Κοροναϊός, γρίπη, ιός RSV: Η τριπλή «επίθεση», ο εμβολιασμός και η επίδραση των πλημμυρών
Η νέα υποπαραλλαγή του κοροναϊού βρίσκεται ήδη στην χώρα μας, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να το επιβεβαιώνουν
Ταυτόχρονη «επίθεση» κοροναϊού, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) προβλέπουν οι ειδικοί για τον χειμώνα, γι’ αυτό και συνιστούν στους πολίτες να λάβουν άμεσα μέτρα για την προφύλαξή τους.
«Για αυτό και υπάρχει ανάγκη να τονιστεί η σημασία του εμβολιασμού και άλλων μέτρων δημόσιας υγείας προκειμένου να προστατευθεί η υγεία του πληθυσμού» τόνισε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δρ Αντρέα Άμον.
Στη Θεσσαλία έχουν οργανωθεί εμβολιασμοί σε στοχευμένες ομάδες
Το παρών στην χώρα μας έχει ήδη δώσει η νέα υποπαραλλαγή του κοροναϊού, με το όνομα Pirola. «Όντως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα Covid, και υπάρχουν και εισαγωγές στα νοσοκομεία. Παρόλο που τα περιμέναμε τέλος Οκτώβρη, έχουν ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς. Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει γιατί η μετάδοση είναι πολύ πιο εύκολη» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας προσφάτως στο MEGA.
Παράλληλα η δρ Αντρέα Άμον έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επίπτωση που μπορεί να έχει η COVID-19 στα ηλικιωμένα άτομα. Όπως ανέφερε «από τις 16 χώρες που ανακοινώνουν δεδομένα σχετικά με αριθμό κρουσμάτων ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, εννέα κατέγραψαν αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και 12 σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Η αύξηση αυτή διήρκεσε μία ως οκτώ εβδομάδες ως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023».
Το πρόγραμμα εμβολιασμού επικαιροποιείται και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του τον Οκτώβριο.
Σε ό,τι αφορά τον ιό RSV αναμένεται η κυκλοφορία δύο εμβολίων στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν κοινό αναπνευστικό ιό που συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα κρυολογήματος.
Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε διάστημα έως 10-14 ημερών, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε ευάλωτα λόγω μεγάλης ηλικίας ή σοβαρών παθήσεων άτομα. Επίσης, επικίνδυνος αποδεικνύεται ο ιός RSV και για τα πολύ μικρά βρέφη έως 6 μηνών.
Θεσσαλία
Το έργο της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τους εμβολιασμούς έρχεται να επιβαρύνει η κατάσταση στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία, όπου οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν περιστατικά γαστρεντερίτιδας και λεπτοσπείρωσης, αλλά και τετάνου, ηπατίτιδας Α, οργανώνοντας εμβολιασμούς σε στοχευμένες ομάδες.
Όπως ήταν αναμενόμενο λόγω του συγχρωτισμού στις περιοχές της Περιφέρειας έχει σημειωθεί αύξηση της μετάδοσης ιών και ασθενειών, εκ των οποίων και ο Covid.
Στο υπουργείο Υγείας είναι προετοιμασμένοι για τον εμβολιασμό στον πληθυσμό της Θεσσαλίας, εφόσον ανάψει «το πράσινο φως» η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Θα αξιοποιηθούν οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ όπως και οι Μονάδες των ΤΟΜΥ για τον εμβολιασμό των κατοίκων, συνδράμοντας τα Κέντρα Υγείας και τις άλλες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν
Το ECDC υπογραμμίζει ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν τα ηλικιωμένα άτομα, άτομα με υποκείμενα νοσήματα καθώς και οι έγκυες, οι οποίοι πρέπει να εμβολιαστούν το φθινόπωρο τόσο ενάντια του Covid όσο και ενάντια της γρίπης, με βάση πάντοτε τις εθνικές συστάσεις της χώρας τους.
Σημαντικός και ο εμβολιασμός των υγειονομικών που φροντίζουν τους ασθενείς και την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.
Μοντέλα του ECDC δείχνουν ότι μια φθινοπωρινή επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19 η οποία θα στοχεύει τα άτομα 60 ετών και άνω μπορεί να αποτρέψει το 21%-32% όλων των νοσηλειών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό στην Ευρώπη ως τον Φεβρουάριο του 2024.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις