ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης – Αναπληρωματικό μέλος η Δούρου
Στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
- Η φοβερή αποκάλυψη της Βικτόρια Μπέκαμ για τα παιδιά της
Τον Αλέξη Τσίπρα τοποθετεί στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, με τον πρώην πρωθυπουργό να αναλαμβάνει μία θέση με διεθνή σημασία και ρόλο στους τομείς του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναπληρωματικό μέλος ορίστηκε η Ρένα Δούρου.
Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δικαιούται να ορίσει ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος στη κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πηγές κοντά στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως επέλεξε τη θέση αυτή ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πριν από δύο εβδομάδες.
Σημαντικός ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, με έδρα το Στρασβούργο, αποτελεί θεσμικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης και απαρτίζεται από 612 μέλη (τακτικά και αναπληρωματικά), τα οποία προέρχονται από τα εθνικά κοινοβούλια των 46 κρατών – μελών του, καθώς και απο 30 Παρατηρητές και 30 Εταίρους για τη Δημοκρατία.
Πραγματοποίησε την πρώτη Σύνοδό της στις 10 Αυγούστου 1949 και έχει ως σκοπό την προώθηση των στόχων του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Αποτελεί δημοκρατικό φόρουμ συζητήσεων και εποπτεύει εκλογές
Ασκεί σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο, διεξάγοντας συνεχή διάλογο με τις κυβερνήσεις, τα εθνικά κοινοβούλια, την κοινωνία των πολιτών και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Αποτελεί την «κινητήρια δύναμη» του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι συστάσεις της προς την Επιτροπή των Υπουργών (όργανο λήψης αποφάσεων, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης) έχουν οδηγήσει στην ανάληψη σημαντικών δράσεων από τον Οργανισμό.
Οι αρμοδιότητές της
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Συνέλευση εκλέγει τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους δικαστές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ αποστέλλει παρατηρητές σε χώρες για την παρακολούθησης της διεξαγωγής εκλογών.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση συνέρχεται τέσσερις φορές ετησίως. Σημαντικός είναι ο ρόλος των Επιτροπών της Συνέλευσης στην εξέταση τρεχόντων θεμάτων, οι οποίες συνεδριάζουν τακτικά για την επεξεργασία εκθέσεων προς συζήτηση στις Συνόδους.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Συνέλευσης λειτουργούν οι εξής Επιτροπές: 1) Μόνιμη, 2) Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, 3) Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 4) Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, 5) Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων Ατόμων, 6) Πολιτισμού, Επιστήμης, Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης, 7) Ισότητας και μη Διακρίσεων, 8) Κανονισμού, Ασυλίας και Θεσμικών Υποθέσεων, 9) Ελέγχου, 10) Εκλογής Δικαστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η εκπροσώπηση κάθε χώρας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ανάλογη του πληθυσμού της.
Η Βουλή των Ελλήνων μετέχει στις εργασίες της Συνέλευσης με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία επτά τακτικών και επτά αναπληρωματικών μελών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις