IEA: Λιγότερη πολιτική και περισσότερα χρήματα για την πράσινη μετάβαση
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας
- Η οργή για το «ξήλωμα» των «58 καρφιών» συνεχίζεται - Η αντίδραση της Μαρίας Καρυστιανού
- Ανατριχιαστικά ακριβείς οι προβλέψεις που έκανε το 1925 ένας επιστήμονας, για την ζωή σήμερα
- Ποιο γλυκαντικό ευρείας χρήσης μπορεί να τροφοδοτεί τον καρκίνο
- Vybz Kartel: Το αστέρι της dancehall επιστρέφει στη σκηνή μετά από χρόνια στη φυλακή
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, εκφράζει σε νέα του μελέτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), τονίζοντας ότι η ανάπτυξη ρεκόρ στην τεχνολογία καθαρής ενέργειας θα συμβάλλει στη επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.
Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει επίσης ότι από την αρχή της επόμενης δεκαετίας θα χρειαστούν επενδύσεις σχεδόν 4,5 τρισ. δολαρίων ετησίων στη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια, έναντι δαπανών 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμενόταν το 2023.
Οι θερμοκρασίες έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ φέτος και οι παγκόσμιοι μέσοι όροι είναι περίπου 1,1 C υψηλότεροι σε σύγκριση με τον προβιομηχανικό μέσο όρο.
Αυτό συγκρίνεται με τον στόχο που έθεσε η Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών του Παρισιού του 2015 για διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό τους στον 1,5 βαθμό Κελσίου για να αποφευχθούν οι πιο σοβαρές συνέπειες, όπως η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι αυξημένες πυρκαγιές.
Επικαιροποίηση του Net Zero
Επικαιροποιώντας τον οδικό χάρτη του Net Zero, ο οποίος προτείνει σενάρια για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως τα μέσα του αιώνα, η IEA αναφέρει ότι η αύξηση της χωρητικότητας ηλιακής ενέργειας και των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων (EV) από το 2021 κινείται σύμφωνα με τους στόχους, καθώς καθώς και σχέδια υποδομής και στους δύο τομείς.
Ωστόσο, απαιτείται πολύ περισσότερη προσπάθεια, καθώς χρειάζεται τριπλασιασμός της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διπλασιασμός της ενεργειακά αποδοτικής υποδομής, αύξηση των πωλήσεων αντλιών θερμότητας και περαιτέρω αύξηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030.
Ο διεθνής οργανισμός ζητά επίσης μείωση κατά 75% των εκπομπών μεθανίου στον ενεργειακό τομέα έως το 2030, η οποία θα κόστιζε περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια, μόλις το 2% του καθαρού εισοδήματος που έλαβε η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2022.
Λιγότερη πολιτική
Η εν λόγω μελέτη αναφέρει παράλληλα, ότι η πορεία του ΔΟΕ προς το καθαρό μηδέν θα απαιτήσει επίσης μια δίκαιη μετάβαση, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες και απαιτώντας από τις προηγμένες οικονομίες να φτάσουν στο καθαρό μηδέν νωρίτερα από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Παρά τα φετινά ακραία καιρικά φαινόμενα, πολιτικοί, έχοντας κατά νου την κρίση του κόστους ζωής και επιδιώκοντας την επανεκλογή τους, έχουν οπισθοχωρήσει σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις για το κλίμα.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να διαχωρίσουν το κλίμα από τη γεωπολιτική, δεδομένης της κλίμακας των προκλήσεων», σχολίασε ο διευθυντής της IEA Φατίχ Μπιρό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις