Ο εφιάλτης» του SIBO: η μοντέρνα πεπτική διαταραχή
Το σύνδρομο εντερικής μικροβιακής υπερανάπτυξης ή αλλιώς SIBO έχει γίνει μπελάς για όλους!
Έχει γίνει η πιο διάσημη εντερική πάθηση στα κοινωνικά δίκτυα και πρωταγωνιστής των ιατρικών συμβουλών. Οι ειδικοί προειδοποιούν για υπερδιάγνωση της λόγω της έλλειψης αξιόπιστων τεστ ανίχνευσης.
Πόνος στο στομάχι, φούσκωμα, πολλαπλασιασμός αερίων και επιθυμία να πάτε στην τουαλέτα ή το αντίθετο. Η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO από το Small intestinal bacterial overgrowth) γίνεται πρωτοσέλιδο όλο το καλοκαίρι, θεωρούμενη από πολλούς ως «η μοντέρνα ασθένεια», αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι κάτι καινούργιο ούτε έχουν αυξηθεί τα κρούσματα.
Το SIBO υπάρχει, αλλά δεν ανταποκρίνονται όλες οι γαστρεντερικές παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα σε αυτήν την πάθηση, προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι γαστρεντερολόγοι μιλούν για υπερδιάγνωση – μερικές φορές αυτοδιάγνωση – αυτής της πάθησης λόγω έλλειψης αξιόπιστων μηχανισμών ανίχνευσης και προειδοποιούν για τους κινδύνους: το θεραπευτικό σχήμα είναι αντιβιοτικό και, αν δεν δικαιολογείται επαρκώς, μπορεί να βλάψει την εντερική χλωρίδα και να την αποδυναμώσει.
Ως αποτέλεσμα της «έκρηξης» του SIBO, προέκυψε επίσης μια αγορά που, με την πρόθεση να εκμεταλλευτεί τη στιγμή, στοχεύει να εκμεταλλευτεί ασθενείς που αναζητούν απεγνωσμένα τη διάγνωση των παθήσεών τους, βάζοντας προς πώληση τεστ για την ανίχνευση ατάκτως και σε εξωφρενικές τιμές.
Το λεπτό έντερο είναι μόνο μία από τις στάσεις που πρέπει να κάνουν τα τρόφιμα κατά την πέψη. Αυτά διασχίζουν αυτά τα έξι μέτρα διαδρομής μεταξύ του στομάχου και του παχέος εντέρου σε μόλις μία ώρα. Αρκετός χρόνος για να απορροφηθούν όλα τα θρεπτικά συστατικά και αφήστε τα υπόλοιπα να συνεχίσουν την πορεία τους προς το παχύ έντερο. Σε αντίθεση με το παχύ έντερο – όπου συνυπάρχουν εκατομμύρια βακτήρια – το λεπτό έντερο παραμένει απαλλαγμένο από παθολογικά βακτήρια, επειδή είναι πάντα σε κίνηση, έχει προστατευτικά ένζυμα και γαστρικά οξέα ή η ειλεοτυφλική βαλβίδα λειτουργεί ως φυσικός φραγμός στο τέλος αυτής της σήραγγας.
Εάν, από την άλλη πλευρά, παρουσιαστεί μια ανισορροπία και αναπτυχθούν πολλά βακτήρια, το λεπτό έντερο φλεγμονώνεται και χάνει την ικανότητά του να απορροφά θρεπτικά συστατικά, πυροδοτώντας με τη σειρά του τις παθήσεις που σχετίζονται με το SIBO.
Το κύριο σύμπτωμα είναι τα αυξημένα αέρια και ανάλογα με το ποιο επηρεάζει τον ασθενή, αναπτύσσεται διαφορετική παραλλαγή με μεταβλητές καταστάσεις.
Αυτή τη στιγμή έχουν βρεθεί τρία, SIBO για υδρογόνο, μεθάνιο και υδρόθειο. Η θεραπεία αλλάζει για το καθένα όπως και ο τρόπος μέτρησής της. Το υδρογόνο παράγει διάρροια ως κύριο αποτέλεσμα, ενώ οι ασθενείς με τύπο μεθανίου υποφέρουν από σοβαρή δυσκοιλιότητα. Το τρίτο, το υδρόθειο, είναι το λιγότερο διαγνωσμένο και τα αποτελέσματά του είναι «σχεδόν άγνωστα» γιατί η μέτρησή του είναι πολύπλοκη. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, κανένα τεστ δεν το εντόπισε αποτελεσματικά, λένε οι ειδικοί και επισημαίνουν ότι η παραλλαγή μεθανίου θα πρέπει να έχει «μια δική της κατηγορία», αφού η σωστή ονομασία της θα ήταν IMO (εντερική υπερανάπτυξη μεθανογόνου) και θα ήταν μια πολύ διαφορετική βακτηριακή υπερανάπτυξη. «Αυτό το σφάλμα, το οποίο δεν λαμβάνεται υπόψη, δείχνει ότι απέχουμε ακόμη πολύ από το να είμαστε 100% ακριβείς με το SIBO», καταλήγουν.
Η ανισορροπία στη μικροχλωρίδα είναι γνωστή από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν τα τεστ DNA κατέστησαν δυνατή τη μελέτη σε μεγαλύτερο βάθος των βακτηρίων που διατρέχουν το σώμα μας. Ωστόσο, ήταν γύρω στο 2015 όταν οι ειδικοί άρχισαν να μελετούν το SIBO. Η αλήθεια είναι ότι σε λιγότερο από δέκα χρόνια έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας και η διαφημιστική εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης περιπλέκει πολύ τη μελέτη και είναι υπερβολικά ανησυχητική.
Τα social media έχουν εκτοξεύσει τη φήμη του SIBO στα ύψη, με τους «influencers» και τους δημιουργούς περιεχομένου να εξηγούν τη συγκεκριμένη περίπτωση τους, να αυτοδιαγνωστούν ή να προτείνουν προϊόντα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Μόνο στο TikTok, το hashtag #SIBO έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 547 εκατομμύρια προβολές.
«Η δύναμη των κοινωνικών δικτύων είναι πολύ υψηλή και πολλοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται αυτή τη δύναμη για να μπορέσουν να επηρεάσουν άλλους χρήστες και έτσι να αποκομίσουν κάποιο προσωπικό όφελος ή να οδηγήσουν σε εξαπάτηση. Το γεγονός ότι έχεις χιλιάδες οπαδούς δεν σε κάνει γιατρό δωρεάν ούτε σε πιστοποιεί να δίνεις μαθήματα σε συγκεκριμένα τεχνικά θέματα», προειδοποιεί o ιατρικός κλάδος.
Η αλήθεια είναι μια: Ο ειδικός στο πεπτικό σύστημα, είναι ο γιατρός σου, ο οποίος θα σε ακούσει και θα σε συμβουλέψει επαγγελματικά.
Η θεραπεία για το SIBO είναι παρόμοια με αυτή του ελικοβακτηρίου, βασίζεται σε αντιβιοτικά, λήψη έως και 15 χαπιών την ημέρα και συνοδεύεται σε πολλές περιπτώσεις από αυστηρή δίαιτα. Εάν ένα υγιές άτομο ξεκινήσει θεραπεία, μπορεί να καταστρέψει την εντερική του χλωρίδα ή να υποστεί μια διατροφική διαταραχή ή ακόμη και να κρύψει και να επιδεινώσει μια ασθένεια που δεν έχει ανιχνευθεί, εξηγούν οι γιατροί.
Η υπερδιάγνωση του SIBO είχε ήδη καταγγελθεί από μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Digestive Diseases and Sciences», όπου κατηγοριοποιήθηκε ως «ένα πολυκέφαλο τέρας ικανό να καταπιεί τα πάντα μπροστά του». Όπως η κοινωνία γνωρίζει ότι ο καρκίνος δεν μπορεί να διαγνωστεί στο Instagram, δεν πρέπει να πέσουμε σε αυτές τις παγίδες με γαστρικές παθήσεις.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό και η επιστημονική κοινότητα έχει τεθεί σε συναγερμό εδώ και μήνες. Σε αυτήν την περίπτωση, τρεις παράγοντες έχουν συνενωθεί για να κάνουν αυτή τη διαταραχή μια «έκρηξη»: απελπισμένοι άνθρωποι που αναζητούν εξηγήσεις για τα προβλήματά τους, η δύναμη των κοινωνικών δικτύων και τα οικονομικά συμφέροντα.
Το SIBO είναι της μόδας και ό,τι είναι της μόδας οδηγεί στην επιχείρηση. Απλώς πρέπει να κάνετε Google search στο «SIBO test» για να δείτε αμέτρητες σελίδες ιδιωτικών εταιρειών που διαφημίζονται προσφέροντας αυτού του τύπου προϊόντα με τεστ αναπνοής κλπ. Ο μέσος όρος τιμής τους είναι γύρω στα 65 ευρώ, αλλά υπάρχουν μέρη που το ‘κιτ διάγνωσης’ φτάνει τα 100 ευρώ.
Στο τεστ αναπνοής, ο ασθενής πρέπει να καταπιεί λακτουλόζη – ένα συνθετικό σάκχαρο – έτσι ώστε τα βακτήρια να τη ζυμώσουν και να παράγουν υδρογόνο ή μεθάνιο. Ανάλογα με τα επίπεδα αυτών των αερίων, καθώς και με το χρόνο στον οποίο δημιουργήθηκαν, η δοκιμή υποδεικνύει εάν πάσχετε ή όχι από SIBO. Ωστόσο, το υγειονομικό προσωπικό είναι πολύ δυσαρεστημένο με αυτό το τεστ, γιατί προκαλεί πολλά «ψευδώς θετικά».«Στο τέλος αυτό που μετράει είναι ο χρόνος μέχρι να εμφανιστεί το υδρογόνο/μεθάνιο στον αέρα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι υπάρχουν ασθενείς με ταχεία διέλευση ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που είναι πιο πιθανό να δώσουν ψευδώς θετικά», προειδοποιούν οι γαστρεντερολόγοι προσθέτοντας ότι «τα τεστ αποτυγχάνουν σχεδόν στο 50% των περιπτώσεων».
Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, όπως «η ύπαρξη διαφορετικών συσκευών συλλογής δειγμάτων, το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, εάν η προετοιμασία της προ-δοκιμασίας έχει πραγματοποιηθεί σωστά ή αν ήταν ικανή εκτελώντας καλά την τεχνική συλλογής. Επηρεάζει επίσης η ερμηνεία των αποτελεσμάτων, η οποία πρέπει πάντα να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου