Έξυπνοι μετρητές ρεύματος: Μεγάλο το χάσμα στην ΕΕ – Τι γίνεται στην Ελλάδα [γραφήματα]
Τι δείχνουν μελέτες για τη διείσδυση έξυπνων μετρητών στην Ευρώπη
Στο 56% των πελατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν φτάσει οι έξυπνοι μετρητές, από 48% που ήταν πριν από δύο χρόνια, ωστόσο υπάρχει πολύ μεγάλο χάσμα στο ποσοστό διείσδυσης μεταξύ των χωρών, με την Ανατολική Ευρώπη να υστερεί σημαντικά. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μεταξύ άλλων το τελευταίο Power Barometer της Eurelectric, προσθέτοντας ότι η παροχή αξιόπιστων δεδομένων για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για τη διαχείριση των κορυφών της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι κρίσιμης σημασίας για τη διαχείριση ενός επιταχυνόμενου ρυθμού ηλεκτροδότησης.
Οι έξυπνοι μετρητές αποτελούν ζωτικό μέρος του σύγχρονου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς διευκολύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας, την ανταπόκριση στη ζήτηση και πολλές εφαρμογές όπως η εικονική μέτρηση δικτύου και η αποθήκευση ενέργειας. Ταυτόχρονα αποτρέπουν την κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει γίνει σοβαρό ζήτημα σε πολλές χώρες.
Ειδικότερα, το ποσοστό είναι κάτω από 1% σε Γερμανία, Πολωνία, Κύπρο, Βουλγαρία και Τσεχία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο 6%, έναντι 7% στην Ουγγαρία, 16% στη Ρουμανία και 65% στην Αυστρία.
Η Eurelectric διευκρινίζει ότι το 34% των μετρητών στη Βουλγαρία έχουν απομακρυσμένες λειτουργίες, αλλά ότι δεν συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις έξυπνης μέτρησης της ΕΕ, καθώς δεν υπάρχουν τοπικές απαιτήσεις και δεν έχει καθοριστεί η διάθεση.
Ο διαγωνισμός στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, ξεμπλοκάρει ο mega διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση 7,5 εκατομμύρια «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Μετά την απόφαση του ΣτΕ να απορρίψει την προσφυγή ενός εκ των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό της Landis + Gyr για τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία, οι πληροφορίες θέλουν τον Διαχειριστή να τρέχει την επόμενη φάση. Αυτή είναι το άνοιγμα των τεχνικών και οικονομικών προσφορών των υπολοίπως τεσσάρων εταιρειών.
Πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι στις αρχές του 2024 να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Σημειώνεται ότι αυτές δεν κινούνται αποκλειστικά στη λογική της κατακύρωσης του διαγωνισμού στον μειοδότη αλλά προβλέπει μία πιο ανοιχτή διαδικασία με τη συμμετοχή στο έργο περισσότερων εκ τους ενός σε σύνολο τεσσάρων συμμετεχόντων.
Σημειώνεται ότι το ύψος του έργου είναι στα 1,4 δις. ευρώ και προβλέπεται ότι η αντικατάσταση των σημερινών «ρολογιών» με σύγχρονα έξυπνα συστήματα μέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα ολοκληρωθεί το 2030.
Οι «έξυπνοι» μετρητές πέραν της αυτόματης και on line καταμέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, αποτελούν το κύριο όπλο για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών αλλά και του αυτόματου εντοπισμού των βλαβών στο δίκτυο της χαμηλής τάσης.
Οι πρωταγωνιστές
Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα από τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER), αναφέρει ότι δεκατρείς από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν ολοκληρώσει τις εφαρμογές έξυπνων μετρήσεων με διείσδυση μεγαλύτερη από 80%, αλλά έντεκα υστερούν πολύ.
Η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Μάλτα, η Σλοβενία και οι Κάτω Χώρες έχουν φτάσει στο ποσοστό διείσδυσης 80%.
Άλλες τέσσερις χώρες, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία, προχωρούν στην κυκλοφορία τους, με τρεις από αυτές να στοχεύουν στο 80% έως το 2024.
Ωστόσο, έξι χώρες, το Βέλγιο, η Κροατία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία, μόλις που ξεκίνησαν τη δική τους, ενώ πέντε, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Γερμανία και η Ελλάδα, έχουν πολύ λίγους ή καθόλου έξυπνους μετρητές.
Η έκθεση τονίζει ότι η μη διαθεσιμότητα έξυπνων μετρητών αποτελεί βασικό εμπόδιο για τους καταναλωτές να λαμβάνουν τακτικά και ακριβή δεδομένα μέτρησης εγκαίρως. Χωρίς αυτό, δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες να ανταποκριθούν σε σήματα τιμών σε πραγματικό χρόνο.
Επιπλέον, για τους καινοτόμους παράγοντες της αγοράς, η έλλειψη διάθεσης έξυπνων μετρητών μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την είσοδο στην αγορά και, συνεπώς, για τον ανταγωνισμό.
Έσοδα – μαμούθ
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Juniper Research τα έσοδα από την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών παγκοσμίως, κατέγραψαν το 2022 αύξηση 44%.
Η μελέτη διαπιστώνει ότι τα έσοδα υλικού, συνδεσιμότητας και υπηρεσιών από τους έξυπνους μετρητές θα ξεπεράσουν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027, από 41 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.
Εκπαίδευση των καταναλωτών
Η έρευνα συνιστά στις εταιρείες κοινής ωφέλειας να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με τα οφέλη της έξυπνης μέτρησης, καθώς αυτά τα οφέλη είναι συχνά ασαφή για αυτούς. Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας θα πρέπει να επικεντρωθούν στις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και να μεταφέρουν την «γνώση» τους στα νοικοκυριά , χρησιμοποιώντας απλοϊκά παραδείγματα.
Οι έξυπνοι μετρητές χρειάζονται και γρήγορα δίκτυα
Ο συντάκτης της έκθεσης Nick Maynard εξήγησε: «Ενώ οι έξυπνοι μετρητές έχουν προχωρήσει πολύ σε όρους ανάπτυξης, είναι τόσο καλοί όσο και η συνδεσιμότητα που αξιοποιούν. Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας πρέπει να στοχεύουν στη συγκέντρωση των καλύτερων δικτύων για τις τοποθεσίες τους, διαφορετικά θα αποτύχουν να αποκτήσουν τα οφέλη που μπορούν εύκολα να προσφέρουν οι έξυπνοι μετρητές».
Ένας έξυπνος μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι μια ασύρματη φορητή συσκευή νέας τεχνολογίας, η οποία παρακολουθεί και ελέγχει την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε και υπολογίζει το κόστος λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών που έχουμε στο σπίτι ή στην επιχείρηση σε πραγματικό χρόνο.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις