Ελληνοτουρκικά: Τα δύο πρόσωπα του Ερντογάν πριν τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη – Οι προσδοκίες και τα αγκάθια
Άλλο ελληνοτουρκικά άλλο Κυπριακό, λέει η Άγκυρα
Αντίστροφα μετρά η ώρα για το – πολυσυζητημένο- ραντεβού των Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα γίνει σήμερα στις 18:00 το απόγευμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με την Άγκυρα, να δείχνει προσήλωση στην οικοδόμηση θετικού κλίματος με την Ελλάδα, κρατώντας ωστόσο μια διαφορετική στάση στο Κυπριακό, που παραπέμπει σε αδιέξοδο.
Ακόμη όμως και στα ελληνοτουρκικά, φαίνεται πως υπάρχει – όπως επισημαίνεται – «μια χαοτική χαοτική διαφορά αντιλήψεων των δύο πλευρών αναφορικά με το τι συνιστά διαφορά». Εξού και η ελληνική πλευρά, από τη σημερινή συνάντηση προσδοκά να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Για την Αθήνα, το πιο σημαντικό για να ξεκινήσει ένας επί της ουσίας διάλογος και να μπορέσουν οι δύο πλευρές να θίξουν ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες είναι να χτιστεί η μεταξύ τους εμπιστοσύνη, που χάθηκε στα χρόνια της ακραίας έντασης και των απειλών, αλλά και των μονομερών ενεργειών, καθώς και να υπάρξει η πολιτική βούληση για συμβιβασμούς.
«Υπάρχει μια χαοτική χαοτική διαφορά αντιλήψεων των δύο πλευρών αναφορικά με το τι συνιστά διαφορά»
Το «να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, να μπορούμε να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας θα μπορούν να επιλύονται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν με υπαιτιότητα της Τουρκίας» αποτελεί πάγια επιδίωξη της Αθήνας, όπως ανέφεραν, μέσω ΑΠΕ, κυβερνητικές πηγές.
Τα ίδια πρόσωπα ξεκαθαρίζουν, πως ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την ελληνική πλευρά, είναι εκτός της συζήτησης την οποία κάνουμε με την Τουρκία.
Σχέδιο «ηρεμία στο Αιγαίο»
Υπό αυτό το πρίσμα, στην αποψινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν αναμένεται συζήτηση για τη Χάγη, «που ακόμα είναι μακριά» -όπως είχε πει ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, αλλά να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις διμερείς σχέσεις. Στο τραπέζι θα μπουν και οι λεπτομέρειες της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που αναμένεται να προγραμματιστεί πριν από το τέλος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη.
Στο τραπέζι της συνάντησης θα καθίσουν, εκτός από τους δύο ηγέτες, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελο Συρίγο (Cnn), «τον τελευταίο καιρό βιώνουμε μια περίεργη ομαλότητα. Χρησιμοποιώ τον όρο «περίεργη» υπό την έννοια ότι το φυσιολογικό, δηλαδή οι μη παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, δεν είναι κάτι που μας έχει συνηθίσει η Τουρκία.
Από την άλλη πλευρά η προσδοκία επιλύσεως των ελληνοτουρκικών διαφορών, δεν είναι κάτι απλό δεδομένης της χαοτικής διαφοράς αντιλήψεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ως προς το τι συνιστά «διαφορά». Αυτό που περιμένουμε είναι να δρομολογηθεί κάποια διαδικασία με συγκεκριμένα βήματα και στόχους που θα επιτρέψουν να δούμε εάν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις συζητήσεις των δύο πλευρών».
Τα δύο πρόσωπα του Ερντογάν
Σημειώνεται ότι, ενδεχομένως για πρώτη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στον ΟΗΕ, δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στην Ελλάδα (σε αντίθεση με τις παλαιότερες προκλητικές αναφορές του).
Αντίθετα ανέβασε τους τόνους και κράτησε μια πολύ σκληρή γραμμή για το Κυπριακό όπου μεταξύ άλλων είπε ότι «δεν υπάρχει πια περιθώριο για ομοσπονδιακή λύση, επομένως πρέπει η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», όπως είπε το ψευδοκράτος.
Κάτι που δεν άφησε αναπάντητο η ελληνική κυβέρνηση, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να ξεκαθαρίζει: «θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την Κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης».
«Ίσως χρειαστεί να διαχειριστούμε μερικές τεχνητές κρίσεις»
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Θεοδωρακίδη, στρατιωτικό αναλυτή (ΕΡΤ), «στην προσπάθεια αλλαγής της αρχιτεκτονικής ασφαλείας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια στην οποία υπάγεται και η Τουρκία και η Ελλάδα, στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και στην ενεργειακή πολιτική, η σύνδεση ή αποσύνδεση του Κυπριακού παίζει μεγάλο ρόλο».
Μάλιστα, ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΝΑΤΟ εκτίμησε ότι «ίσως χρειαστεί να διαχειριστούμε μερικές τεχνητές κρίσεις έως ότου ωριμάσουν οι συνομιλίες (σ.σ. Ελλάδας – Τουρκίας), για να υπάρχει ένα περιβάλλον όπου θα αρθεί η εξαναγκαστική πολιτική που κάνει η Τουρκία προκειμένου να προσαρμοστεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να λάβει όσα θέλει για την οικονομία της».
- Μεγάλο πριμ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη στους παίκτες για να συνεχίσουν το σερί τους
- Πολάκης: Πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι
- Σωκράτης Φάμελλος: Είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ
- «Τρελάθηκε» με τον Ελ Κααμπί ο Μπαρτζώκας – Αποθέωσε τον Μαροκινό (vid)
- Απογοητευμένος ο Ηλιόπουλος: «Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του»
- Ελ Κααμπί: «Ευχαριστώ τον κόσμο – Είμαστε μια οικογένεια»