Πέδρο Σάντσεθ: Να μην χρησιμοποιεί η Ρωσία την πείνα ως όπλο για τα ουκρανικά σιτηρά
Ο Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε σθεναρά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στον ΟΗΕ, ο Πέδρο Σάντσεθ απαίτησε από τη Ρωσία να σταματήσει να εμποδίζει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. Το αίτημα αυτό υπεβλήθη στην ομιλία του στη συζήτηση που διοργανώθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, τόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, όσο και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας επανέλαβε ότι η Ισπανία καταδικάζει σθεναρά τη ρωσική εισβολή και υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. «Υπάρχει ξεκάθαρα ένας επιτιθέμενος και ένας αμυνόμενος», τόνισε πριν σκεφτεί ότι υπάρχει μια πρόσθετη βαρύτητα στο γεγονός ότι ο επιτιθέμενος (Ρωσία) είναι μόνιμο κράτος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Η Ισπανία θα είναι πάντα ένας αφοσιωμένος εταίρος για να προχωρήσει στην ενίσχυση της δημοκρατίας»
Ο ασκών καθήκοντα προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ότι η Ισπανία και η Ευρώπη θέλουν να εργαστούν για την ειρήνη, να βάλουν τέλος στα δεινά των Ουκρανών και να επιτύχουν μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες που επιτρέπει την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των εθνών. Στην αναζήτηση της ειρήνης, κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ υποστηρίζει τη φόρμουλα του Προέδρου Ζελένσκι, καθώς θεωρεί ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
«Εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει τον χρόνο και τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία για τον τερματισμό της σύγκρουσης», πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ, εγγυήθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει ενωμένη στην αναζήτηση της ειρήνης και θα συνεχίσει να παρέχει «ισχυρή» πολιτική, οικονομική, στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί.
«Η Ισπανία θα είναι πάντα ένας αφοσιωμένος εταίρος για να προχωρήσει στην ενίσχυση της δημοκρατίας», εγγυήθηκε, επαινώντα τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Κολομβία ή τη διαδικασία συγκρότησης στη Χιλή. Και ζήτησε για άλλη μια φορά την επιστροφή στη δημοκρατία στη Βενεζουέλα «για να αποκατασταθεί η ελπίδα για ένα μέλλον ευκαιριών στον πληθυσμό της».
Ο Πέδρο Σάντσεθ απαίτησε από την Ρωσία να σταματήσει να εμποδίζει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών
«Πρέπει να προωθήσουμε μια απαράμιλλη τεχνολογική και οικονομική επανάσταση»
Ένα άλλο σταυροδρόμι που ανέφερε ήταν η κλιματική έκτακτη ανάγκη, μπροστά στην οποία είπε ότι είναι απαραίτητο «θάρρος και αποφασιστικότητα» γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αλληλεγγύη προς τις πιο ευάλωτες χώρες.
«Πρέπει να προωθήσουμε μια απαράμιλλη τεχνολογική και οικονομική επανάσταση, δυνατή μόνο μέσω μαζικής, αποφασιστικής και παγκόσμιας κοινωνικής υποστήριξης», πρόσθεσε προτού δηλώσει ότι η Ισπανία μιλά σε αυτόν τον τομέα περισσότερο με πράξεις παρά με λόγια, αφού έχει υιοθετήσει τους πιο φιλόδοξους στόχους.
«Είναι ώρα να αναλάβουμε δράση»
Ο Σάντσεθ έκανε επίσης έκκληση στην υπεράσπιση της πολυμέρειας και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες, για την οποία υπερασπίστηκε σθεναρά το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. «Είναι ώρα να αναλάβουμε δράση γιατί ο χρόνος τελειώνει», προειδοποίησε.
Σε μια εποχή που η Ισπανία προεδρεύει στο Συμβούλιο της ΕΕ, τόνισε τα επιτεύγματα και την εξέχουσα θέση της Ευρώπης μπροστά σε αυτούς που έλεγαν ότι είχε «πόδια από πηλό» και τόνισε την ευθύνη της ηπείρου να προωθήσει συνεχείς μετασχηματισμούς όπως η ψηφιακή μεταμόρφωση. Σύμφωνα με αυτό, εξέφρασε την επιθυμία της Ισπανίας να φιλοξενήσει τα κεντρικά γραφεία του μελλοντικού Διεθνούς Οργανισμού Τεχνητής Νοημοσύνης.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη
- Ο Δημήτρης Τζιόβας αναλύει τη σχέση ιστορίας και μυθιστοριογραφίας
- Τα ζώδια σήμερα: Τι ωραία, τι καλά