Κέρκυρα: Δύο θάνατοι από λεπτοσπείρωση μέσα σε λίγους μήνες
Οι δύο θάνατοι από λεπτοσπείρωση έχουν επιβεβαιωθεί από το Νοσοκομείο Κέρκυρας, το οποίο και ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα λεπτοσπείρωσης εντοπίστηκε μέσα σε λίγους μήνες στη βόρεια Κέρκυρα και συγκεκριμένα στο χωριό Καρουσάδες.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ ο άνδρας κάτοικος του χωριού έχασε τη ζωή του μετά από σύντομη νοσηλεία την Παρασκευή και αφού προηγουμένως είχε μολυνθεί από λεπτοσπείρωση. Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα στο συγκεκριμένο χωριό από τον Μάιο.
Μάλιστα όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ υπήρξε και τρίτο κρούσμα που μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο των Αθηνών επίσης τον Μάιο, ωστόσο, η κατάστασή του βελτιώθηκε και διέφυγε τον κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ κατά το διάστημα 2004-2022 η υψηλότερη μέση ετήσια συχνότητα κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης καταγράφηκε στην περιφέρεια των Ιονίων Νήσων
Οι δύο θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί από το Νοσοκομείο Κέρκυρας, το οποίο και ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο, ενώ για το δεύτερο περιστατικό, αναμένεται μετά το θετικό δείγμα του βακτηριακού ελέγχου, το αποτέλεσμα του μοριακού.
Μάλιστα ο ΕΟΔΥ έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που περιλαμβάνουν επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή αλλά και απολυμάνσεις και μυοκτονία.
Τι είναι η λεπτοσπείρωση
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία προσβάλλει τόσο τον άνθρωπο όσο και τα ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα.
Η φυσική αποθήκη του βακτηρίου είναι τα άγρια τρωκτικά αλλά μπορεί να φιλοξενείται και από πολλά είδη ζώων από τα οποία αποβάλλεται συνήθως με τα ούρα. Το βακτήριο έχει την ικανότητα να επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (υγρασία, οργανική ύλη, όχι ακραίες θερμοκρασίες).
Ο άνθρωπος μολύνεται μέσω επαφής με δέρμα που έχει λύσεις συνεχείας, με βλεννογόνους (μάτια, στοματική κοιλότητα) ή μέσω κατάποσης υγρού ή τροφής που έχει ζωντανή Leptospira. Η νόσος μπορεί να έχει ποικίλη βαρύτητα, να είναι υποκλινική ή με ήπια συμπτώματα. Συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, ρίγος και μυαλγία. Χαρακτηριστικό εύρημα της νόσου είναι η έντονη ερυθρότητα του εσωτερικού του ματιού (ένεση επιπεφυκότα) όμως δεν εμφανίζεται πάντα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προσβληθούν τα νεφρά και το ήπαρ (συκώτι) ή και πολλά συστήματα, οπότε τότε η κλινική εικόνα μπορεί να είναι ιδιαίτερα βαριά. Η νόσος μπορεί να έχει και μοιραία κατάληξη ιδίως σε βαρέως πάσχοντες που εμφανίζουν πολυοργανική ανεπάρκεια.
Υψηλή μέση ετήσια συχνότητα στα νησιά του Ιονίου
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ κατά το διάστημα 2004-2022, δηλώθηκαν 434 κρούσματα λεπτοσπείρωσης με μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση του νοσήματος 0,22/100.000 πληθυσμού (95% CI: 0,17-0,25) και μέσο αριθμό κρουσμάτων κατ’ έτος 23,3 (95%CI: 19,5-26,2).
Η υψηλή επίπτωση που καταγράφηκε κατά τα έτη 2014 και 2015 οφείλεται στην αυξημένη συχνότητα κρουσμάτων στο νησί της Ζακύνθου (2014: 9, 2015: 7) που αποτέλεσαν το 22,5% του συνόλου των κρουσμάτων που καταγράφηκαν την περίοδο αυτή. To 2022 καταγράφηκαν 6 κρούσματα λεπτοσπείρωσης.
Το 82,2% των δηλωθέντων κρουσμάτων ήταν άρρενες ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 52,5 έτη (95%CI: 50,6-54,4).
Η συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων εμφάνισε εποχική τάση με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται τέλος καλοκαιριού με αρχές άνοιξης (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος).
Η υψηλότερη μέση ετήσια συχνότητα κρουσμάτων καταγράφηκε στην περιφέρεια των Ιονίων Νήσων (1,52/100.000 πληθυσμού) και της Δυτικής Ελλάδας (0,59/100.000 πληθυσμού). Στον
αντίποδα ήταν η περιφέρεια Αττικής με 0,04 κρούσματα/100.000.
Πώς μεταδίδεται η λεπτοσπείρωση;
Η λεπτοσπείρωση μεταδίδεται άμεσα, μέσω επαφής τραυματισμένου δέρματος με ούρα ή ιστούς μολυσμένου ζώου (άγριου ή οικόσιτου) και έμμεσα, μέσω επαφής με μολυσμένο με ούρα περιβάλλον (μολυσμένο νερό και χώμα, μολυσμένα τρόφιμα).
Ποια είναι τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης;
- Ήπια μορφή: Πυρετός, ρίγος, πονοκέφαλος, πόνος στους μυς, εμετός
- Βαριά μορφή: Υψηλός πυρετός, ίκτερος, πόνος στην κοιλιά και τους μυς, διάρροια, εξάνθημα, χαρακτηριστικά έντονα κόκκινα μάτια. Μπορεί να είναι θανατηφόρα!
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
- Απασχολούμενοι στην ύπαιθρο
- Εργαζόμενοι σε κτηνοτροφικές μονάδες, σφαγεία.
- Εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών
- Εργαζόμενοι στις αποχετεύσεις
- Άτομα που ασχολούνται με κολύμβηση σε ποτάμια, λίμνες και με υπαίθριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης:
- Πυρετού
- Ρίγους
- Μυαλγίας
- Αδυναμίας – καταβολής
- Αναφορά για τυχόν επαφή με τρωκτικά ή υπαίθριες δραστηριότητες μέχρι και 1 μήνα πριν την εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
- Καταπολέμηση τρωκτικών σε κατοικίες, αυλές, αποθήκες
- Απομάκρυνση απορριμμάτων γύρω από τις οικίες για να μην προσελκύονται τρωκτικά
- Καθαρισμός χώρων αποθήκευσης
- Απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών και νερού
- Περίφραξη και ασφαλής διατήρηση αποθηκευμένων τροφίμων, ζωοτροφών ή αγροτικών προϊόντων
- Φραγή πιθανών οπών / διόδων στο σπίτι, τοποθέτηση σητών
- Απολύμανση και σχολαστικός καθαρισμός πιθανώς μολυσμένων χώρων (στάβλοι, σφαγεία, κρεοπωλεία κ.α.)
- Χρήση προστατευτικού ρουχισμού κατά τη διάρκεια γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών (γαλότσες, γάντια, αδιάβροχος ρουχισμός κλπ.)
- Πλύσιμο χεριών και καθαρισμός εκδορών του δέρματος (αν είναι δυνατόν με σαπούνι) μετά από επαφή με ούρα,
ζώα, χώμα ή στάσιμα ύδατα - Κάλυψη ανοιχτών πληγών με αδιάβροχα αυτοκόλλητα επιθέματα κατά τις υπαίθριες εργασίες
- Πολύ καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωση ή εμβάπτιση σε ζεστό νερό (>50°C) λαχανικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που είχαν επαφή με χώμα και που τρώγονται ωμά. Αποφυγή κατανάλωσης κατευθείαν από το χωράφι
- Αποστράγγιση στάσιμων νερών
- Αποφυγή κολύμβησης ή επαφής με πιθανώς μολυσμένα νερά (ποτάμια, λίμνες, συλλογές νερού)
- Τακτική κοπή γρασιδιού/χορταριού
- Προληπτικός εμβολιασμός κατοικίδιων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις