Βλαντίμιρ Πούτιν: Έδωσε ένα μήνα διορία στον Σεργκέι Σοϊγκού να σταματήσει την ουκρανική αντεπίθεση
Η ουκρανική αντεπίθεση φαίνεται να ανησυχεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν με αποτέλεσμα να δώσει «τελεσίγραφο» στον Σεργκέι Σοϊγκού.
Αδιάκοπα από τον Φεβρουάριο του 2022 συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάξει την πλήρους κλίμακας εισβολή στη γειτονική της Ρωσίας χώρα.
Η Μόσχα έχει κερδίσει εδάφη από την επίθεσή της, έχει ανακοινώσει την προσάρτηση τεσσάρων ακόμα περιοχών (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια), αλλά το Κίεβο έχει βγει στην αντεπίθεση. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πόσο πετυχημένη είναι αυτή η αντεπίθεση, ωστόσο ο Independent σε ρεπορτάζ του αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε διορία ενός μήνα στον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού να σταματήσει την ουκρανική αντεπίθεση.
Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση προχωρά σε ανελέητες επιθέσεις με την ελπίδα να αναγκάσει την ουκρανική αντεπίθεση να ολοκληρωθεί, έστω και με υψηλό κόστος για τις ρωσικές δυνάμεις, υποστηρίζει το ISW
Πώς έχει η κατάσταση στην Ουκρανία
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ του βρετανικού Μέσου που επικαλείται πηγή από το think tank Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου – ISW, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει η ουκρανική αντεπίθεση να έχει μπλοκαριστεί στις αρχές Οκτωβρίου και έχει «συμβουλέψει» τον Σεργκέι Σοϊγκού να κάνει ό,τι μπορεί για να καλυτερέψει η κατάσταση στα μέτωπα.
«Ο Πούτιν φέρεται να έδωσε στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προθεσμία ενός μήνα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου 2023 για να βελτιώσει την κατάσταση στις γραμμές του μετώπου, να σταματήσει τις ουκρανικές αντεπιθέσεις και να ανακτήσουν οι ρωσικές δυνάμεις την πρωτοβουλία να ξεκινήσουν μια επιθετική επιχείρηση εναντίον μιας μεγαλύτερης πόλης», ανέφερε το ISW σε ενημέρωση του την Κυριακή.
Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση προχωρά σε ανελέητες επιθέσεις με την ελπίδα να αναγκάσει την ουκρανική αντεπίθεση να ολοκληρωθεί, έστω και με υψηλό κόστος για τις ρωσικές δυνάμεις.
Φοβούνται την απώλεια της εύνοιας του Πούτιν
Το ISW υποστηρίζει ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «φοβούμενο την επικείμενη απώλεια της εύνοιας του Πούτιν», έχει στο παρελθόν εντείνει τις προσπάθειές του για την εκκαθάριση διοικητών που διατυπώνουν ειλικρινείς αλλά αρνητικές απόψεις.
Ο Πούτιν είχε αναγνωρίσει για πρώτη φορά ότι υπάρχει αντεπίθεση από τη μεριά της Ουκρανίας τον περασμένο Ιούνιο, αλλά είχε υποστηρίξει ότι τα στρατεύματα της πληγείσας από τον πόλεμο χώρας δεν θα σημειώσουν σημαντικά εδαφικά κέρδη έναντι της ισχυρής ρωσικής άμυνας.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες, κάτι που ισχύει και για τον εξοπλισμό τους που προέρχεται από τη Δύση.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο Independent, η ουκρανική αντεπίθεση έχει μπει για τα καλά στον τέταρτο μήνα της, ενώ υπάρχουν μερικές σημαντικές επανακτήσεις εδαφών αυτόν τον μήνα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει παραδεχθεί ότι η αντεπίθεση προχωράει με αργούς ρυθμούς, αλλά έχει επισημάνει ότι «είναι σημαντικό ότι προχωρούν μπροστά κάθε ημέρα και απελευθερώνουν εδάφη».
Σύμφωνα με το Royal United Services Institute, το think tank που έχει έδρα στο Λονδίνο, κάθε πέντε ημέρες προχωρούν 700 με 1.200 μέτρα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις ρωσικές δυνάμεις να τοποθετούν νάρκες όσο υποχωρούν, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Η 3η Ταξιαρχία Εφόδου, που αποτελείται εξ ολοκλήρου από εθελοντές και θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο έμπειρα σώματα της Ουκρανίας, μάχεται σχεδόν ασταμάτητα στα ανατολικά από τον Ιανουάριο, ενώ λιγότερο έμπειρες μονάδες έλαβαν νέα εκπαίδευση και σύγχρονα όπλα για να πολεμήσουν στον νότο, τονίζεται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις