Ακίνητα: Μαγνήτης για μεγάλους επενδυτές οι ΑΕΕΑΠ – Τα σχέδια των ισχυρών του κλάδου
Στο ραντάρ επενδυτών υψηλού προφίλ μπαίνουν οι εταιρείες ακίνητης περιουσίας
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Σε «μαγνήτη» προσέλκυσης νέων επενδύσεων εξελίσσονται οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ. Με την ελληνική αγορά ακινήτων να υπόσχεται υψηλές αποδόσεις, ο κλάδος μπαίνει στο ραντάρ επενδυτών που αναζητούν ευκαιρίες για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Η πλέον ηχηρή κίνηση έγινε πριν από μερικές ημέρες, με την απόφαση της Μαριάννας Λάτση να επενδύσει στην Trade Estates του ομίλου Fourlis. Συγκεκριμένα, μέσω του family office της, η κα. Λάτση θα αποκτήσει το 4,2% της Trade Estates καταβάλλοντας το ποσό των 8 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο όμιλος Φουρλή θα ελέγχει το 83,9% της Trade Estates, ο όμιλος Βασιλάκη το 11,9% (μέσω της Autohellas), ενώ ο όμιλος Λάτση θα ελέγχει το υπόλοιπο 4,2%.
Η στρατηγικής σημασίας της κας Λάτση συνδέεται όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς με τις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η εταιρεία του ομίλου Fourlis. Η διοίκηση της τελευταίας έχει εκπονήσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Trade Estates, Δημήτρη Παπούλη, «σε βάθος τετραετίας, διαθέτουμε εξασφαλισμένες αναπτύξεις που θα αυξήσουν την αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων σε 500 εκατ. ευρώ έως το 2027, ενώ παράλληλα αξιολογούμε νέα έργα, που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την αξία στο επίπεδο των 700 εκατ. ευρώ».
Το αποτύπωμα της Trade Estates αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταλήξουν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις με την Reds του ομίλου Ελλάκτωρ για την αγορά του Smart Park.
Ένα εμπορικό πάρκο επιφάνειας 53.000 τ.μ. στα Σπάτα και εκτιμώμενης αξίας 130 εκατ. ευρώ.
Στην… ουρά για να μπουν στο ΧΑ
Η κινητικότητα στον χώρο μεταφράζεται και από την βούληση των επιχειρηματιών να εισάγουν τις ΑΕΑΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πέραν από την Trade Estates, η οποία φιλοδοξεί να κάνει το ντεμπούτο της στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών με προίκα ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ, δημόσιες φιλοδοξούν να γίνουν η Noval του ομίλου Βιοχάλκο, η Orilina και η Lamda Malls της Lamda Development.
Η Lamda Malls, η οποία θα πάρει προίκα τα 4 υφιστάμενα εμπορικά κέντρα της Lamda Development (Τhe Mall, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens (πρώην McArthur Glen) και τα δυο που θα δημιουργηθούν στο Ελληνικό (το Vouliagmenis Mall και το Riviera Galleria στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά) αναμένεται να ενταχθεί στο ναό της οικονομίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.
Σύμφωνα με τον διοικητικό ηγέτη της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου η δημόσια εγγραφή θα μπορέσει να φτάσει και τα 150 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα μπουν στα ταμεία της Lamda Malls και θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του δανεισμού αλλά και για την κατασκευή των δύο νέων εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό. Ο κ. Αθανασίου υπενθύμισε πως η αρχική σκέψη ήταν η Lamda Malls να εισαχθεί στο ΧΑ το 2020 αλλά λόγω του κορονοϊαύ και το κλείσιμο των malls ο σχεδιασμός ακυρώθηκε.
Αλματώδης ανάπτυξη
Ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ είναι από τους πλέον δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνα της KPMG, ο αριθμός τους αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 8 χρόνια, όπως και το μέγεθος και η αξία του χαρτοφυλακίου τους. Οι περισσότερες ΑΕΕΑΠ ιδρύθηκαν από ελληνικές τράπεζες ή μεγάλες ελληνικές εταιρείες που αποσχίζουν ακίνητα ή επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία.
Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών ΑΕΕΑΠ αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία 5 χρόνια, με την εκτιμώμενη αξία των ακινήτων και των εσόδων να υπερδιπλασιάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Από 471 ακίνητα το 2018 έφθασαν να αριθμούν 655 ακίνητα το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 38,4%.
Πέρα από γραφειακούς χώρους και καταστήματα λιανικής, οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ έχουν επεκταθεί και σε άλλες εναλλακτικές κατηγορίες, όπως τα Logistics, τα ξενοδοχεία και τα οικιστικά ακίνητα. Επιπλέον, μπαίνουν δυναμικά στην ανακαίνιση υφιστάμενων κτηρίων λόγω της σημαντικής έλλειψης που καταγράφεται σε σύγχρονα κτήρια στη χώρα.
Projects υψηλού προφίλ
Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται μια σειρά από projects ενώ παράλληλα αναζητούνται νέες ευκαιρίες. Ενδεικτικά η Prodea, η οποία πούλησε πρόσφατα ακίνητα αξίας 237 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα έχει στα σκαριά projects συνολικής αξίας 870 εκατ. ευρώ ενώ η Briq Properties του ομίλου Φέσσα, η οποία διατηρεί χαρτοφυλάκιο 26 ακινήτων συνολικής επιφάνειας 147.719 τ.μ. δρομολογεί την ενίσχυση της παρουσίας της στους εμπορικούς χώρους και στα ξενοδοχεία.
Σε επενδυτικό πυρετό βρίσκεται και η Premia του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη που υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με τον Γιάννη Αντετονκούνμπο, αλλά και η Μπλε Κέρδος των αδελφών Ευμορφίδη, η οποία προχωρά κανονικά τα επενδυτικά της σχέδια παρά την εμπλοκή που υπάρχει με το ξενοδοχείο Cocomat στην οδό Φαλήρου 5 στην Ακρόπολη.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις