους.
Εναν δείκτη στο αίμα ο οποίος μπορεί να δείξει ακόμη και χρόνια πριν την εμφάνισή της τη νόσο του Πάρκινσον εντόπισαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λουντ στη Σουηδία, όπως ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Aging».
«Επιλεκτική» αύξηση του βιοδείκτη
Ο δείκτης ονομάζεται DDC (DOPA δεκαρβοξυλάση) και όπως έδειξε η μελέτη, είναι αυξημένος στα άτομα με Πάρκινσον καθώς και με άλλες νόσους που οδηγούν σε έλλειψη ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι τα επίπεδα του DDC είναι φυσιολογικά σε άτομα με άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι ο δείκτης είναι ανεβασμένος ακόμη και πολλά χρόνια πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων της Πάρκινσον.
Είναι ζωτικής σημασίας να βρεθούν ασφαλέστερα διαγνωστικά εργαλεία και μέθοδοι
«Χρησιμοποιήσαμε προηγμένες τεχνικές οι οποίες μας επέτρεψαν να μετρήσουμε χιλιάδες πρωτεΐνες ταυτοχρόνως σε ένα μικρό δείγμα αίματος. Διεξαγάγαμε τη μελέτη σε 428 άτομα με στόχο να εντοπίσουμε βιοδείκτες που μπορούν να δείξουν αν ένας ασθενής με κινητικά θέματα ή με γνωστικές δυσκολίες εμφανίζει βλάβες στο ντοπαμινεργικό σύστημα του εγκεφάλου. Ανακαλύψαμε ότι αν ένας ασθενής έχει διαταραχή στο σύστημα ντοπαμίνης, τα επίπεδα του βιοδείκτη DDC αυξάνονται, ασχέτως του αν η νόσος έχει εκδηλωθεί ή όχι. Είναι σημαντικό ότι ο βιοδείκτης αυτός μπορεί να μετρηθεί στο αίμα, όπου εμφανίζει σημαντική αύξηση, ιδίως στην περίπτωση της νόσου του Πάρκινσον» ανέφερε ο Οσκαρ Χάνσον, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λουντ και γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Skåne.
Επιβεβαίωση των πρώτων ευρημάτων
Τα πρώτα ευρήματα των ερευνητών επιβεβαιώθηκαν σε μια επιπρόσθετη ομάδα 152 ατόμων. Επιπλέον οι επιστήμονες έδειξαν ότι ο νέος βιοδείκτης είναι σημαντικά ανεβασμένος στο αίμα αναλύοντας πλάσμα αίματος 174 ατόμων. Οι βλάβες στο σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου μπορούν να ανιχνευθούν και με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ scan). Ωστόσο η συγκεκριμένη εξέταση είναι ακριβή και πολύπλοκη ενώ επιπλέον είναι διαθέσιμη σε κάποια μόνο κέντρα.
Ασφαλέστερο διαγνωστικό εργαλείο
«Με δεδομένο ότι τα συμπτώματα πολλών νευροεκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου μοιάζουν μεταξύ τους, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος λανθασμένων διαγνώσεων και κατ’επέκταση χορήγησης ακατάλληλων θεραπειών. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να βρεθούν ασφαλέστερα διαγνωστικά εργαλεία και μέθοδοι, και σε αυτό επικεντρώνουμε τη μελέτη μας. Επιπροσθέτως, πιστεύω ότι στο μέλλον, διαφορετικές νόσοι του εγκεφάλου θα θεραπεύονται προτού καν εκδηλώσουν συμπτώματα και οι δείκτες του αίματος θα είναι ζωτικής σημασίας στον εντοπισμό των κατάλληλων ασθενών με τρόπο απλό και οικονομικό» κατέληξε ο καθηγητής Χάνσον.
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιός θα υπερισχύσει;
- Συρία: Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι – Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων
- Star Wars, Kέιτι Πέρι, Apple TV και Κλούνεϊ: Οι losers της χρονιάς για το The Hollywood Reporter
- LIVE: Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη
- Πρώτες δοκιμές στην Cosmote για την αποστολή SMS μέσω δορυφόρων