Αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ που καταργεί τις δημοτικές ΝΠΔΔ ζητά η ΚΕΔΕ
Η ΚΕΔΕ τονίζει ότι δεν μπορεί να εισάγονται σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των δήμων τρεις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Ενστάσεις επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ, την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων και άλλων διατάξεων, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στη σημερινή συνεδρίασή του, υπό την διαδικτυακή παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου.
«Μετά τις εκλογές να συζητηθεί το θέμα»
Τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Λάζαρος Κυρίζογλου, όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων σημείωσαν ότι δεν μπορεί να εισάγονται σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των δήμων τρεις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση για μετά τις εκλογές προκειμένου, μεταξύ άλλων, να συζητηθούν οι προτάσεις που θέτει η Αυτοδιοίκηση.
Τι προτείνει η ΚΕΔΕ
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου για την κατάργηση των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ, των Σχολικών Επιτροπών και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους δήμους, η ΚΕΔΕ, μεταξύ άλλων, προτείνει:
– Να παραμείνει ως έχει το ισχύον καθεστώς και, μετά τις εκλογές, σε συνεργασία με το υπουργείο, να συζητηθεί το θέμα.
– Στο πλαίσιο μιας μεταβατικής διαδικασίας, να δοθούν κίνητρα για τη διαδικασία κατάργησης των ΝΠΔΔ και πάντα σε εθελοντική βάση.
– Να διατηρηθούν σε κάθε δήμο μία Δημοτική Επιχείρηση και μία Σχολική Επιτροπή.
– Να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών που θα στελεχώσουν τις επιτροπές που συστήνονται στους δήμους για την καλύτερη διαχείριση θεμάτων των ΝΠΔΔ που καταργούνται.
«Να μη θεσμοθετηθεί η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής»
– Σε περίπτωση ψήφισης του νόμου, να ληφθεί πρόνοια αναδρομικής ισχύος δύο ετών για τους δήμους που κατήργησαν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή Δημοτικές Επιχειρήσεις και να αυξηθεί ο αριθμός των αντιδημάρχων και για αυτούς.
Οι προτάσεις για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού
Σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου για το σύστημα διακυβέρνησης ΟΤΑ α΄ και β’ βαθμού, οι προτάσεις της ΚΕΔΕ είναι οι εξής:
Το ποσοστό αύξησης των άμισθων αντιδημάρχων να παραμείνει στο 1/3, όπως επίσης και όλες οι πρόνοιες του προηγούμενου νόμου για την αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων στις περιπτώσεις συνένωσης πρώην δήμων και κοινοτήτων.
Να προβλεφθεί διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο δήμαρχος όταν, για κάποιο λόγο, παραιτηθεί από τη θέση του να παραμείνει δημοτικός σύμβουλος εφόσον το επιθυμεί.
Να μη θεσμοθετηθεί η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής και αντί αυτού, να υπάρξουν εγγράφως κατατεθειμένες τρεις ερωτήσεις ανά δημοτική παράταξη, οι οποίες και θα συζητούνται στην επικείμενη συνεδρίαση του Τακτικού Δημοτικού Συμβουλίου.
Εναλλακτικά, να πραγματοποιείται αυτή η ειδική συνεδρίαση κάθε τέσσερις αντί για δύο μήνες, με εγγράφως κατατεθειμένες 20 ερωτήσεις, με ταυτόχρονη τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάργηση του σταδίου των ερωτήσεων και επερωτήσεων.
Για τη συγκρότηση και εκλογή Δημοτικής Επιτροπής, στην οποία συνενώνονται η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής, προτείνεται η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις