Μητσοτάκης VS μίας θητείας χωρίς επιδοτήσεις
Ακρίβεια και «νέα» κεντροαριστερά, ενόψει ενός απαιτητικού «ακριβού» χειμώνα.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα τρόφιμα δεν υποχωρεί κάτω από τα διψήφια ποσοστά, η τιμή του πετρελαίου θα κάνει πρεμιέρα στην περιοχή του 1,55 – 1,57 ευρώ και το ρεύμα παραμένει τσουχτερό.
Σε αυτό τον πολιορκητικό κλοιό διανύει η κυβέρνηση τη νέα της θητεία και ενόψει ενός απαιτητικού χειμώνα ( από πλευράς ακρίβειας και καιρικών φαινομένων) δίνει τη μάχη με σφιχτές δημοσιονομικές οδηγίες από την Ευρώπη.
Ο πρώτος χειμώνας της γαλάζιας κυβέρνησης, όπου θα διαχειριστεί – κυρίως- την ακρίβεια, χωρίς να έχει περιθώρια για επιδοτήσεις
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι θα είναι ο πρώτος χειμώνας της γαλάζιας κυβέρνησης όπου θα διαχειριστεί – κυρίως- την ακρίβεια χωρίς να έχει περιθώρια για επιδοτήσεις. Διότι, μετά από σχεδόν 3 χρόνια κρίσεων (πανδημία, πόλεμο και ενεργειακή κρίση) από εφέτος οι κυβερνήσεις της ΕΕ σταματούν τις ευρω-επιδοτήσεις, και η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για πλεόνασμα στο του 2% το 2024. Επίσης, η κυβέρνηση περνά από δοκιμασία για τις υποσχέσεις της ως προς την αύξηση των εισοδημάτων και των μισθών, όπως έχει εξαγγείλει.
Σε αυτό το περίεργο, «ταμειακά» στενό μίγμα έρχεται να προστεθεί ένας βασικός παράγοντας, ο οποίος, ταυτόχρονα, αποτελεί τον άγνωστο Χ στην πολιτική εξίσωση. Οι αντίπαλοι της ΝΔ, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έχουν νέες ηγεσίες και ενδέχεται -σε κάθε λάθος, αβλεψία ή νομοσχέδιο – να στριμώξουν αντιπολιτευτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση.
Η δεύτερη θητεία της ΝΔ, ήδη, ξεκίνησε δύσκολα, αντιμετωπίζοντας κριτική για τη λειτουργία του κράτους, της πολιτικής προστασίας κλπ., με αιχμή, κυρίως, την προετοιμασία έναντι των πυρκαγιών και των πλημμυρών. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να είναι ολοένα και πιο συχνά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και αυτό αποτελεί απειλή για τους πολίτες, αλλά και για την κυβέρνηση. Κυρίως, επειδή ακόμα, δεν θα έχει προλάβει να οργανώσει τα νέα έργα υποδομών.
Οι αντίπαλοι της ΝΔ, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έχουν νέες ηγεσίες και ενδέχετα να στριμώξουν αντιπολιτευτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων για τις πρόσφατες πλημμύρες αναμένεται άνω του 1 δισ. ευρώ, και θα επιβαρύνει και τα επόμενα έτη, καθώς θα επισκευάζονται τα κτίρια που υπέστησαν ζημιά και θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή. Αυτά τα χρήματα είναι συμπληρωματικά αυτών που απαιτούνται για έργα αποκατάστασης υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν κατά κύριο λόγο από συγχρηματοδοτούμενα εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η κυβέρνηση ακολουθεί την ευρωπαϊκή τάση για περιορισμό των οριζόντιων επιδοτήσεων
Ο φετινός χειμώνας, μπορεί να συνοδεύεται από έντονα, καιρικά φαινόμενα, και πάλι χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ οι μνήμες από τις πρόσφατες ζημιές είναι νωπές. Επίσης, τα προβλήματα στην εύρεση φθηνής στέγης για χιλιάδες νοικοκυριά, η ακρίβεια, οι μισθοί- που παραμένουν χαμηλότεροι σε σχέση μετά προ κρίσης επίπεδα-, και οι αλλαγές στα εργασιακά πρόκειται να κρίνουν την κυβέρνηση μεσοπρόθεσμα.
- Ήδη, το market pass, που αφορά το σούπερ μαρκετ, δεν θα πάρει παράταση μετά από τον Οκτώβριο, όπως και οι επιδοτήσεις στην αντλία. Το ίδιο θα συμβεί και με το ρεύμα. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και το τέλος του χρόνου. Όμως, οι επιδοτήσεις θα κινηθούν χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου Από το 2024 οι επιδοτήσεις αναμένεται να παύσουν να ισχύουν όπως και ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων στη χονδρεμπορική ρεύματος, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει πλαίσιο στήριξης για τους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές.
- Για παράδειγμα, η τιμή έναρξης του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι, μετά την κρατική επιδότηση στην αντλία και τις επιπλέον εκπτώσεις από την αγορά, διαμορφώθηκε κοντά στα επίπεδα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί εφέτος χωρίς τις επιδοτήσεις αυτές. Η περυσινή χειμερινή σεζόν άνοιξε με τη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,37 – 1,41 ευρώ το λίτρο μετά την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία και την έκπτωση των 7,5 λεπτών από τα διυλιστήρια. Με τα σημερινά δεδομένα οι βενζινοπώλες προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στην περιοχή του 1,55 – 1,57 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα, ενώ στα νησιά η τιμή του θα κινηθεί ακόμη πιο πάνω.
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν ξεφύγει πάνω από τα 93 δολάρια το βαρέλι
Η κυβέρνηση ακολουθεί την ευρωπαϊκή τάση για περιορισμό των οριζόντιων επιδοτήσεων και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι φέτος δεν θα ισχύσει η κρατική επιδότηση στην αντλία ενώ μέχρι στιγμής τα διυλιστήρια δεν έχουν ανακοινώσει εάν θα προχωρήσουν σε εκπτώσεις προς τις εταιρείες εμπορίας. Ταυτόχρονα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν ξεφύγει πάνω από τα 93 δολάρια το βαρέλι και κινούνται απειλητικά προς τα 100 δολάρια. Ο μαύρος χρυσός καταγράφει άλμα 30% από την 1η Ιουνίου συμπαρασύροντας τις τιμές των καυσίμων. Ηδη, η απλή αμόλυβδη έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο ενώ η μέση τιμή του ντίζελ κίνησης φλερτάρει με το 1,9 ευρώ το λίτρο.
Προϋπολογισμός – πρόκληση για το 2024
Από τα 3,4 δισ ευρώ κρατικά υπερκέρδη στο τρέχον έτος “μένουν” τα 1,8 δισ. Ευρώ. Οι έκτακτες δαπάνες “φάγανε” τις έξτρα φοροεισπραξεις και οι πυρκαγιές, πλημμύρες και ακρίβεια δεν αφήνουν περιθώριο. Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κρούουν ανοιχτά το κίνδυνο για σοβαρές επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές και το επιτελείο σχολιάζει πως “ο προϋπολογισμός ενδέχεται να επηρεαστεί δυσμενώς τους επόμενους μήνες από τις οικονομικές συνέπειες της καταιγίδας Daniel”. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται ένας προϋπολογισμός – πρόκληση για το 2024. Το προσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή θα φωτογραφίζει ακριβώς τις πολιτικές για τον ερχόμενο χειμώνα.
Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 8μηνο τα έσοδα από φόρους σε ταμειακή βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου εμφανίζονται αυξημένα κατά 3.416 εκατ. Ευρώ. Η υπεραπόδοση όμως που δείχνουν τα έσοδα “διαγράφεται” αφού οι επιπλέον δαπάνες για τη στήριξη των νοικοκυριών και τα μέτρα της ΔΕΘ σβήνουν τα υπερκέρδη.
Ο λογαριασμός λοιπόν έχει ως εξής: 1. Συμπληρωματικό προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ για market pass, youth pass, δαπάνες υγείας, μισθολόγιο κλπ. Που κατατέθηκε πριν από το καλοκαίρι 2.δεύτερος συμπληρωματικό προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών και 3. Επιπλέον, μέτρα της ΔΕΘ ύψους 400 εκατ. Ευρώ (για προσωπική διαφορά, market pass για τις πληγείσες περιοχές, επίδομα θέρμανσης κλπ). Επιπλέον, οι επιστροφές εσόδων που μετρούν αρνητικά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα εμφανίζονται αυξημένες κατά 772 εκατ. ευρώ από τον στόχο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις