Τρανς γυναίκα αυτοκτονεί μετά την επιβεβαίωση φύλου – «Το σύστημα την πρόδωσε»
Η Άλις είχε πάρει την απόφαση από το 2018, ότι ήθελε να ζήσει ως γυναίκα.
- Τέμπη: Να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για να φτάσουμε στην απόδοση ευθυνών, λένε οικογένειες των θυμάτων
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Η οικογένεια μιας νεαρής τρανς γυναίκας, που ο θάνατος της θεωρείται ότι οφείλεται σε αυτοκτονία, εκτιμά ότι προήλθε από το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι που είχαν αναλάβει την φροντίδα της, απέτυχαν καθώς ο ιατροδικαστής που ερευνούσε τον θάνατό της περιέγραψε τις υπηρεσίες για τρανς άτομα ως «υποχρηματοδοτούμενες με ανεπαρκείς πόρους».
Η Άλις Λίτμαν περίμενε να λάβει υγειονομική περίθαλψη μετά την επιβεβαίωση φύλου της για περισσότερα από τρία χρόνια, όταν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 20 ετών τον Μάιο του 2022, στο Μπράιτον.
Πριν από μια έρευνα που ξεκίνησε στο Hove τη Δευτέρα, η μητέρα της, η Dr Caroline Litman, ανέφερε ότι ο θάνατος της Άλις θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε λάβει σωστή υποστήριξη.
Η Άλις ήταν μια από τα χιλιάδες άτομα που συναντούν εμπόδια κατά τη διαδικασία επιβεβαίωσης φύλου τους
Η ιατροδικαστής Sarah Clarke είπε στο δικαστήριο: «Μου φαίνεται ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες υποχρηματοδοτούνται και δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για το επίπεδο ανάγκης της κοινωνίας στην οποία ζούμε τώρα», σύμφωνα με τον Guardian.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα ζητήματα, όχι μόνο εδώ στο Μπράιτον και το Χόουβ αλλά παντού».
Η Άλις είχε πάρει την απόφαση από το 2018, ότι ήθελε να ζήσει ως γυναίκα.
Παραπέμφθηκε στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Ταυτότητας Φύλου του NHS το 2019 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην κλινική ταυτότητας φύλου Tavistock αφού έκλεισε τα 18, αλλά ακόμα περίμενε την αρχική αξιολόγηση όταν πέθανε.
Μετά την αναβολή, η οικογένεια της Λίτμαν ανέφερε σε δήλωση της: «Η Alice ήταν όμορφη και έκανε τη ζωή μας καλύτερη, αλλά πιστεύουμε ότι απέτυχε από εκείνους που είχαν αναλάβει τη φροντίδα της. Τα τρανς άτομα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο όταν τη χρειάζονται. Αλλά, όπως και η Άλις, οι τρανς άνθρωποι συναντούν εμπόδια σε κάθε βήμα της διαδρομής τους».
Περιγράφοντας το τρανς σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ως «ακατάλληλο για το σκοπό που εξυπηρετεί», η οικογένεια, η οποία υποστηρίζεται από το Good Law Project, πρόσθεσε: «Είμαστε ευγνώμονες που ο ιατροδικαστής συμφώνησε ότι οι συνθήκες του θανάτου της Άλις στάθηκε ως αφορμή για την πρόληψη μελλοντικών θανάτων».
Η τρανσφοβία και η απόπειρα αυτοκτονίας
Είχαν παρατηρήσει προηγουμένως ότι είχαν «πλημμυρίσει με σχόλια μίσους» για τη νεαρή γυναίκα που γνώρισαν ως «αγαπημένη κόρη, αδερφή και φίλη» κατά τη διάρκεια της έρευνας – απόδειξη, πιστεύουν, μιας αυξανόμενης εχθρότητας απέναντι σε ζητήματα τρανς.
Το δικαστήριο άκουσε ότι η Λίτμαν παραπέμφθηκε στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων το 2019 μετά από απόπειρα αυτοκτονίας, η οποία επαναλήφθηκε αργότερα το ίδιο έτος, αλλά τον Μάρτιο του 2020, αφού έκλεισε τα 18 της, πήρε εξιτήριο. Η μητέρα της, η οποία ήταν ψυχίατρος του NHS για 12 χρόνια, ανέφερε ότι οι ειδικοί την εγκατέλειψαν πλήρως.
Ένας εκπρόσωπος της κλινικής ταυτότητας φύλου Tavistock είπε: «Με βαθιά λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο μιας ασθενή που περίμενε να δει στην κλινική μας για την ταυτότητα φύλου και να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους αγαπημένους της. Δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσουμε όσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις