Μητσοτάκης στο CNN: Πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα για την Κλιματική Αλλαγή
Ζωντανά στο CNN φιλοξενήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 78ης Συνεδρίασης του ΟΗΕ.
Συνέντευξη στο αμερικανικό μέσο CNN παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο περιθώριο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η οικονομία πάει πάρα πολύ καλά. Μετά από 13 χρόνια καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας. Έχουμε ρεκόρ φέτος στον τουρισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και στην κακοκαιρία και τα σοβαρά προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί το απόγευμα και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
«Χτυπηθήκαμε από τις πλημμύρες. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δαπανήσουμε πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Παγκόσμια συμμαχία χρειάζεται για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όσον αφορά το ρίσκο να πληγεί ο τουρισμός εξαιτίας των ακραίων φαινομένων που εμφανίζονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, εμφανίστηκε καθησυχασμένος.
«Δεν συμφωνώ ότι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού κινδυνεύει. Αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο είναι ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να μην περιορίζεται στο καλοκαίρι και ότι μπορεί να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σχετικά με την κλιματική αλλαγή πως: «Χτυπηθήκαμε από τις πλημμύρες. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δαπανήσουμε πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».
«Θα ξοδέψουμε τρισεκατομμύρια, κυριολεκτικά τρισεκατομμύρια, την επόμενη δεκαετία για τον μετριασμό των επιπτώσεών της, και δικαίως. Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να οδηγήσουμε την Ευρώπη στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Όμως, οι καταστροφές που συνδέονται με το κλίμα επηρεάζουν τη ζωή μας ήδη σήμερα που μιλάμε».
«Χρειαζόμαστε μία παγκόσμια συμμαχία για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ώστε να μοιραστούμε τις βέλτιστες πρακτικές και να επισημάνουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σήμερα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μια σημαντική διαφορά με την Τουρκία, και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα να επιλυθεί, διαφορετικά θα είχε επιλυθεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ούτε σημαίνει ότι χρειάζεται να φτάσουμε σε ένα επίπεδο επιθετικής συμπεριφοράς εκ μέρους της Τουρκίας που ουσιαστικά ωθεί τις δύο χώρες μας στα πρόθυρα μιας ένοπλης σύγκρουσης.
»Επομένως, ακόμη και αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε εδαφικά ζητήματα, μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή για συνεργασία σε πολλούς άλλους τομείς. Και αυτό είναι που θα προσπαθήσω να πετύχω στη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν».
Μπορούν οι ακραίες θερμοκρασίες να θέσουν σε κίνδυνο τον τουρισμό;
Ο δημοσιογράφος του CNN έθεσε τον εξής προβληματισμό στον πρωθυπουργό: «Αν κάθε χρόνο η θερμοκρασία αρχίζει να ξεπερνά τους 40 βαθμούς και να γίνεται δυσάρεστη και ανυπόφορη, τότε εν τέλει θα διατρέξει κίνδυνο η κύρια βιομηχανία σας, ο τουρισμός».
«Δεν συμφωνώ απαραίτητα» απάντησε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως «πάντα θα υπάρχουν πολλοί επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν τη ζέστη του μεσογειακού καλοκαιριού και θα έρχονται στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Αυτό που συμβαίνει πάντως με την τουριστική μας βιομηχανία είναι ότι είμαστε πραγματικά σε θέση να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο και να επικοινωνήσουμε στον κόσμο ότι είναι εξίσου εξαιρετικά ευχάριστο να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ή τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο».
Ευκαιρία για την Ελλάδα η κλιματική κρίση;
«Υπό αυτή την έννοια, η κλιματική κρίση θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για εμάς ώστε να προωθήσουμε την Ελλάδα όχι μόνο ως έναν προορισμό όπου οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Παρά ταύτα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι τα καλοκαίρια γίνονται πιο ζεστά. Τα νερά γίνονται όλο και πιο ζεστά. Αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας εξαιρετικά ελκυστικός προορισμός, ακόμη και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πραγματικότητα, επηρεάζουν τους πολίτες μας που κατοικούν στις πληγείσες περιοχές, αλλά δεν εκτροχιάζουν την κύρια τουριστική μας βιομηχανία», υπογράμμισε.
- Ρωσία: Ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δεν αναμένει αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με τη χώρα του
- ΕΕ: Ο Ζοζέπ Μπορέλ προτείνει αναστολή του πολιτικού διαλόγου με το Ισραήλ – Διχάζονται οι Ευρωπαίοι
- Εκρήξεις έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας
- Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να διαρρήξουν τις γραμμές άμυνάς μας κοντά στο Κουπιάνσκ
- Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους Κύπριοι φοιτητές για τη μαύρη επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους
- Ισπανία: Δεκάδες διασώσεις και 3.000 εκκενώσεις στη Μάλαγα – Δραματικές σκηνές