Βιώσιμη ανάπτυξη: Επί ξύλου κρεμάμενοι οι στόχοι του ΟΗΕ
Σε κίνδυνο λόγω των πολλαπλών οικονομικών σοκ
Από το 2015 που υιοθετήθηκαν οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη (SDGs), με ορίζοντα λήξης τους το 2030, έχουν στην πορεία υποστεί μεγάλες ματαιώσεις και παλινδρομήσεις, λόγω των εξελίξεων στη διεθνή οικονομία.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Αιγύπτου, Hala H. ElSaid Younes, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας συνάντησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη (Sustainable Development Impact Meeting – SDIM), «Ο κόσμος αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, πολλαπλά σοκ».
Η πρόοδος σε πολλά από τα πεδία των στόχων των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη έχει ματαιωθεί ή επιβραδυνθεί σημαντικά, λόγω των οικονομικών εξελίξεων, ιδίως σε ό,τι αφορά τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Τεράστιος αντίκτυπος – Αποκαρδιωτική εικόνα
Η εικόνα που έδωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με την έκθεση των κορυφαίων οικονομολόγων του για τον Σεπτέμβριο του 2023, είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξη, ενώ οι οικονομικοί κλυδωνισμοί έχουν πολύ συγκεκριμένο και άμεσο αντίκτυπο στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, συγκεκριμένα στην εν λόγω ανάλυση, «Η αθροιστική επίδραση είναι αποκαρδιωτική».
«Ο κόσμος αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, πολλαπλά σοκ.»
Στους στόχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη περιλαμβάνεται η εξάλειψη της φτώχεια, το τέλος της παγκόσμιας πείνας, η βιώσιμη διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων και φυσικά η μείωση της ανισότητας μεταξύ των κρατών.
Τι συντελεί στην επιβράδυνση
Τον Ιούλιο, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι η πρόοδος σε περισσότερους από τους μισούς από τους στόχους είναι αδύναμη και ανεπαρκής, ενώ σε ένα 30% απ’ αυτούς σημειώνεται στασιμότητα ή και αντίστροφη πορεία.
Πολλοί παράγοντες έχουν επιδράσει αρνητικά στην πορεία της διεθνούς αναπτυξιακής δραστηριότητας. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο των επιβαρυντικών παραμέτρων συγκαταλέγονται οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι δυσλειτουργίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα σκαμπανεβάσματα σε εμπορικό επίπεδο, η κλιματική κρίση και οι διάφορες εκδοχές του στασιμοπληθωρισμού, μεταξύ άλλων.
«Κλειδί» για την πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η χρηματοδότηση, κάτι που στερεί την όποια πρόοδο μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η κρίση έχει εξωθήσει πάνω από 95 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να βιώνουν συνθήκες υπερβολικής φτώχειας από πέρυσι και έχει διευρύνει τις ανισότητες σε όλον τον κόσμο.
Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι προβλέπεται να κυλήσουν σε καθεστώς υπερβολικής ανέχειας, μέχρι το 2030.
«Κλειδί» για την πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η χρηματοδότηση, κάτι που στερεί την όποια πρόοδο μέχρι τώρα.
Η σφιχτή νομισματική πολιτική έχει επίδραση στη ρευστότητα διεθνώς, ενώ όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Σαάντια Ζαχίντι, «η πολιτική είναι ένας μεγάλος οδηγός της αβεβαιότητας».
- Την επανένταξη Αυγενάκη στην ΚΟ της ΝΔ ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
- Νέα Αριστερά: Το σχόλιο για την ιθαγένεια στην τέως βασιλική οικογένεια και η αντίθεση με τους μετανάστες
- «Η όλη κεντροαριστερά» και στη Θεσσαλονίκη για το βιβλίο Κοτσακά – Τσιόκα
- Νίκος Οικονομόπουλος: Γιατί ακυρώνονται οι εμφανίσεις του στο νυχτερινό κέντρο
- Δημήτρης Ροντήρης: Το μέγα μήνυμα της ισορροπίας, της συμφιλίωσης
- Πώς τα δεδομένα που συλλέγει η Ουκρανία θα εκπαιδεύσουν την ΑΙ του πολέμου