«Καμπανάκι» Μπορέλ για το μεταναστευτικό: «Μπορεί να διαλύσει την ΕΕ»
Παρά τη δημιουργία κοινών εξωτερικών συνόρων, «δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική», δηλώνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Το μεταναστευτικό θα μπορούσε να είναι «μια δύναμη διάλυσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση» λόγω των βαθιών πολιτισμικών διαφορών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και της μακροπρόθεσμης αδυναμίας τους να καταλήξουν σε μια κοινή πολιτική, δήλωσε ο πιο υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.
Αν και η Ρωσία θα προσπαθήσει να αναζωπυρώσει τη μετανάστευση εντός της Ευρώπης, ο Ζοζέπ Μπορέλ αρνήθηκε ότι ο ίδιος ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέβαλε στην κρίση, την οποία περιέγραψε ως πρόβλημα δεκαετιών που τροφοδοτείται από τους πολέμους και τη φτώχεια στις χώρες αναχώρησης.
Ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ είπε ότι το μπλοκ είχε κάνει θαύματα στον πόλεμο και ότι ήταν μια από τις βασικές δυνάμεις που σφυρηλάτησαν μια νέα παγκόσμια τάξη στην οποία ο παγκόσμιος νότος άξιζε μεγαλύτερο σεβασμό και δύναμη.
«Η μετανάστευση αποτελεί μεγαλύτερο χάσμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα μπορούσε να είναι μια διαλυτική δύναμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση»
Σε μια ευρεία συνέντευξή του στον Guardian, αναφορικά με το πώς άλλαξε η ΕΕ από τον πόλεμο και πού ταιριάζει το μπλοκ σε αυτή τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να ξυπνήσουν από μια σιέστα για τις αμυντικές δαπάνες, στην οποία είχε ζήσει κάτω από την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα.
Αυτοκτονικό η Ουκρανία να είχε πραγματοποιήσει ολομέτωπη αντεπίθεση
Ο Μπορέλ κάλεσε για μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία και ταχύτερες αποφάσεις για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και υπερασπίστηκε την παραπαίουσα αντεπίθεση, λέγοντας ότι η χώρα ήταν ναρκοθετημένη κατά το ένα τρίτο και θα ήταν αυτοκτονικό για την Ουκρανία να είχε πραγματοποιήσει μια ολομέτωπη αντεπίθεση.
Τις τελευταίες ημέρες , η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ανήλθε στην εξουσία μετά από αμφιλεγόμενη ρητορική σχετικά με την άνοδο της μετανάστευσης, είπε ότι δεν θα επιτρέψει στη χώρα της να γίνει «το στρατόπεδο προσφύγων της Ευρώπης» μετά την άφιξη 11.000 ανθρώπων στο νησί της Λαμπεντούζα σε λίγες μέρες.
Ο Μπορέλ είπε ότι ο εθνικισμός αυξάνεται στην Ευρώπη, αλλά είπε ότι αυτό αφορά περισσότερο τη μετανάστευση παρά τον ευρωσκεπτικισμό. «Το Brexit στην πραγματικότητα φοβόταν ότι θα ήταν επιδημία. Και δεν ήταν», είπε. «Ήταν ένα εμβόλιο. Κανείς δεν θέλει να ακολουθήσει τους Βρετανούς που αποχωρούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αδυναμία να επιτευχθεί κοινή μεταναστευτική πολιτική
«Η μετανάστευση αποτελεί μεγαλύτερο χάσμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα μπορούσε να είναι μια διαλυτική δύναμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Παρά τη δημιουργία κοινών εξωτερικών συνόρων, «δεν μπορέσαμε μέχρι τώρα να συμφωνήσουμε σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική», είπε.
Το απέδωσε σε βαθιές πολιτιστικές και πολιτικές διαφορές εντός της ΕΕ: «Υπάρχουν ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ιαπωνικού τύπου – δεν θέλουμε να ανακατευτούμε. Δεν θέλουμε μετανάστες. Δεν θέλουμε να δεχόμαστε ανθρώπους από έξω. Θέλουμε την αγνότητά μας».
Είπε ότι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, έχουν μακρά ιστορία στην αποδοχή μεταναστών. «Το παράδοξο είναι ότι η Ευρώπη χρειάζεται μετανάστες επειδή έχουμε τόσο χαμηλή δημογραφική ανάπτυξη. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε από εργασιακή άποψη, χρειαζόμαστε μετανάστες».
Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας
Ο Μπορέλ επέμεινε στη συνέντευξη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν τροφοδοτούσε τις τρέχουσες διαμάχες για τη μετανάστευση. «Το θέμα είναι ότι η μεταναστευτική πίεση έχει αυξηθεί, κυρίως λόγω πολέμων – όχι του πολέμου κατά της Ουκρανίας… Είναι ο πόλεμος της Συρίας, ο πόλεμος της Λιβύης, τα στρατιωτικά πραξικοπήματα στο Σαχέλ.
«Ζούμε σε έναν κύκλο αστάθειας από το Γιβραλτάρ μέχρι τον Καύκασο και αυτό συνέβη πριν από τον ουκρανικό πόλεμο και θα συνεχιστεί και μετά τον ουκρανικό πόλεμο. Η μετανάστευση στην Αφρική δεν προκαλείται από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Οι βαθύτερες αιτίες της μετανάστευσης στην Αφρική είναι η έλλειψη ανάπτυξης, η οικονομική ανάπτυξη και η κακή διακυβέρνηση».
Είπε ότι οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για συνεργασία με ορισμένες αφρικανικές χώρες έχουν γίνει πιο δύσκολες λόγω της ύπαρξης στρατιωτικών καθεστώτων. Περιέγραψε την ομάδα Βάγκνερ, τη ρωσική ομάδα μισθοφόρων, ως «την πραιτοριανή φρουρά των Αφρικανών δικτατόρων».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να αναζωπυρώσει τις φλόγες της μετανάστευσης, είπε ότι «ο Πούτιν θα δοκιμάσει τα πάντα». Και πρόσθεσε: «Ο Πούτιν πιστεύει ότι οι δημοκρατίες είναι αδύναμες, εύθραυστες, κουράζονται και ο χρόνος κυλά με το μέρος του, γιατί αργά ή γρήγορα θα εξαντληθούμε. Και αυτή είναι μια πολιτική μάχη όσο και μια στρατιωτική μάχη. Πρέπει να εξηγηθεί με επιχειρήματα. Σίγουρα σε κανέναν δεν αρέσει να πληρώνει περισσότερα για τους λογαριασμούς ρεύματος. Πιστεύω στη δημοκρατία ως παιδαγωγική άσκηση και πιστεύω ότι οι άνθρωποι κατανοούν τους λόγους».
Ωστόσο, αναγνώρισε επίσης τις σκληρές επιλογές που αντιμετώπισε η Ευρώπη για τον περιορισμό της μετανάστευσης, συνάπτοντας συμφωνίες με χώρες όπως η Τυνησία, επισημαίνοντας ότι είναι καθήκον του να υπερασπιστεί όχι μόνο τις ευρωπαϊκές αξίες αλλά ταυτόχρονα και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. «Η ζωή του διπλωμάτη είναι γεμάτη από άβολες επιλογές… Η εξωτερική πολιτική λειτουργεί για τις αξίες και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτά απαιτούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, δύσκολες επιλογές που προσπαθούν συνεχώς να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
- Κώστας Πρετεντέρης: Λαμπρό πνεύμα
- Βουλή: Τέλος και τυπικά η χρηματοδότηση στους Σπαρτιάτες
- Κυβέρνηση για Συρία: Επιστολή Ελλάδας – Κύπρου – Αυστρίας για ορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ
- Αεροπλάνο πλημμύρισε εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Η Μπαρτσελόνα μπορεί να χάσει τον Όλμο ως ελεύθερο τον Ιανουάριο – Ο ειδικός όρος στο συμβόλαιό του
- Νέα Ιωνία: Λήστεψαν δύο τράπεζες με διαφορά λίγων λεπτών – Αναζητούνται οι δράστες