Μητσοτάκης – Ερντογάν συμφώνησαν σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας – Δεν άγγιξαν τα ακανθώδη θέματα
Στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και θεωρείται ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία στη βάση αμοιβαίου συμφέροντος είναι το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή.
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
Αποφασισμένοι να διατηρήσουν το καλό κλίμα εμφανίστηκαν για μία ακόμα φορά στη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το καλό κλίμα που στα ελληνοτουρκικά κανείς διπλωμάτης δεν θεωρεί δεδομένο και όσο και αν ακούγεται κοινότοπο αποτελεί στην πραγματικότητα μία μεγάλη κατάκτηση των δύο πλευρών. Και μία σαφώς πολιτική απόφαση.
Κανονικότητα
Και αυτό το στόχο είχε η συνάντηση της Νέας Υόρκης. Τα ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν να ενταχθούν στο πλαίσιο μίας κανονικότητας που απαιτεί ο διάλογος, η διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, που επιτρέπει την επίλυση κρίσεων πριν καν αυτές εκδηλωθούν, αλλά και αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση κάθε προσπάθειας για λύση.
Ορόσημο για Ελλάδα και Τουρκία θα αποτελέσει η πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που ανακοινώθηκε για τις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ακόμα και αν ο δρόμος για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξακολουθεί να φαντάζει μακρύς και δύσκολος Αθήνα και Άγκυρα επιχειρούν να αποκαταστήσουν την μεταξύ τους εμπιστοσύνη, προκειμένου να μπορέσουν στη συνέχεια να διαπραγματευθούν. Και οι σχέσεις των δυο χωρών να βγουν από το κάδρο των απειλών και να περάσουν στη φάση μίας ρουτίνας ηρεμίας.
Ορόσημο ο Δεκέμβρης
Ορόσημο για Ελλάδα και Τουρκία θα αποτελέσει η πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που ανακοινώθηκε για τις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε και κάποιες συμφωνίες οι οποίες θα υπογραφούν στο πλαίσιο και των αποτελεσμάτων της θετικής ατζέντας που θα έχει προηγηθεί στη Θεσσαλονίκη, συμφωνίες που όπως σημείωναν στο in ανώτατες διπλωματικές πηγές θα έχουν στόχο να φέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά.
Να λειτουργήσουν ως μοχλός οικοδόμησης της εμπιστοσύνης και της πεποίθησης στην κοινωνία ότι η συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας μπορεί να φέρει αποτελέσματα προτιμότερα από την διαρκή ένταση και την απειλή οποιουδήποτε «ατυχήματος».
Πολιτικός διάλογος και θετική ατζέντα
Στις 16 Οκτωβρίου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα ανοίξει η αυλαία για τον Πολιτικό Διάλογο, με τους ΥΦΥΠΕΞ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακτσαπάρ να κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου με τη βαριά και δύσκολη ατζέντα που αφορά την ελληνοτουρκικη διαφορά, αλλά και ζητήματα που προκαλούν εντάσεις στις δύο πλευρές.
Στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και θεωρείται ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία στη βάση αμοιβαίου συμφέροντος είναι το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή.
Την επόμενη στις 17 Οκτωβρίου τη θέση του στο τραπέζι του διαλόγου θα πάρουν οι ΥΦΥΠΕΞ Κώστας Φραγκογιάννης και Μπουράκ Ακτσαπάρ, οι οποίοι επί της ουσίας θα προετοιμάσουν και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στη βάση της θετικής ατζέντας, ενώ είναι και αυτοί που έχουν αναλάβει να οικοδομήσουν το διπλωματικό χώρο που δημιούργησε η διπλωματία της αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια των μεγάλων καταστροφών σε Ελλάδα και Τουρκία.
ΜΟΕ με επικεφαλής διπλωμάτη
Όπως ανακοινώθηκε αναμένεται να επανακκινήσουν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που ανήκουν στην ευθύνη του υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ωστόσο από την ελληνική πλευρά επικεφαλής αναμένεται να τεθεί πλέον έμπειρος διπλωμάτης που είχε μέχρι πρόσφατα ρόλο στο ΥΠΕΞ, όπως πληροφορείται το in.
Μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή είναι από τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και θεωρείται ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία στη βάση αμοιβαίου συμφέροντος. Όσον αφορά την Τουρκία ειδικά στο μεταναστευτικό μία συνεργασία με την Ελλάδα για τον περιορισμό των ροών θα μπορούσε να είναι και ένα θετικό δείγμα γραφής για την ΕΕ και τις προσδοκίες της.
Εκτός καλού κλίματος το Κυπριακό
Εκτός ανακοινώσεων έμεινε το Κυπριακό, στο οποίο οι θέσεις εξακολουθούν να παραμένουν αντίθετες.
Το καλό πρόσωπο της Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά επιχειρεί να εξισορροπήσει – μεταξύ άλλων – και τα αγκάθια στις σχέσεις της με τη Δυση, που παραμένουν, σε ένα βαθμό, καθώς και σχέσεις με τη Μόσχα εξακολουθεί να διατηρεί και εμπόδιο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί.
Ηρεμία
Η ηρεμία στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας επιβάλλεται και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στη σκιά της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να μην θέλουν υπονόμευση της Συμμαχίας.
Ενώ την ίδια στιγμή ενδιαφέρον έχει πώς θα προχωρήσουν και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην περιοχή σε καθεστώς ηρεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και αν η Τουρκία θα καταφέρει να ενταχθεί σε αυτούς, όπως διεκδικεί εδώ και καιρό.
Αυτή σελίδα γράφει ηρεμία
Η σελίδα στα ελληνοτουρκικά έχει αλλάξει, σε ένα βιβλίο που από την αρχή οι περίοδοι έντασης και ηρεμίας διαδέχονται η μία την άλλη, με τους διπλωμάτες να σημειώνουν πάντως ότι οι πάγιες θέσεις των δυο πλευρών που αποτελούν και την ουσία των διαφωνιών τους δεν έχουν αλλάξει. Ως εκ τούτου επιμένουν στο ένα βήμα τη φορά και σε αυτή τη βάση θεωρούν κατάκτηση το καλό κλίμα, που προσπαθούν να περάσει και στην κοινωνία.
Ακόμα και χωρίς οριστικές λύσεις, η ηρεμία σημαίνει πολλά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις