Έρχονται αλλαγές στον τρόπο χρέωσης στα νοσοκομεία
Νέο τρόπο πληρωμής των υπηρεσιών υγείας προωθεί το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) με ακριβή χρέωση κάθε ιατρικής πράξης και παρέμβασης στους ασθενείς
Στενό μαρκάρισμα στο έργο που παράγουν τα νοσοκομεία της χώρας επιχειρείται με την εισαγωγή νέου τρόπου κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους ασθενείς.
Το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα για την αναλυτική χρέωση όλων των υπηρεσιών υγείας, τα οποία εντάσσονται και διαμορφώνουν τον ηλεκτρονικό φάκελο των ασθενών, με στόχο την χρέωση των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν κάθε δεδομένη χρονική στιγμή στη διαδρομή του ασθενή μέσα στο σύστημα υγείας.
Απώτερος στόχος θα είναι η αποστολή του τιμολογίου στον ασφαλιστικό φορέα του ασθενή, (δηλαδή για το 90% των ασθενών της χώρας στον ΕΟΠΥΥ), με αντίστοιχη μείωση των πληρωμών από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως συμβαίνει σήμερα.
Το νέο σύστημα κοστολόγησης (DRG’s) και η πορεία εφαρμογής του, παρουσιάσθηκε από τη διοίκηση του ΚΕΤΕΚΝΥ την Πέμπτη σε διαδικτυακή ημερίδα, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του Κέντρου Παντελής Μεσσαρόπουλος επεσήμανε ότι η εισαγωγή του αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διακυβέρνηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με την παρακολούθηση των διαδικασιών, τον έλεγχο των χρεώσεων και τελικά, την αποδοτικότερη κατανομή των πόρων.
Η εφαρμογή του νέου συστήματος κοστολόγησης αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και κινείται στα πρότυπα του γερμανικού συστήματος αποζημίωσης.
Συνήθως τα πρώτα χρόνια εφαρμογής των συστημάτων DRG’s, παρατηρείται μειωμένη κωδικοποίηση
Πιλοτικά, το νέο σύστημα εφαρμόζεται πλήρως πλέον στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), ενώ αναμένεται να επεκταθεί η εφαρμογή του σε ολόκληρη την περιφέρεια της Κρήτης ως το τέλος του έτους.
Όπως τόνισε ο κ. Μεσσαρόπουλος, για την επιτυχή εφαρμογή του νέου συστήματος, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας, οπότε είναι καθοριστικό οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται κατά το δυνατόν σε πραγματικό χρόνο, σε ότια φορά τη διαδικασία κωδικοποίησης και υποβολής των περιστατικών, από εξειδικευμένο προσωπικό.
Υπό έλεγχο μπαίνουν η ιατρική κωδικοποίηση των περιστατικών που εισάγονται στο νοσοκομείο, η κατηγοριοποίησή τους στα DRG’s, καθώς και η τελική υποβολή του περιστατικού από το νοσοκομείο προς τον ΕΟΠΥΥ, όπου πραγματοποιείται ο τελικός κλινικός και διοικητικός έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.
Συνήθως τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του συστήματος των DRG’s, παρατηρείται μειωμένη κωδικοποίηση, δηλαδή απλοποιούνται οι αντιστοιχίσεις ασθενειών και νοσηλίων, λόγω έλλειψης εμπειρίας.
Χαρακτηριστικά, στη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκε περιστατικό ασθενούς που εισήχθη στο νοσοκομείο με έμφραγμα και στη διάρκεια της νοσηλείας του υπέστη εγκεφαλικό και πνευμονική εμβολή. Η υποκωδικοποίηση θα χρέωνε μόνο την πρωτογενή διάγνωση του εμφράγματος που έχει κοστολογηθεί με 2.602 ευρώ, όμως ο αντίστοιχος κωδικός με τις επιπλοκές που προαναφέρθηκαν θα οδηγούσε στη σωστή χρέωση με 4.655 ευρώ.
Στην πράξη, διαπιστώνεται επίσης η μειωμένη καταγραφή χειρουργικών περιστατικών, αλλά και μια σειρά ιατρικών πράξεων σε περιστατικά που χρειάζονται μακρόχρονη νοσηλεία.
Αντίστοιχα, έχουν διαπιστωθεί από τον ΕΟΠΥΥ συνεχείς χρεώσεις με νοσήλια που περιλαμβάνουν επιπλοκές, από συγκεκριμένες κλινικές, χωρίς οι κλινικές αυτές να αποτελούν κέντρο αναφοράς.
Για το θέμα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επεσήμανε ότι προφανώς θα πρέπει να αποζημιώνονται με αντικειμενικό τρόπο οι ιατρικές πράξεις από τον φορέα που αποζημιώνει, όμως πάντα θα υπάρχουν περιστατικά με δυσκολία ανεύρεσης του σωστού νοσηλίου στο οποίο θα πρέπει να ενταχθεί.
Παρά το γεγονός αυτό όμως, τόνισε ότι είναι ευκαιρία η εφαρμογή του νέου συστήματος κοστολόγησης, για να διερευνηθούν περιστατικά όπου καταγράφονται σε κλινική μόνο βαριά περιστατικά. Εάν η κλινική αυτή «δεν είναι παγκόσμιο κέντρο αναφοράς, τότε κάτι συμβαίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Χαριτολογώντας, ο κ. Εξαδάκτυλος, επεσήμανε ότι «η γραφειοκρατία είναι «αλλεργιογόνος» για τους γιατρούς, και ειδικά για τους χειρουργούς. Οι γιατροί της χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλά αμοιβόμενοι, οπότε τα «αλλεργιογόνα» θα πρέπει να αποφεύγονται».
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Κρήτη: Eίχε προσπαθήσει και πατήσει με το αμάξι του και άλλα άτομα ο 33χρονος Γάλλος
- Κώστας Γεωργουσόπουλος: Μ’ οδηγό ένα γραφιά…
- Άρης: Ξανά ατομικό για Μορόν και Μάγιο, ανεβάζει στροφές ο Κουάισον
- Σκωτία: Φυλακίστηκε ο νεοναζί που διατηρούσε οπλοστάσιο και απειλούσε οργάνωση LGBTQ – «Θα πληρώσουν με αίμα»
- Ο Δήμος Πολυγύρου αποκτά το δικό του λογότυπο