Πόσο ισχυρή είναι η μνήμη του σκύλου και τι πραγματικά θυμάται;
Αναρωτηθήκατε ποτέ, πώς λειτουργεί η μνήμη του σκύλου σας; Όλες οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για τη σκυλίσια μνήμη
Θεμελιώδης λειτουργία του οργανισμού για την επιβίωση (και) του σκύλου είναι η μνήμη.
«Η μνήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση προβλημάτων, την αναγνώριση οσμής και προσώπων, και τη γενική μάθηση. Οι σκύλοι συγκρατούν περιβάλλοντα ορόσημα, ώστε να μπορούν να βρουν τον δρόμο τους και να κατασκευάσουν νοητικούς χάρτες για το πού βρίσκονται.
Αν και οι σκύλοι χρησιμοποιούν οπτικούς δείκτες για να περιηγηθούν στο περιβάλλον τους, βασίζονται περισσότερο στο πώς μυρίζουν τα πράγματα. Αυτή η νοητική χαρτογράφηση είναι σημαντική για την απομνημόνευση των εδαφικών ορίων, καθώς και για τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια πηγή τροφής ή σε μια πηγή ασφάλειας και άνεσης.
Οι σκύλοι, επίσης, έχουν πολύ καλή λειτουργική μνήμη, αν πρέπει να βρουν μόνοι την τροφή τους», αναφέρει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Βιβή Τσούγκα.
Πρέπει να θυμούνται, όπως λέει, ότι αν το θήραμα που κυνηγούν εξαφανιστεί πίσω από έναν βράχο, μπορεί να είναι ακόμη εκεί παρόλο που δεν μπορούν να το δουν.
Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να μάθει, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να του μιλάτε
Συναισθηματική μνήμη
«Έρευνες μάς αποδεικνύουν πως ο σκύλος, όχι μόνο έχει καλή οσφρητική μνήμη και μπορεί να θυμάται για χρόνια, αλλά και ότι η μυρωδιά συνδέεται με τη συναισθηματική του μνήμη, όπως ακριβώς του ανθρώπου.
Η μυρωδιά μιας κτηνιατρικής επέμβασης μπορεί πάντα να προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, ενώ η μυρωδιά μιας όμορφης κατάστασης κατά το παρελθόν, που αναδίδεται ξανά στο τώρα, προκαλεί ευτυχία και χαρά», επισημαίνει η κα Τσούγκα.
Η ακουστική μνήμη είναι, επίσης, σημαντική, όπως λέει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, και ιδιαίτερα χρήσιμη όταν πρόκειται να θυμάται τον ήχο ή τον τόνο ενός φωνητικού συνιάλου, που συνδέεται με μία συγκεκριμένη ενέργεια ή συμπεριφορά.
Τεστ μνήμης
Εάν θέλετε να δοκιμάσετε τη λειτουργική μνήμη του σκύλου σας, η κα Τσούγκα προτείνει να βάλετε μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι σε κάποιο σημείο του δωματίου/περιοχής και, στη συνέχεια, να απομακρύνετε τον σκύλο σας για ένα λεπτό. Μετά, επιστρέψτε τον σκύλο σας και ζητήστε του να τα ψάξει.
Οι περισσότεροι σκύλοι, όπως λέει η θετική εκπαιδεύτρια, θα θυμούνται πού είναι, χωρίς να χρησιμοποιήσουν την όσφρηση τους. Αν θέλετε να δοκιμάσετε τη μακροπρόθεσμη μνήμη του, μπορείτε να αυξήσετε, σταδιακά, τον χρόνο παραμονής του στο σημείο που δεν έχει οπτική επαφή με τη λιχουδιά/παιχνίδι.
Επίσης, «οι σκύλοι μπορούν, όχι μόνο να αναγνωρίσουν τις φωνές των ανθρώπων που γνωρίζουν, αλλά και να μαθαίνουν -και να θυμούνται- διαφορετικά φωνητικά σινιάλα, τόνους φωνής και ότι το κάθε ένα μπορεί να σημαίνει και κάτι διαφορετικό», επισημαίνει η κα Τσούγκα.
«Οι σωματικές τους δεξιότητες ανάγνωσης μπορούν να τους βοηθήσουν να προσδιορίσουν τί σημαίνουν οι ανθρώπινες φωνές. Και επειδή εμείς, οι άνθρωποι, τείνουμε να μιλάμε σε υψηλότερους τόνους, όταν είμαστε αναστατωμένοι ή νευριασμένοι, και σε χαμηλότερους, όταν είμαστε στοργικοί, τούς είναι πολύ εύκολο να καταλάβουν τη διαφορά, και να ανταποκριθούν ανάλογα» προσθέτει.
Ο τόνος της φωνής ως μέσο εκπαίδευσης
Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να μάθει, θα πρέπει, όπως λέει η κα Τσούγκα, να γνωρίζετε πώς να του μιλάτε, αν θέλετε να του δώσετε κάποια εντολή ή απλά τον καλείτε για παιχνίδι, και να διατηρείτε το ύφος της φωνής σας.
«Χρησιμοποιήσετε φωνητική υψηλής ενέργειας για να διεγείρετε το ενδιαφέρον του, όταν θέλετε να του δώσετε την εντολή «ΕΛΑ», ή να τον καλέσετε για παιχνίδι. Μεσαίους τόνους για να του πείτε να περιμένει στην πόρτα, ώστε να μπει ο καλεσμένος, και χαμηλότερους τόνους σε ότι,δήποτε άλλο χρειαστεί, κυρίως για να μην τον τρομάξετε για κάτι που έχει κάνει. Η μνήμη του σκύλου είναι πραγματικά τόσο ισχυρή, που σίγουρα θα θυμάται τη διαφορά», υπογραμμίζει η κα Τσούγκα.
Τέλος, η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων λέει: «Οι σκύλοι που έχουν μεγαλώσει σε θετικά διεγερτικά περιβάλλοντα, τείνουν να έχουν καλύτερη λειτουργία μνήμης από τους σκύλους που έχουν μεγαλώσει στην απομόνωση ή έχουν κακοποιηθεί. Κι αυτό γιατί, όσο πιο ευχάριστες εμπειρίες έχει ένας σκύλος στην πρώιμη ζωή του, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει ο εγκέφαλός του να αναπτυχθεί».
*Η κυρία Βιβή Τσούγκα (που φαίνεται στη κεντρική φωτογραφία) είναι πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της σχολής Dogfully. Η αγάπη της για τα ζώα την ώθησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την εκπαίδευση των σκύλων και, όπως υποστηρίζει, «είναι σκόπιμο να διδάσκεται σε όλους τους κηδεμόνες η «γλώσσα του σώματος» του σκύλου. Για να κατανοήσουν πραγματικά τον σκύλο τους και να επικοινωνήσουν μαζί του, έτσι ώστε να έχουν μία αρμονική συμβίωση».
Πηγή: The secret language of dogs/Victoria Stilwell
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Χάος για ένα εισιτήριο – Εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα, ουρές και ταλαιπωρία
- Euroleague: Στην κορυφή ο Ολυμπιακός μετά τη νίκη στο Κάουνας (pic)
- Ζαλγκίρις – Ολυμπιακός 85-92: «Απόδραση» από το Κάουνας με επικό δεύτερο ημίχρονο
- Πρώτος και με διαφορά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην ψηφοφορία για το All Star Game (pic)
- Θα είναι έτος πολιτικών συμβιβασμών το 2025;
- meteo.gr: Το 2024 είχε το θερμότερο καλοκαίρι και τον θερμότερο χειμώνα στην Ελλάδα