Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αυστραλία: «Δημοτικάκια» παίζουν κλασική μουσική και κλέβουν την καρδιά όλων

Αυστραλία: «Δημοτικάκια» παίζουν κλασική μουσική και κλέβουν την καρδιά όλων

Επίδοξοι σολίστες και μαέστροι «βουτούν» από νωρίς στην πειθαρχία, την αρμονία και την ομορφιά της κλασικής μουσικής

Στο Σίδνεϊ, στο αμφιθέατρο της ορχήστρας ACO (Australian Chamber Orchestra) πιτσιρικάκια από 6 έως 12 ετών «εισβάλλουν» στον χώρο και σκορπούν τον ενθουσιασμό τους. Τι κάνουν ακριβώς εκεί; Βρίσκονται είναι η αλήθεια πλέον στον… φυσικό τους χώρο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «ABC», περίπου 50 παιδιά, με μουσικά όργανα σε παιδικό μέγεθος, αλλά όχι παιχνίδια, κανονικά μουσικά όργανα, λαμβάνουν τη θέση τους στον χώρο και ξεκινούν να παίζουν κλασική μουσική.

Εντυπωσιακά τα οφέλη για τα παιδιά

Το καθένα αποτελεί και μια ξεχωριστή ιστορία για τη σχέση του με τη μουσική, αλλά όλα μαζί τι κάνουν μέσα στον επίσημο χώρο της κλασικής μουσικής;

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί και βασίζεται πάνω σε μια έρευνα μιας νευρομουσικής παιδαγωγού, της δρ Ανίτα Κόλινς, η οποία απέδειξε ότι το να παίζει κανείς ένα μουσικό όργανο μπορεί να έχει θετικά και μακροπρόθεσμα οφέλη τόσο στις δομές όσο και στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μάλιστα τα είχε αναλύσει σε ομιλία της το 2014 στο TEDx. Η εγκεφαλική λειτουργία που λαμβάνει χώρα σε μια τέτοια διεργασία είναι αντίστοιχη μιας πλήρους σωματικής εκγύμνασης, σύμφωνα με τη δρ Κόλινς, ωστόσο και πάλι δεν μπορεί να συγκριθεί η επίδραση της μουσικής με καμία άλλη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και όλων των άλλων τεχνών.

Νέες συνάψεις και νευρωνικά μονοπάτια

Έχει αποδειχθεί ότι το να εξασκείται κανείς στο παίξιμο ενός μουσικού οργάνου, βοηθάει ιδιαίτερα τη γλωσσική λειτουργία, ανοίγει νέα μονοπάτια στις συνάψεις του εγκεφάλου, ιδίως για τα παιδιά και βελτιώνει ιδιαίτερα βασικές λειτουργίες, όπως το να λαμβάνει κανείς αποφάσεις, να λύνει προβλήματα, να δίνει λύσεις σε σύνθετα ζητήματα και βεβαίως αποτελεί οδηγό στο πώς κάποιος να εξισορροπεί τα συναισθήματά του.

Η παιδική ορχήστρα ACO είναι η πρώτη φορά που έγινε αντικείμενο μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Η μουσική είναι ένα μοναδικό εργαλείο στη βελτίωση των μαθησιακών ικανοτήτων των παιδιών που πάνε σχολείο, όπως επίσης έχει πολλαπλά οφέλη και σε επίπεδο συμπεριφοράς.

Η δρ Κόλινς εργάζεται από το 2018 πάνω σε αυτό το πρόγραμμα και φέτος, η παιδική ορχήστρα ACO είναι η πρώτη φορά που έγινε αντικείμενο μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν μόλις τον περασμένο μήνα και είναι εντυπωσιακά για πέντε τομείς-κλειδιά που αφορούν την πρόοδο των παιδιών που συμμετέχουν στην ορχήστρα: αριθμητική ικανότητα, διάβασμα, μαθησιακή ικανότητα και συμπεριφορά στο σχολείο.

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024