Η επιστήμη μίλησε: Οι άντρες πιστεύουν στον κεραυνοβόλο έρωτα, οι γυναίκες όχι
Η εξήγηση είναι πιο απλή απ' όσο φαντάζεστε...
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι για να ερωτευτείς, πρέπει πρώτα να γνωρίσεις καλά τον άλλο. Άλλοι, πιστεύουν στον έρωτα με την πρώτη ματιά. Τι ισχύει τελικά; Και τα δύο.
Στη δεύτερη κατηγορία, όμως, εκείνη των υποστηρικτών του κεραυνοβόλου έρωτα, όπως φαίνεται η συντριπτική πλειονότητα είναι άνδρες.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο έρωτας λειτουργεί και… σαν ναρκωτικό. Κι αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς, αλλά οι επιστήμονες!
Τι λένε οι επιστήμονες
Σε σχετική έρευνα, το 59% των ανδρών δήλωσε ότι ο κεραυνοβόλος έρωτας υπάρχει. Το ίδιο και το 49% των γυναικών. Επίσης, το 41% των ανδρών και το 29% των γυναικών δήλωσαν ότι τους έχει συμβεί.
«Οι άνδρες είναι οπτικοί τύποι»
Όπως έχει δηλώσει η ανθρωπολόγος Έλεν Φίσερ στη Wall Street Journal, «οι άνδρες είναι οπτικοί τύποι».
«Βλέπουν μία γυναίκα που τους αρέσει εμφανισιακά και ενεργοποιούνται γρηγορότερα τα συναισθήματά τους. Οι γυναίκες, από την άλλη, είναι πιο προσεκτικές».
Κάποιος πιο δύσπιστος ίσως και να έλεγε ότι αυτό είναι απλώς σωματική έλξη και όχι έρωτας. Οι επιστήμονες, ωστόσο, τονίζουν ότι για τους άντρες, αυτά τα δύο λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.
Επιπλέον, όταν ερωτευόμαστε, το σώμα μας εκκρίνει ντοπαμίνη, η οποία μας δίνει ένα συναίσθημα ανταμοιβής. Κι ακτινογραφίες του εγκεφάλου ερωτευμένων ανθρώπων, δείχνουν ότι ενεργοποιούνται ορισμένες περιοχές που ενεργοποιούνται και στον εγκέφαλο ατόμων που έχουν εθιστεί στην ηρωίνη.
Άρα δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο έρωτας λειτουργεί και… σαν ναρκωτικό. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι επιστήμονες!
Πόσο διαρκεί ο κεραυνοβόλος έρωτας;
Από την άλλη ακόμα κι αν πιστεύουμε στον κεραυνοβόλο έρωτα, πρέπει να δούμε πόσο διαρκεί.
Νευροεπιστήμονες θέλησαν να απαντήσουν με επιστημονικά και όχι εμπειρικά επιχειρήματα στο βασικό ερώτημα «τελικά, πόσο διαρκεί ο κεραυνοβόλος έρωτας» και επέλεξαν 70 εθελοντές που μόλις είχαν κεραυνοβοληθεί και δέχτηκαν να υποβληθούν και σε εξετάσεις για να βοηθήσουν στην απάντηση.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Εργαστήριο Νευροβιολογίας τουUniversity College στο Λονδίνο και από το Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής Μαξ Πλανγκ μελέτησαν τα επίπεδα των ορμονών και ειδικά της τεστοστερόνης, στην πρώτη φάση του έρωτα και βρήκαν ότι είναι αυξημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Άρχισαν όμως να πέφτουν λίγο πριν ή λίγο μετά τους 12 μήνες και επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα στους 24 μήνες.
Δηλαδή, με απλά λόγια ο κεραυνοβόλος κράτησε περίπου ένα χρόνο, ενώ ο έρωτας έφυγε στα 2 χρόνια για να δώσει τη θέση του στα άλλα σταθερά συναισθήματα μιας συντροφικής σχέσης.
- Αγορές: Πότε ξεκινάνε οι χειμερινές εκπτώσεις – Όσα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες
- Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
- Καιρός: Τοπικές βροχές την Παρασκευή, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη