Κουτάβι: Γίνεται να μείνει μόνο στο σπίτι χωρίς σκανδαλιές;
Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κηδεμόνες κουταβιών, είναι ότι το μικρό τους δεν μπορεί να διαχειριστεί την απουσία τους.
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
- Όταν ο μισθός δεν φτάνει – Ακρίβεια και φόροι ροκανίζουν το εισόδημα
Δεν είναι λίγοι οι κηδεμόνες κουταβιών που, όταν άφησαν το μικρό τους μόνο του στο σπίτι για πρώτη φορά, επέστρεψαν και «έμειναν στήλη άλατος». Το σπίτι θύμιζε… βομβαρδισμένο τοπίο.
«Πολλοί σκύλοι αντιδρούν έντονα, κάθε φορά που οι κηδεμόνες τους φεύγουν από το σπίτι.
Ανά τον κόσμο, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό σκύλων εμφανίζει προβλήματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με τον αποχωρισμό.
Συμπεριφορές που εμφανίζουν, είναι έντονο και διαρκές γάβγισμα, καταστροφές, και τουαλέτα εντός σπιτιού. Σπανιότερα βλέπουμε περιπτώσεις σκύλων οι οποίοι αυτοτραυματίζονται, εμφανίζουν τάσεις φυγής, ψυχαναγκαστικές -ακόμη και επιθετικές- συμπεριφορές, σιελόρροια και λιποθυμικά επεισόδια, κατά τη διάρκεια απουσίας του κηδεμόνα τους. Το άγχος αποχωρισμού είναι μία διαταραχή πανικού», επισημαίνει η κυρία Εριέττα Καραμπέτσου, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων με ειδίκευση στα θέματα αποχωρισμού.
Διευκρινίζει ότι υπάρχουν σκύλοι που δεν πάσχουν από άγχος αποχωρισμού, αλλά, ενδεχομένως, από στρες αποχωρισμού, ή δεν έχουν εξοικειωθεί ποτέ με την απουσία του κηδεμόνα τους από το σπίτι, ή εμφανίζουν συμπεριφορές που παραπέμπουν σε θέματα αποχωρισμού, αλλά μπορεί να οφείλονται σε κάποιο θέμα υγείας, ή έλλειψη εκτόνωσης.
Όλα αυτά τα προβλήματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό, όπως διαβεβαιώνει η κα Καραμπέτσου, μπορούν να επιλυθούν, και πολλοί κηδεμόνες έχουν ακολουθήσει εξατομικευμένα πρωτόκολλα, για τον δικό τους σκύλο, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Πώς θα μάθετε στο κουτάβι σας να μένει μόνο στο σπίτι
«Όπως συνηθίζουμε να τονίζουμε οι επαγγελματίες εκπαιδευτές σκύλων, η πρόληψη είναι πραγματικά προτιμότερη από τη θεραπεία μίας κατάστασης, αν και όταν αυτή προκύψει. Έτσι, ένα κουτάβι ενδείκνυται να αρχίσει από νωρίς να μένει μόνο του στο σπίτι, σταδιακά, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στην ενήλικη ζωή του.
Ποια είναι τα βήματα, λοιπόν, που μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε, όταν το κουτάβι μας μένει μόνο στο σπίτι, να μην εκδηλώσει αυτές τις συμπεριφορές;
«Καταρχάς, θα πρέπει να φροντίζουμε για την ασφάλειά του, και να μην αφήνουμε εκτεθειμένα αντικείμενα τα οποία μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία του, ή να το τραυματίσουν.
Φεύγοντας από το σπίτι, θα πρέπει να έχουμε προνοήσει για το πού μπορεί το κουτάβι μας να ξαπλώσει, να παίξει, και με τι μπορεί να απασχοληθεί.
Η χρήση crate είναι, επίσης, μία λύση, αν και εφόσον το κουτάβι μας δεν εμφανίζει σημάδια στρες εγκλεισμού, και έχει εκπαιδευτεί για την παραμονή του μέσα σε αυτό.
Μπορούμε να αφήνουμε το κουτάβι μας μόνο του στο σπίτι, σταδιακά, για μικρά χρονικά διαστήματα, πέντε έως δεκαπέντε λεπτών, και να παρακολουθούμε τις αντιδράσεις του.
Θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί στο να μην αυξάνουμε «ραγδαία» τον χρόνο αποχώρησης μας. Αν, για παράδειγμα, το κουτάβι μου μένει εντελώς ήρεμο για δέκα λεπτά όταν είναι μόνο στο σπίτι, καλό είναι να μην πάμε απευθείας στα δεκαπέντε ή τα είκοσι λεπτά απουσίας.
Ιδανικά, ανεβοκατεβάζουμε τον χρόνο απουσίας μας με βάση πάντα την ιδιοσυγκρασία του δικού μας σκύλου και τις αντιδράσεις του, δίνοντας μεγάλη σημασία στα «σήματα ηρεμίας» και τα σημάδια στρες που, ενδεχομένως, θα εμφανίσει το ζώο μας.
Κλείνοντας, η κα Καραμπέτσου αναφέρει πως η πρόληψη και η αντιμετώπιση των συμπεριφορών που σχετίζονται με τον αποχωρισμό, δεν βελτιώνουν μόνο την καθημερινότητα των κηδεμόνων, αλλά, κυρίως, των ίδιων των σκύλων.
* H κυρία Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων.
Ειδικεύεται στην προετοιμασία οικογενειών με σκύλους που περιμένουν το μωρό τους και στα θέματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό ως η μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια CSAT (Certified Separation Anxiety Trainer byMalena De Martini Treating Separation Anxiety in Dogs Academy) στην Ελλάδα.
Είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου», από τις Εκδόσεις Φυλάτος και στους επόμενους μήνες αναμένεται το νέο της βιβλίο με τίτλο «Μάθε τι σκέφτεται ο σκύλος σου».
Έχει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών σε σκύλους από το British College of CanineStudies και είναι μέλος του Doggone Safe ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog Bite SafetyEducator).
Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους και διατελεί ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές δήμων για τη διαχείριση αδέσποτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις