Στον ΣΥΡΙΖΑ πέφτουνε κορμιά… οι κυανόκρανοι άργησαν
Θέση στην ιστορία των μεγάλων εντάσεων και (τελικά) διασπάσεων διεκδικεί επάξια ο ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας ΚΚΕ του 1992. Οι γραμματείς της ΚΕ παρεμβαίνουν, αλλά οι «φαρισαίοι» έχουν ξεφύγει
Κανονικά
Τα πράγματα στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξελίσσονται κανονικά. Σαν να μην υπάρχει επόμενη ημέρα! Σε λίγο – αν συνεχίσουν έτσι – θα φεύγουν κορμιά από τα παράθυρα και τις σκάλες!
Τρεις
Για να είμαι ειλικρινής στην περίοδο της μεταπολίτευσης υπήρξαν σε όλα τα κόμματα αλλαγές ηγεσίας, όμως τρεις περιπτώσεις – εκτός της τρέχουσας – έμειναν στην ιστορία για τις εντάσεις τους.
Νέα Δημοκρατία
Η πρώτη ήταν μετά την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την θέση του πρωθυπουργού το 1980 και την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παραιτήθηκε φυσικά και από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Η εκλογή μεταξύ των υποψήφιων – και για την θέση του πρωθυπουργού -, του Γεωργίου Ράλλη και του Ευάγγελου Αβέρωφ κατεγράφη στην κομματική ιστορία για το μέγεθος των εντάσεων που προκλήθηκαν.
Πα.Σό.Κ.
Η δεύτερη περίπτωση ήταν μετά από την ήττα του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ το 2007 και την εκλογή του νέου αρχηγού μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι υποστηρικτές των δύο υποψηφίων έδωσαν τα «ρέστα» τους. Ήταν η πιο σκληρή διαμάχη για την ηγεσία του κόμματος μέχρι σήμερα. Ίσως γιατί το διακύβευμα ήταν μεγάλο. Ο νέος ηγέτης θα γινόταν και πρωθυπουργός.
ΚΚΕ
Η τρίτη – απείρως πιο σκληρή – σύγκρουση δεν αφορούσε ακριβώς την ηγεσία, αλλά το νέο πολιτικό σχέδιο. Για να το γράψω με σημερινούς, σύγχρονους και κατανοητούς όρους. Πρόκειται για το ΚΚΕ και την διάσπαση του 1992, όπου η – οριακή – πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος έθεσε σε διαθεσιμότητα την «ανανεωτική» μειοψηφία. Και βεβαίως επήλθε η γνωστή διάσπαση του κόμματος. Τα μίση και τα πάθη εκείνων των ημερών δεν έχουν καταγραφεί – προφορικά μόνο μεταφέρονται! Ηταν αδιανόητα.
Κλίμακα
Με βάση, λοιπόν, αυτή την κλίμακα θα έλεγα πως η σύγκρουση στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ του 2007 αλλά – ευτυχώς – δεν έχει φτάσει ακόμη την διάσπαση του ΚΚΕ! Προς τα εκεί βαδίζει όμως!
Καλαμπούρια
Σε σημείο που η κυβέρνηση αρχίζει και τους καλαμπουρίζει. Τι έκανε; Οι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού «στο Κόκκινο» έβγαλαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν απειλές σε βάρος τους. Και ο υπουργός Εργασίας κ. Αδωνις Γεωργιάδης τους έστειλε την … Επιθεώρηση Εργασίας για να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων από τους οπαδούς των δύο υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος!!! Καταπληκτικό δεν είναι;
Οι γραμματείς
Βέβαια είναι αλήθεια ότι η παρέμβαση των γραμματέων της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, της κυρίας Ράνιας Σβίγκου και του κ. Γιώργου Βασιλειάδη ήταν τελικώς αναγκαία – μπορεί και να άργησε να εκδηλωθεί. Διότι υπάρχει κίνδυνος εκφυλισμού.
Ενωμένο;
Οι δύο γραμματείς, λοιπόν, ζητούν «να επικρατήσει ο πολιτισμένος διάλογος, η νηφαλιότητα και το αίσθημα ευθύνης, όπως και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη. Δεν πρέπει ούτε λεπτό να ξεχνάμε ότι αντίπαλός μας, είναι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Γιατί, παρά τις διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις, όλοι κι όλες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες ιδέες, τον ίδιο στόχο. Ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, ενωμένο». Το «ενωμένο» λίγο χλωμό μου φαίνεται, αλλά εν πάση περιπτώσει….
Η μελαγχολία των παλιών
Μίλησα χθες με ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, της Μεταπολίτευσης και του αντιδικτατορικού κινήματος. Πολύ γνωστός αλλά δεν λέω όνομα γιατί δεν θα μου ξαναμιλήσει και δεσμεύθηκα ως Δελαφράγκα. Χρόνια παρακολουθεί αποστασιοποιημένος τις εξελίξεις. Μου λεγε κάτι που κι εγώ έχω παρατηρήσει. Πως πολλά στελέχη της Αριστεράς, που έχουν φορτίο σε αγώνες για πολλές δεκαετίες, και έχουν απ’ το 1989 – 91 πάει στην «ανανέωση» σήμερα στηρίζουν τον Κασσελάκη. Τι λένε; 3 ή 4 και με όνομα βαρύ, πώς δεν αλλάζει τίποτε και αν αλλάξει κάτι, θα ‘ναι μέσω του Στέφανου. Δεν είμαι βέβαιος πως πρόκειται για αισιοδοξία. Μάλλον για μελαγχολία μου κάνει.
Ο κ. Στ. Κασσελάκης
Εν τω μεταξύ χθες το βράδυ ο κ. Στέφανος Κασσελάκης μιλούσε σε προεκλογική εκδήλωση στο Αιγάλεω. Μου είπαν ότι ήταν αρκετοί βουλευτές. Και ο υποψήφιος πρόεδρος, μεταξύ των άλλων ζήτησε να κατέβουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.
Ο κ. Π. Πολάκης
Αλλά η είδηση είναι άλλη. Guest star της βραδιάς ήταν ο κ. Παύλος Πολάκης! Ναι εμφανίστηκε, χαιρέτησε πολύ κόσμο και απήλθε πριν από το τέλος της εκδήλωσης. Παρατηρώ ότι το άφησε το ψαροντούφεκο! Δεν ξέρω αν θα πιάσει δουλειά από Δευτέρα ίνα πληρωθούν οι προβλέψεις του επιτελείου της κυρίας Αχτσιόγλου….
Η κυρία Ε. Αχτσιόγλου
Η κυρία Αχτσιόγλου πάντως συμμετείχε στην απεργιακή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας εναντίον του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας. Χαμογελαστή και μαχητική!
Ανοικτοί ουρανοί
Το ζάρι δε στο πολιτικό τρίβιαλ την ευνόησε. Και από κατηγορία social media και επικοινωνία, έφερε πολιτική και διπλωματία. Και η Αχτσιόγλου ζήτησε από τον Κασσελάκη να πει τις θέσεις του. Και οι ουρανοί ήταν ανοικτοί! Ο συνυποψήφιος της έκανε από στήθους δήλωση και μέχρι κάποιος από το πλήθος να του ψιθυρίσει τη λέξη «ψευδοκράτος» ίδρωσε αυτός, χάσανε το χρώμα τους όσοι τον άκουγαν. Πάντως σε προεκλογική ομιλία του μετά, προφανώς έπεσε ταχύρρυθμο, τα είπε σωστά.
Ο κ. Μ. Βορίδης
Απόρησα με το γεγονός ότι χθες κανένας από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκανε σχόλιο για τον κ. Κασσελάκη. Αλλά ο υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης είναι πληθωρικός και δεν μπορεί να κρατηθεί. Το έκανε χθες το βράδυ. Τι είπε; Πως ο κ. Κασσελάκης είναι προϊόν της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση. Θα μπορούσε σε ένα τηλεοπτικό πάνελ να την συζητήσει πχ με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο….
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις