ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει υπό τον Μητσοτάκη – Επί τάπητος μεταναστευτικό και ελληνοτουρκικά
Στη συνεδρίαση, θα γίνει και ενημέρωση για το περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών συζητήσεων που έγιναν στη Νέα Υόρκη
- Oι πέντε πρωτοπόρες γυναίκες που θα εμφανιστούν στα νομίσματα των ΗΠΑ το 2025
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Ο DJ Alfredo, είδωλο της dance σκηνής της Ίμπιζα, πέθανε σε ηλικία 71 ετών
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
Μεταναστευτικό και ελληνοτουρκικά, θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (12:00) υπό τον πρωθυπουργό, με φόντο τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Σε αυτές τις επαφές, άλλωστε, το θέμα του μεταναστευτικού έπεσε στο τραπέζι, με τους δύο ηγέτες να συζητούν την προοπτική μιας νέας συνεννόησης, προκειμένου να μειωθούν οι ροές προς την Ελλάδα και συνακόλουθα την Ευρώπη.
«Επιδείνωση»
«Βιώνουμε μια επιδείνωση στο μεταναστευτικό» παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κάνοντας μια πρόβλεψη 30.000 ροών το επόμενο διάστημα και διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα “επιστρέψουμε” στους αριθμούς του 2015. «Εκεί που είχαμε περίπου 8.000 ροές, μπορεί να φτάσουμε μέχρι τις 30.000 ροές. Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ότι θα φτάσουμε στα πάρα πολύ δύσκολα χρόνια που είχαμε φτάσει μέχρι και στις 800.000» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, υπεραμυνόμενος της σκληρής πολιτικής που ακολουθείται στο φλέγον αυτό ζήτημα.
Η συνεργασία μας με την Τουρκία είναι καίριας σημασίας. Θέλουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε
«Η αλήθεια είναι ότι λόγω της στιβαρής μεταναστευτικής πολιτικής, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην ανθρώπινη ζωή, που ακολουθείται στη χώρα μας, οι συνέπειες, σε σχέση με άλλες χώρες, φαίνεται ότι είναι πολύ περισσότερο περιορισμένες […] Αυτό γίνεται γιατί η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της, σώζει ζωές, έχει ταχύτερη απονομή ασύλου.
Όμως όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη ΓΣ του ΟΗΕ όσο και να λειτουργεί το ελληνικό κράτος, αυτό δε θα λυθεί χωρίς συνολική αντιμετώπιση εκτός συνόρων», είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Η συνεργασία μας με την Τουρκία είναι καίριας σημασίας. Θέλουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε».
Στα σκαριά «ευρωτουρική» συμφωνία
Τις λεπτομέρειες αυτής της νέας συμφωνίας έχει επεξεργαστεί σε μεγάλο βαθμό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος μετέχει στο ΚΥΣΕΑ. Ο ίδιος μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αποτελεί είδηση» η καλύτερη συνεργασία του Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής.
«Μιλάμε για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας»
«Η συνεργασία είναι εφικτή και η θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, γιατί το θέμα είναι να μην χάσουμε το μομέντουμ, τη δυναμική και να μην μονοπωλήσει το θέμα η Ιταλία», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχειριστήκαμε με ευταξία και ασφάλεια το μεταναστευτικό», υποστήριξε, σημειώνοντας πως «είναι αναγκαία η συνεργασία με όμορες χώρες ειδικά με την Τουρκία».
Και υπογράμμισε πως «η Τουρκία είναι το κλειδί, ως κόμβος με εκτεταμένο δίκτυο διακινητών και τουρκική πατέντα τα φθηνά φουσκωτά με ξύλινο πάτο, που αποκαλείται ως ‘μοντέλο του Αιγαίου’ και εμφανίζεται μέχρι τη Μάγχη».
«Μιλάμε για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας», είπε ο κ. Καιρίδης.
Τίθεται όμως το ερώτημα πως θα προχωρήσει η νέα συμφωνία, την ώρα που υπάρχει ήδη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, η οποία δεν τηρείται.
Ενημέρωση για τις επαφές στη Νέα Υόρκη
Στη συνεδρίαση, του ΚΥΣΕΑ τέλος, Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης, θα ενημερώσουν για το περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών συζητήσεων που έγιναν στη Νέα Υόρκη και τη δρομολόγηση του πολιτικού διαλόγου στα μέσα του Οκτωβρίου και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο, με απώτατη κατάληξη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις