Στις κάλπες οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ – Οι συμμαχίες, οι ανατροπές και τα «μαχαιρώματα»
Κόντρες, «καρφιά» και ένα εξώδικο - Θα βγάλουν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τα «παλαιά» μέλη;
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Τέσσερις ημέρες πριν τις δεύτερες και καθοριστικές εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας και παρότι οι πάντες ομνύουν στην ενότητα της παράταξης, οι γνωστές και ως «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ παίζουν τα «τελευταία τους χαρτιά» για το ποιος θα επικρατήσει από την Δευτέρα.
Και αυτό δεν αφορά μόνο στο αν θα εκλεγεί πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης ή η Έφη Αχτσιόγλου, αλλά στο αν η ταυτότητα, ο προσανατολισμός και οι συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ τον οδηγήσουν ξανά στην εξουσία ή τον γυρίσουν στην αφετηρία του 4% – αφού προηγηθεί η διάσπασή του σε δύο ή και περισσότερα κομμάτια.
Περί διασπάσεως και άλλων… δαιμονίων
Εξάλλου, υπάρχουν και στελέχη που δήλωσαν ανοιχτά πως… και μία διάσπαση δεν βλάπτει, όπως η αντιπρόεδρος της Βουλής, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία, όταν ρωτήθηκε εάν η υποψηφιότητα Κασσελάκη διαμορφώνει σκηνικό διάσπασης, απάντησε πως «καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις».
Όπως εξήγησε, άλλωστε, «το 2015 υπήρξε μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. Λαφαζάνης κ.ά. μετά το τρίτο μνημόνιο) και τα πράγματα προχώρησαν μπροστά», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «και οι χωρισμοί πολλές φορές δεν είναι κακό πράγμα».
Και αν διατύπωσε αυτή την άποψη η Όλγα Γεροβασίλη, που στηρίζει την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, περίπου ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος επιμένει να δηλώνει ουδέτερος παρά την συχνή παρουσία του δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετά τη θύελλα αντιδράσεων για το βίντεο Κασσελάκη στη Μακρόνησο, που είχε ως στόχο, κατά τον υποψήφιο πρόεδρο, να στείλει μήνυμα ενότητας αλλά έφερε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, δήλωσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος,
«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η καταστροφή», σημείωσε ο κ. Αποστολάκης, εξηγώντας πως «ενδεχομένως να είναι μία κατάσταση που θα οδηγήσει σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι καλό, δεν το επιδιώκει κανείς. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν περισσεύει», προσέθεσε ωστόσο.
«Καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις»
Τα ομαδικά «πυρά» τού έφεραν την πρώτη νίκη
Γεγονός είναι ότι σχεδόν από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης ως διεκδικητής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανός διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι λίγα τα στελέχη που έπαιξαν το «χαρτί» της διάσπασης.
Θέσεις περί «απολιτίκ» προφίλ, μη αριστερού «μετανοημένου» καπιταλιστή, αμερικανοφερμένου και διόλου έμπειρου πολιτικά, έδιναν και έπαιρναν, ενώ ομοφοβικές επιθέσεις αλλά και γραφικές απόψεις στελεχών για την υποψηφιότητά του, όπως αποδείχθηκε περίτρανα στις πρώτες κάλπες της 17ης Σεπτεμβρίου, ουδόλως τον έβλαψαν – το αντίθετο μάλλον.
Από την άλλη πλευρά, το θεωρούμενο ως «φαβορί» της «κούρσας», η Έφη Αχτσιόγλου, πρώην υπουργός, τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ επί των οικονομικών και, φυσικά, βουλευτής του κόμματος, προτάσσει το πολιτικό της σχέδιο που, όπως υποστηρίζει, μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αντίθεση με την πρόταση Κασσελάκη.
«Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη»
Οι συμμαχίες
Στο μεταξύ, οι συμμαχίες και οι ανατροπές στο ποιος στηρίζει ποιον συνεχίζονται. Πρώτοι οι δύο διεκδικητές της προεδρίας, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος, πήραν θέση ανοιχτά και δήλωσαν τη στήριξή τους ο πρώτος στον Στέφανο Κασσελάκη και ο δεύτερος στην Έφη Αχτσιόγλου.
Η στήριξη του Νίκου Παππά στον Στέφανο Κασελάκη, πάντως, ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη από την Κυριακή των πρώτων εκλογών όταν, όπως αποκάλυψε το in, από οργανώσεις του Νοτίου Τομέα όπου εκλέγεται ο πρώην υπουργός, δόθηκε «γραμμή» για στήριξη Παππά στην πρώτη κάλπη και Κασσελάκη στη δεύτερη.
Αυτή η απόφαση δεν δυσαρέστηκε τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος δεν πήγε, κατόπιν δήλωσής του, να ψηφίσει, αφού είχε διαφωνήσει εξαρχής με την όλη διαδικασία που, όπως είχε δηλώσει, «εκφυλίζει την πολιτική και δεν την έχει στην πρώτη γραμμή», ωστόσο, ο ίδιος στηρίζει την υποψηφιότητα Κασσελάκη.
Όσο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προέταξε και εκείνος τα περί «πολιτικού σχεδίου» και, μάλιστα, «με αρχή, μέση και τέλος», όπως δήλωσε, παίρνοντας θέση υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου, απέναντι σε «μία πρόταση: ‘ψηφίστε με γιατί μπορώ να κερδίσω, γιατί είμαι πετυχημένος, γιατί έχω προσόντα… εμπιστευτείτε με’» του Στέφανου Κασσελάκη.
Τα «παλαιά» μέλη θα αναδείξουν πρόεδρο;
Είναι αρκετά, θα πει κανείς, τα δύο «οκτάρια» που απέσπασε έκαστος εκ των δύο ηττημένων της «κούρσας», για να ενισχυθούν οι δύο πρώτοι; Μάλλον όχι.
Πρώτον, γιατί ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι οι ψηφοφόροι Παππά και Τσακαλώτου θα ακολουθήσουν τη «γραμμή» και, δεύτερον και σημαντικότερο, γιατί δεν έχουν πει την τελευταία τους κουβέντα τα λεγόμενα «παλαιά» μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Να θυμίσουμε ότι στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές του κόμματος το 2022, όταν επενεξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα μετά το συνέδριο ξεπερνούσαν τους 170.000, αφού 150.000 ήταν τα μέλη που ψήφισαν στις πρώτες εκλογές από τη βάση για αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
Και παρά το γεγονός ότι προκάλεσε σάλο η εγκύκλιος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), με την οποία ορίζεται ότι τα παλαιά μέλη του κόμματος που δεν ψήφισαν την Κυριακή θα πρέπει, μέχρι την Τετάρτη 20 του μηνός, να αποστείλουν προς έγκριση τα στοιχεία τους, προκειμένου να ελεγχθούν για να μπορέσουν να ψηφίσουν – μία απόφαση που θεωρήθηκε από «σκόπιμη» έως και «σαμποτάζ» από ορισμένα στελέχη – οι περισσότεροι εκτιμούν πως το «κλειδί» για τον νικητή ή την νικήτρια της 24ης Σεπτεμβρίου είναι ακριβώς τα μέλη αυτά.
Ο λόγος προφανής: τα «παλαιά» μέλη, που εκτιμώνται από 30 έως 40 χιλιάδες, αποτελούν ένα κοινό πιο κομματικό, γι’ αυτό, άλλωστε, οι πληροφορίες λένε πως εάν τελικά προσέλθουν στις κάλπες, τότε το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής μπορεί να ανατραπεί υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου.
Η «στροφή» και ο «πόλεμος λάσπης»
Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως η Εφη Αχτσιόγλου έχασε μία γνωστή υποστηρίκτριά της, αφού η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, που είχε ταχθεί δημόσια υπέρ της, έκανε «στροφή» και δήλωσε πως στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη.
«Η προεκλογική περίοδος, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις της υποψήφιας προέδρου τη βραδιά της πρώτης Κυριακής, επαναδρομολογούν την πορεία μου. Η απαξίωση του 45% με χαρακτηρισμούς για το ‘θολό’ αποτέλεσμα και την έλλειψη σοβαρότητας των ψηφοφόρων, με προβλημάτισαν ιδιαίτερα», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κυρία Ακρίτα, σχολιάζοντας αρνητικά τα όσα είπε η Έφη Αχτσιόγλου όταν βγήκαν τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης.
Από την πλευρά του, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα αναστρέψιμο, ενώ σε τηλεοπτική του συνέντευξη έκανε λόγο για «χυδαίο πόλεμο λάσπης» κατά της Εφης Αχτσιόγλου.
Ειδικότερα, ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για μέσα ενημέρωσης, που δημοσίευσαν ψεύδη και ανυπόστατα σενάρια κατά της κυρίας Αχτσιόγλου, τα οποία, όπως είπε, «διακινήθηκαν συνειδητά από μέλη του κόμματος».
«Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί, όταν κάποιοι θεωρούν ότι ο διπλανός τους είναι υπονομευτής του πρώην προέδρου;» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα «καρφιά», οι επιθέσεις και ένα εξώδικο
Με τούτα και με εκείνα, η ατμόσφαιρα το τελευταίο διήμερο είναι «ηλεκτρισμένη», καθώς μετά το σοκ της πρώτης ήττας, η Έφη Αχτσιόγλου πέρασε στην αντεπίθεση, κατ’ αρχήν επιχειρώντας να «στριμώξει» τον εσωκομματικό της αντίπαλο και, παράλληλα, απαντώντας στις επιθέσεις εναντίον της, με αιχμηρές δηλώσεις αλλά και με ένα εξώδικο.
Στις 19 του μήνα και ενώ είχαν ήδη δημοσιευτεί – και γίνει… «trend» στα social media – πληροφορίες που παρουσίαζαν την Έφη Αχτσιόγλου ως ένα από τα βασικά στελέχη τα οποία «υπονόμευσαν» τον Αλέξη Τσίπρα και τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί, η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «για όλα υπάρχει ένα όριο» και αποφάσισε να απαντήσει με μία δήλωση – βίντεο.
«Αυτή η αθλιότητα τελειώνει εδώ. Ήμουν ο άνθρωπος που δούλευα μέχρι την τελευταία μέρα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, με απόλυτη εμπιστοσύνη και αφοσίωση, υλοποιώντας καθημερινά τις πολιτικές μας αποφάσεις, δίχως να παρεκκλίνω, δίχως να δειλιάζω. Το ίδιο και οι άνθρωποι που σήμερα βρίσκονται στο πλευρό μου», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ μία ημέρα αργότερα απέστειλε εδώδικο σε ιστότοπο που δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Έφη Αχτσιόγλου: Το μήνυμα που εξόργισε τον Αλέξη και τα βρόντηξε».
Μάλιστα, ζήτησε από τον εσωκομματικό της αντίπαλο, Στέφανο Κασσελάκη, να πάρει θέση «για το αυτονόητο» και «να καταδικάσει τον πόλεμο λάσπης περί δήθεν υπονομευτών του Αλέξη Τσίπρα», υπενθυμίζοντάς του πως η ίδια τοποθετήθηκε δημόσια από την πρώτη στιγμή όταν και εκείνος «δέχτηκε ανοίκιες επιθέσεις».
«Είμαι καινούργιος, δεν ξέρω»
«Πρέπει να μείνουμε όλοι μαζί στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά την Κυριακή. Μαζί μας και η Έφη Αχτσιόγλου», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στη Χαλκίδα την Τετάρτη, ωστόσο, δεν παρείχε στην συνυποψήφιά του τη στήριξη που του ζήτησε.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν ξέρω αν υπονόμευε η Έφη Αχτσιόγλου τον Αλέξη Τσίπρα. Είμαι ένα μήνα στο κόμμα. Να σας πουν αυτοί που ξέρουν»…
«Άμα έχεις τέτοιους φίλους…»
Λίγες ώρες νωρίτερα από την ατάκα Κασσελάκη… «εγώ να ψηφίσω ήρθα», η Έφη Αχτσιόγλου είχε υποστηρίξει δημόσια πως ο αντίπαλός της δεν έχει πολιτικό σχέδιο και, άρα, «δεν μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη».
«Εγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούμε να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη, γιατί έχουμε πολιτικό σχέδιο το οποίο μπορεί να διαμορφώσει πλειοψηφική δυναμική στην ελληνική κοινωνία και να δείξει την πόρτα της εξόδου στις πολιτικές της Δεξιάς. Έτσι νικιούνται τα καθεστώτα. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη, γιατί δεν έχει πολιτικό σχέδιο ούτε και στοιχειώδη πολιτική εμπειρία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και δεν παρέλειψε να θίξει το ζήτημα της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη στον πιο ισχυρό υποστηρικτή τού κ. Κασσελάκη, που δεν άλλος από τον Παύλο Πολάκη.
«Το ερώτημα της ενότητας όμως θα πρέπει να απαντηθεί εμπράκτως κυρίως από την άλλη πλευρά. Διότι ο βασικός άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα στον κ. Κασσελάκη, ο κ. Πολάκης, εξαπολύει συστηματικά υβριστικές επιθέσεις απέναντι σε εμένα, στους προηγούμενους υποψηφίους και σε σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Άρα, το ερώτημα της ενότητας βαραίνει την από εκεί πλευρά και δεν μπορεί ο συνυποψήφιός μου, που υποστηρίζεται από τον Παύλο Πολάκη ως τον βασικό του άνθρωπο, να μην λέει ότι καταδικάζει αυτού του τύπου τις επιθέσεις», ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου.
Το βέβαιο είναι ότι, μέχρι της Κυριακή, θα ακούσουμε και άλλα πολλά και, σίγουρα, δεν θα πλήξουμε. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό του μέλλον, ας το σκεφτούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις