H αμερικανική OpenAI παρουσίασε την Πέμπτη το Dall-E 3, τη τρίτη έκδοση του εργαλείου της για τη δημιουργία συνθετικών εικόνων, η οποία υπόσχεται πιο λεπτομερή αποτελέσματα και συνεργάζεται με το ChatGPT για την τελειοποίηση των οδηγιών.

Από τον Οκτώβριο το Dall-E 3 θα είναι διαθέσιμο στους συνδρομητές της υπηρεσίας ChatGPT Plus και σε εταιρικούς χρήστες. Μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει διευκρινίσει αν θα προσφέρει το μοντέλο για δωρεάν χρήση.

«Το Dall-E 3 μπορεί να μεταφράζει σύνθετα αιτήματα σε εξαιρετικά λεπτομερείς και ακριβείς εικόνες» ανέφερε η OpenAI σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία έχει δεχθεί αγωγές από καλλιτέχνες που καταγγέλλουν ότι τα έργα του χρησιμοποιήθηκαν παράνομα στην εκπαίδευση του Dall-E

Επισήμανε δε ότι η νέα έκδοση ενσωματώνει πιο αυστηρούς περιορισμούς, καθώς αρνείται να συνθέσει βίαιες ή σεξουαλικές εικόνες.

Επιπλέον, το σύστημα θα αρνείται να δημιουργήσει εικόνες δημόσιων προσώπων που κατονομάζονται στις οδηγίες, καθώς και εικόνες που μιμούνται το ύφος ζώντων καλλιτεχνών.

Στη νέα έκδοση, οι χρήστες θα μπορούν να ζητούν τη βοήθεια του ChatGPT για να γράψουν ή να βελτιώσουν τις περιγραφές των εικόνων που ζητούνται από το σύστημα.

Το Dall-E ήταν ένα από τα πρώτα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τη σύνθεση εικόνων, σήμερα όμως αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό άλλων παικτών όπως το Midjourney και η Stability AI.

Προκειμένου να αποφύγει νέες αγωγές για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, η OpenAI θα προσφέρει στους δημιουργούς τη δυνατότητα να εμποδίζουν τη χρήση των έργων τους για την εκπαίδευση του συστήματος.

Όταν ανεβάζουν τα έργα τους στον δικτυακό τόπο της OpenAI, το Dall-E θα αποκλείει αυτόματα εικόνες που τους μοιάζουν.

Η εταιρεία έχει δεχθεί αγωγές από καλλιτέχνες που καταγγέλλουν ότι τα έργα του χρησιμοποιήθηκαν παράνομα στην εκπαίδευση του Dall-E, καθώς και αντίστοιχες αγωγές συγγραφέων που διαμαρτύρονται για τη χρήση των έργων τους στην εκπαίδευση του ChatGPT.

Τον Αύγουστο, αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι τα έργα που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή δεν μπορούν να κατοχυρώνονται με copyright.