Ακρίβεια: Ανατιμήσεις σε φρούτα, λαχανικά & ελαιόλαδο – Ανήσυχοι οι παραγωγοί
Η καταστροφή της σοδειάς επιδεινώνει το πρόβλημα
- Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ετοιμάζει ο Τραμπ
- Άτυπη συνάντηση Μητσοτάκη, Ερντογάν, Χριστοδουλίδη και Ράμα στη Βουδαπέστη
- Επαναστατικός 3D βιοεκτυπωτής εκτυπώνει ανθρώπινους ιστούς «κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν»
- «Όχι» Φαραντούρη σε πρόταση Φάμελλου για συνάντηση των 4 υποψηφίων πλην Κασσελάκη
Σοβαρές ελλείψεις στην αγορά βασικών καταναλωτικών προϊόντων, λόγω της τεράστιας καταστροφής στην αγροτική οικονομία του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και κύμα ανατιμήσεων, φοβούνται οι άνθρωποι της αγοράς το επόμενο διάστημα.
Παραγωγοί, μιλώντας στο MEGA, κάνουν λόγο για μειωμένη ή πλήρης καταστροφή εσοδείας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθεύσουν την αγορά. «Δημιουργούνται προβλήματα που θα ανεβάσουν τις τιμές»,τονίζουν.
H τιμή του ελαιολάδου αυξάνεται συνεχώς και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αγρότης, η τιμή πώλησης της ντομάτας από τους παραγωγούς φτάνει στα 2 ευρώ, από 1.10 που ήταν πριν λίγους μήνες.
Σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται και στην τιμή του ελαιόλαδου, με τους παραγωγούς να αναφέρουν ότι εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, η σοδειά τους έχει μειωθεί.
«Υπάρχει έλλειψη από ελαιόλαδο γι’ αυτό έχουμε κ αυτές τις τιμές», υπογραμμίζουν.
Το ελαιόλαδο
Σε είδος πολυτελείας έχει εξελιχθεί το ελαιόλαδο καθώς η τιμή του ανεβαίνει κατακόρυφα.
Οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα αφού η τιμή του ελαιολάδου αυξάνεται συνεχώς και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Δεν αποκλείεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις να φτάσει ακόμη και τα 15 ευρώ το λίτρο!
Ήδη, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται από 7,50 ευρώ το λίτρο (ιδιωτική ετικέτα) μέχρι και 13 ευρώ το λίτρο (επώνυμο).
Οι τιμές του ελαιόλαδου εκτινάσσονται σε νέα ιστορικά υψηλά καθώς οι έντονες ξηρασίες στις μεγάλες χώρες παραγωγής περιορίζουν τις προμήθειες.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω του «εξαιρετικά ξηρού καιρού» στη Μεσόγειο. Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και δεν δείχνει «ενδείξεις χαλάρωσης», ανέφερε το USDA.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις