Η εβδομάδα που άλλαξε την Κουμουνδούρου
Αν υπήρξαν χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ με τη μεγάλη συμμετοχή στον πρώτο γύρο, οι μέρες που διανύσαμε θύμιζαν τα απομεινάρια μιας ημέρας και ενός εμφυλίου που δεν είχε τελειωμό. Για πολλούς, μάλιστα, το σενάριο της διάσπασης από τη Δευτέρα είναι προ των πυλών
Σήμερα στον δεύτερο γύρο της εκλογής προέδρου για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οι δύο όχθες των Στέφανου Κασσελάκη και Εφης Αχτσιόγλου ποντάρουν στις νέες τους συμμαχίες που προέκυψαν αυτή την εβδομάδα, στο πόσο πειστικοί είναι στη νέα βάση του κόμματος και στους περίπου 40.000 εγγεγραμμένους που δεν προσήλθαν στον πρώτο γύρο και μπορεί να μεταβάλουν το αποτέλεσμα.
Για την ακρίβεια, στο κοινό αυτό στοχεύει ειδικότερα η μεριά της Αχτσιόγλου που επίσης ποντάρει στη «χαλαρότητα» της ψήφου των μελών του αντιπάλου αλλά και στο σκληρό ροκ στο οποίο επιδόθηκε όλη την εβδομάδα, αν και η αντίπαλη μεριά του Κασσελάκη θεωρεί πως η όλη επιθετική στρατηγική της Αχτσιόγλου και των συμμάχων της «μπετονάρει» τη δική τους νίκη. Στα πλεονεκτήματα του Κασσελάκη συγκαταλέγεται άλλωστε η προσδοκία που δημιουργεί στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ για μια επικράτηση στις μελλοντικές εθνικές εκλογές.
Μάλιστα, παλιό στέλεχος που δεν είναι με τον νέο υποψήφιο παραδεχόταν άτυπα στα «ΝΕΑ» πως ο Κασσελάκης υποτιμήθηκε από την πλευρά της Αχτσιόγλου, ενώ τα μέλη που τον ψήφισαν το έπραξαν ως «επανάσταση της βάσης κατά ενός μέρους της νομενκλατούρας» αλλά και ως απάντηση στο κενό της καμπάνιας των άλλων υποψηφίων.
Αν πάντως υπήρξαν χαμόγελα καθολικά στον ΣΥΡΙΖΑ με τη μεγάλη συμμετοχή στον πρώτο γύρο, η εβδομάδα που διανύσαμε θύμιζε τα απομεινάρια μιας ημέρας και ενός εμφυλίου που δεν είχε τελειωμό.
Για πολλούς, το σενάριο της διάσπασης από τη Δευτέρα είναι προ των πυλών και εκτός της Ολγας Γεροβασίλη που πρωτομίλησε γι’ αυτό, όλες αυτές τις ημέρες το περιέγραψαν και ο Ευάγγελος Αποστολάκης και άλλοι.
Το στοίχημα της επόμενης μέρας
Το μεγάλο ερώτημα της Δευτέρας είναι, ανεξαρτήτως της έκβασης της κάλπης, αν ο νέος ή η νέα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της συστέγασης όλων των ρευμάτων, των φυλών, των τάσεων του κόμματος. Κι αυτό αφού ο βαθμός οξύτητας όλων των ημερών ήταν τέτοιος που έφτασε σε ανοιχτό πόλεμο σχεδόν δύο «κομμάτων στη συσκευασία του ενός». Στο κέντρο βρέθηκε ένα αμφισβητούμενο σχέδιο «υπονόμευσης» του Τσίπρα από τις παλιές τάσεις που αξιοποίησε με θυμωμένο τρόπο η βάση που στηρίζει τον Κασσελάκη. Η μεριά Αχτσιόγλου απάντησε επιθετικά σε όλα τα «σενάρια» – ακόμη και με εξώδικο σε ΜΜΕ που τα διακίνησαν –, ενώ εδώ είχε ενδιαφέρον πως ένα μέρος των παλιών στελεχών (Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης) κάλεσε τον Τσίπρα να διαψεύσει κάθε τέτοιο σενάριο – το έκαναν πάντως κύκλοι του πρώην προέδρου μέσω άρθρου που υπέγραφε ο Θανάσης Καρτερός επίσης τη δύσκολη αυτή εβδομάδα.
Τα σενάρια ρήξης είναι υπαρκτά και, όπως και να ‘χει, από αύριο το βράδυ θα έχουμε νέες εξελίξεις στην πολυκατοικία της Κουμουνδούρου. Το μέτωπο κατά της «μεταπολιτικής» (δηλαδή το ευρύτερο ρεύμα που στηρίζει την Αχτσιόγλου) και το «νέο που θα τα αλλάξει όλα» (δηλαδή η μεριά Κασσελάκη) ακονίζουν τα ξίφη τους όχι μόνο για τη σημερινή κάλπη, αλλά κυρίως για την επόμενη ημέρα.
Με πρόεδρο τον Κασσελάκη, ένα μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν θα διεξάγεται στη Βουλή, αφού προς το παρόν εκείνος ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να παραιτηθεί κανείς για να βρεθεί αυτός στα έδρανα. Ο ίδιος επίσης έχει πει πως θέλει να τα αλλάξει όλα στο κόμμα, και σε επίπεδο συλλογικών οργάνων και σε επίπεδο εκφώνησης, ενώ στελέχη που ως τώρα τον στήριξαν θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή: Θεοδώρα Τζάκρη, Παύλος Πολάκης, Νίκος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας, Δώρα Αυγέρη, Πέτρος Παππάς, Χάρης Μαμουλάκης κ.ά.
Θα έχει ενδιαφέρον επίσης η νέα διάταξη των 47 βουλευτών του κόμματος (13 έχουν ταχθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη και 11 με την Εφη Αχτσιόγλου) αλλά και το χρονοδιάγραμμα των νέων διεργασιών ενόψει του αποφασισμένου τακτικού συνεδρίου τον Νοέμβρη. Σε συνάρτηση με το δεύτερο, έχει ενδιαφέρον το πώς θα κινηθούν οι παλιοί και κυρίως το ρεύμα της Ομπρέλας που έχει ακολουθήσει υψηλούς τόνους κατά του Κασσελάκη – υπάρχει κομμάτι που θέλει άμεσα ρήξη, λένε οι πληροφορίες. Θα περιμένουν το συνέδριο του Νοέμβρη για μια συντεταγμένη ρήξη ή θα το πράξουν νωρίτερα;
Στο αντίστροφο σενάριο, όπου η Εφη Αχτσιόγλου θα πάρει τα ηνία του χώρου, θα περιμένουμε το πώς θα αντιδράσουν στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης (ο πιο θερμός υποστηρικτής του Κασσελάκη δηλαδή) και άλλοι. Και εκείνοι δεν θα μείνουν ακίνητοι μετά τις αντιπαραθέσεις των ημερών. Οπως και να ‘χει, το αυριανό βράδυ θα έχει λευκό καπνό για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ ή «μετα-ΣΥΡΙΖΑ», όπως τον λένε πια οι δημοσιολόγοι. Σίγουρα δεν θα πλήξουμε.
Πηγή: Εντυπη Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις