Real Estate: Ρεκόρ ξένων επενδύσεων στα ακίνητα το 2022 – Τι δείχνει έρευνα της KPMG
Ta ακίνητα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ειδικά των ξένων που αναζητούν ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Τη δική της χρυσή… εποχή βιώνει η ελληνική αγορά του real estate. Ύστερα από μια μακρά περίοδο επενδυτικής ανομβρίας, τα ακίνητα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ειδικά των ξένων που αναζητούν ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις.
Πέρα από τις δελεαστικές αξίες που εξακολουθούν να έχουν τα ελληνικά assets, ισχυρό κίνητρο αποτελούν και οι προοπτικές που κρύβει η ελληνική οικονομία με φόντο και την έλευση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τη δυναμική της εγχώριας κτηματαγοράς αποτυπώνει η πρόσφατη μελέτης της KPMG με τίτλο «The Future of Real Estate», επισημαίνοντας ότι μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2022 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον κλάδο ανήλθαν σε 700 εκατ. ευρώ.
Η επενδυτική άνοιξη ξεκίνησε από το 2018, όπως παρατηρεί η KPMG και συνδέεται άμεσα με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Εξαίρεση αποτελεί το 2020, οπότε και παρατηρήθηκε απότομη πτώση καθώς η πανδημία του COVID περιόρισε την αριθμός ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, η αγορά είδε σταδιακά αύξηση, οδηγώντας σε έτος ρεκόρ το 2022 με σχεδόν 2 δισ. ευρώ των άμεσων ξένων επενδύσεων (+68%) σε σύγκριση με το 2021.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η ελληνική κτηματαγορά έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να φτάσει στο επίπεδο ωριμότητας άλλων δυτικο ευρωπαϊκών αγορών ενώ εκτιμάται πως υπάρχουν ακόμη αρκετά καύσιμα ανόδου, με δεδομένο πως οι τράπεζες, η ΕΤΑΔ αλλά και οι εταιρείες κόκκινων δανείων θα επιχειρήσουν να πουλήσουν σημαντικό αριθμό ακινήτων τα επόμενα χρόνια.
Η KPMG προχωράει και σε ανάλυση των προοπτικών και των τριών επιμέρους κατηγοριών των ακινήτων: τα οικιστικά, τα γραφεία και καταστήματα λιανικής.
Ειδικότερα, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν με σταθερούς ρυθμούς τα τελευταία 5 χρόνια καθώς η ελληνική αγορά ανέκαμψε μετά την οικονομική κρίση, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 36% κατά την πενταετία (2018-2022). Η ανάπτυξη πυροδοτήθηκε κυρίως από τη ζήτηση για νέες κατοικίες σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση της παροχής στεγαστικών δανείων ύστερα από χρόνια καθίζησης, την άνθηση του Airbnb, αλλά και την μαζική προσέλευση ξένων για την απόκτηση της Golden Visa, με επίκεντρο τα πολυτελή ακίνητα στα Νότια Προάστια της Αθήνας.
Καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση νέων επενδυτών και η αναστολή του ΦΠΑ 24%, με την άνοδο των τιμών να φθάνει στο 14% το 2022. Αν και το πρώτο τρίμηνο (2023) δεν είναι αντιπροσωπευτικό για ολόκληρο το επόμενο έτος, το πρώτο τρίμηνο παρουσιάζει ακόμη υψηλότερο επίπεδο αύξησης των τιμών κατά 15% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι τιμές των κατοικιών εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 15% κάτω από το 2008, όταν έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Γραφεία
Σταθερή αύξηση των τιμών καταγράφεται και στους γραφειακούς χώρους την τελευταία πενταετία. Βέβαια, εδώ υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στα νεότερα και τα παλαιότερα ακίνητα. Τα καινούργια κτήρια με σύγχρονες προδιαγραφές εμφανίζουν σημαντική άνοδο τιμών, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή από μεγάλες εταιρείες (για νέα, πράσινα πιστοποιημένα κτίρια που ενσωματώνουν χαρακτηριστικά ευζωίας για το προσωπικό για την επίτευξη των στόχων του ESG), ενώ η προσφορά καινούργιων γραφείων παραμένει περιορισμένη, παρά την αυξανόμενη δραστηριότητα στην κατασκευή και ανακαίνιση χώρων.
Οι συντάκτες της KPMG εκφράζουν έναν προβληματισμό για τα παλαιότερα ακίνητα, κυρίως λόγω των μεγάλων επενδύσεων που απαιτούνται για την ανακαίνισή τους.
Καταστήματα λιανικής
Παρόμοιο μοτίβο ανάπτυξης των τιμών παρατηρείται και στα καταστήματα λιανικής. Ειδικά στις κεντρικές εμπορικές πιάτσες οι αξίες έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και της ανόδου του τουριστικού ρεύματος.
Επιπλέον, η είσοδος μεγάλων ξένων λιανεμπορικών αλυσίδων που φιλοδοξούν να στήνουν ευρύ δίκτυο καταστημάτων έχει συμβάλει στην αύξηση των τιμών.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις