Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ρωγμή» στην ΕΕ η ανακοίνωση της Πολωνίας για την προμήθεια όπλων – «Δώρο στον Πούτιν»

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ρωγμή» στην ΕΕ η ανακοίνωση της Πολωνίας για την προμήθεια όπλων – «Δώρο στον Πούτιν»

Η διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα σε Ουκρανία και Πολωνία έχει εγείρει νέα ερωτήματα για την ευρωπαϊκή ενότητα σχετικά με την υποστήριξη του Κιέβου απέναντι στη Ρωσία.

Η ανακοίνωση της Πολωνίας ότι θα σταματήσει να προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία μετά την σκληρή αντιπαράθεση για την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών γεωργικών προϊόντων συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο, αν και η Βαρσοβία φαίνεται να υπαναχώρησε.

Το CNN επιχειρεί να παρουσιάσει την κατάσταση στο στρατόπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου φαίνεται να υπάρχει «ρωγμή» σχετικά με τη στήριξη στο Κίεβο, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αδιάκοπα.

«Φωτιές» στην ΕΕ άναψε η διαμάχη της Πολωνίας με την Ουκρανία

Το γνωστό αμερικανικό Μέσο θυμίζει ότι η Πολωνία ήταν από τους στενότερους συμμάχους του Κιέβου μέχρι να ξεσπάσει η τωρινή κρίση.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, όπως σημειώνεται στην ανάλυση του CNN, εγείρονται μια σειρά ερωτήματα με το πιο σημαντικό να είναι εάν η ακλόνητη αποφασιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας θα «ραγίσει» τελικά.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Πώς ξεκίνησε η κρίση

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία την Παρασκευή, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση στις πωλήσεις σε πέντε ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Οι χώρες αυτές καταγγέλλουν ότι τα φθηνά, ουκρανικά σιτηρά, τα οποία θα έπρεπε να διέρχονται από το έδαφός τους προκειμένου να εξαχθούν πιο δυτικά, καταστρέφουν την εσωτερική τους αγορά.

Λίγες εβδομάδες πριν τις πολωνικές εκλογές

Το CNN σημειώνει ότι η Πολωνία απέχει λίγες εβδομάδες από τις εθνικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, στις οποίες το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) αναμένεται να υποστεί απώλειες.

Στη συγκεκριμένη ανάλυση τονίζεται ότι η γεωργία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ευρωπαϊκή πολιτική. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι οι αγρότες έχουν πολιτική άποψη, οι πολίτες τείνουν να τείνουν να ενδιαφέρονται για την επισιτιστική ασφάλεια, μερικές φορές δυσανάλογα και παράλογα, σύμφωνα με το CNN.

Και το PiS θα χρειαστεί τις αγροτικές ψήφους για να παραμείνει στην εξουσία.

Το αμερικάνικο Μέσο σημειώνει ότι έτσι εξηγείται η κίνηση της πολωνικής κυβέρνησης που ήθελε να κάνει μια εθνικιστική χειρονομία, η οποία θα κέρδιζε τα φώτα της δημοσιότητας.

Ωστόσο, αυτή η σχετικά περιθωριακή διαμάχη ξέφυγε από τον έλεγχο την περασμένη Τρίτη, όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: «Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε ότι κάποιοι στην Ευρώπη, κάποιοι από τους φίλους μας στην Ευρώπη, παίζουν με την αλληλεγγύη σε ένα πολιτικό θέατρο – δημιουργώντας ένα θρίλερ με το σιτάρι».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι απάντησε στα social media την επόμενη ημέρα, γράφοντας: «Δεν μεταφέρουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία, επειδή τώρα εξοπλίζουμε την Πολωνία».

Στη συνέχεια, η Βαρσοβία υπαναχώρησε από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση και υποσχέθηκε ότι θα στείλει στην Ουκρανία τα όπλα που έχει υποσχεθεί. Μάλιστα, ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα υποστήριξε ότι τα λόγια του πρωθυπουργού της χώρας του «ερμηνεύτηκαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο».

Τα ερωτήματα για την ευρωπαϊκή ενότητα – Θυμός για τη Βαρσοβία

Μετά από αυτή τη διαμάχη, πολλά είναι τα ερωτήματα σε σχέση με την ευρωπαϊκή ενότητα. Πηγή που γνωρίζει τα της ευρωπαϊκής άμυνας και μίλησε στο CNN υποστηρίζει ότι αυτή η τοποθέτηση του Μοραβιέτσκι ήταν προεκλογική λόγω των σχέσεων του PiS με τους Πολωνούς αγρότες.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ πιστεύει ότι η Πολωνία δεν θα αλλάξει τη στάση της απέναντι στο Κίεβο αφού «οι Πολωνοί έχουν ζωτικό συμφέρον να κερδίσει η Ουκρανία αυτόν τον πόλεμο», καθώς μετά θα είναι ευάλωτοι απέναντι στον βασικό τους αντίπαλο, τη Ρωσία και εκτιμά και αυτός ότι επρόκειτο για προεκλογική κίνηση.

Το CNN σημειώνει ότι παρόλο που αυτή η τοποθέτηση απευθυνόταν προς ένα εσωτερικό κοινό, είναι δύσκολο να παραβλέψει κανείς τον θυμό που υπάρχει για τη Βαρσοβία στην Ευρώπη.

Ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στο αμερικάνικο Μέσο: «Η Ουκρανία έχει ήδη προσφέρει στην Πολωνία μια λύση για τα σιτηρά. Γι’ αυτό και είναι τόσο τσαντισμένοι με την Πολωνία. Όπως και 24 κράτη μέλη που δέχονται bullying επί 18 μήνες από την Πολωνία επειδή δεν κάνουν αρκετά για να στηρίξουν την Ουκρανία».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αδιάκοπα.

Οι αγρότες της Πολωνίας και η είσοδος της Ουκρανίας στην ΕΕ

Στη συνέχεια, το CNN στην ανάλυσή του αναφέρεται στο τι μπορεί να σημάνει η τωρινή κρίση για την Ουκρανία μακροπρόθεσμα. Η Δύση καταβάλλει επί του παρόντος μεγάλη προσπάθεια να εντάξει την Ουκρανία στους θεσμούς της. Η χώρα προσπαθεί να ενταχθεί τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, για τα οποία έχει ομόφωνη υποστήριξη, σημειώνεται.

Ωστόσο, η στήριξη αυτή συνοδεύεται ήδη από επιφυλάξεις και όρους. Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ αποδέχονται ότι για να ενταχθεί η Ουκρανία θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ.

Εάν η Ουκρανία προσχωρήσει ως έχει, πολλά από τα κονδύλια που σήμερα πηγαίνουν στα κράτη μέλη με τη μορφή επιδοτήσεων – μεταξύ άλλων για τη γεωργία – θα πήγαιναν στην Ουκρανία.

«Προσπαθήστε να το πουλήσετε αυτό στους Πολωνούς αγρότες», γράφει χαρακτηριστικά το CNN.

Οι σημερινές δομές της ΕΕ θα έδιναν επίσης στο νεότερο μέλος της τεράστια επιρροή στα θεσμικά όργανα, δηλαδή στο κοινοβούλιο και το συμβούλιο των κρατών μελών.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, υπάρχουν μέλη της συμμαχίας που δεν τους αρέσει η ιδέα ότι μια χώρα που βρίσκεται κυριολεκτικά σε πόλεμο θα έχει πρόσβαση στον μηχανισμό του άρθρου 5 – που προβλέπει το «ένας για όλους και όλοι για έναν» και ωθεί τους συμμάχους να στηρίζουν ο ένας τον άλλον.

Το επεισόδιο με την Πολωνία, προσθέτει η ανάλυση του CNN, μπορεί να δώσει πάτημα σε χώρες που αμφισβητούν την ορθότητα των αποφάσεων της Δύσης σχετικά με την τόση υποστήριξη σε μια χώρα που δεν είναι καν μέλος της συμμαχίας.

«Δώρο στον Πούτιν»

Τέλος, αξιωματούχοι σε όλη την Ευρώπη είναι εξοργισμένοι μετά από τα τελευταία γεγονότα αφού δίνουν τη δυνατότητα στον Βλαντίμιρ Πούτιν για προπαγάνδα, σύμφωνα με το CNN.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για τη διαμάχη, τη χρησιμοποίησε για να πει ότι «υπάρχουν ορισμένες εντάσεις μεταξύ της Βαρσοβίας και του Κιέβου. Προβλέπουμε ότι οι εντάσεις αυτές θα αυξηθούν».

Πολλοί διπλωμάτες, άλλωστε, υποστηρίζουν ότι στον πόλεμο παραπληροφόρησης ότι είναι κακό για τη Δύση, είναι καλό για τη Ρωσία. Οι δημόσιες διαμάχες μεταξύ χωρών της Δύσης καθιστούν εύκολο τον ισχυρισμό ότι η Δύση είναι διχασμένη και μια διχασμένη Δύση είναι σίγουρα κάτι καλό για το Κρεμλίνο, καταλήγει το CNN.

Only in

Ηρωική έξοδος Κασσελάκη με αντισυγκέντρωση στο Συνέδριο – Σενάρια νέας «αποστασίας» στο ΣΥΡΙΖΑ

Το έδαφος για τη διάσπαση έχει ήδη στρωθεί και βουλευτές της πλευράς Κασσελάκη είναι έτοιμοι να φύγουν ακόμη και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Περιφρούρηση στο Συνέδριο και περιχαράκωση στην Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2024