Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ο David McCallum, o «καρδιοκατακτητής κατάσκοπος», πέθανε στα 90 του χρόνια

Ο David McCallum, o «καρδιοκατακτητής κατάσκοπος», πέθανε στα 90 του χρόνια

Έμπειρος ηθοποιός χαρακτήρων, απέκτησε φήμη τη δεκαετία του 1960 ως ο αινιγματικός Illya Kuryakin του «Ο άνθρωπος της U.N.C.L.E» και ξανά τη δεκαετία του 2000 ως εκκεντρικός ιατροδικαστής στο «NCIS».

Ο David McCallum, ο σκωτσέζικης καταγωγής ηθοποιός που έκανε την έκπληξη ως ο αινιγματικός Ρώσος κατάσκοπος Illya Kuryakin στο «The Man From U.N.C.L.E.» τη δεκαετία του 1960 και βρήκε ξανά τηλεοπτική δόξα σχεδόν 40 χρόνια αργότερα στην επιτυχημένη σειρά «NCIS», πέθανε τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη. Ήταν 90 ετών.

Το «NCIS» ανακοίνωσε τον θάνατό του με μια ανάρτηση στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που παλαιότερα ήταν γνωστή ως Twitter. Η ανακοίνωση δεν περιείχε περαιτέρω πληροφορίες.

Εκπαιδευμένος στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου, ο McCallum ήταν ένας έμπειρος ηθοποιός χαρακτήρων που μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια προφορά ή ένα περίεργο ρούχο για να δώσει βάθος σε έναν ρόλο. Έπαιξε ένα ευρύ φάσμα ρόλων στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, από τον Ιούλιο Καίσαρα του Σαίξπηρ στο Σέντραλ Παρκ το 2000 μέχρι τη φωνή του καθηγητή Paradox στην τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων «Ben 10: Ultimate Alien», μια δεκαετία αργότερα.

Photo: Wikimedia Commons

Έκανε τον ρόλο του πιο πλουμιστό

Το 1964 υποδύθηκε τον Illya Kuryakin, τον βοηθό του Ναπολέοντα Σόλο του Robert Vaughn, με ρωσική προφορά, στο «The Man From U.N.C.L.E.», μια σειρά για μυστικούς πράκτορες που εργάζονταν για τη φανταστική United Network Command for Law and Enforcement. Ο ρόλος του ήταν μικρός- είχε μόλις τέσσερις ατάκες στο πρώτο επεισόδιο. Πρότεινε να γίνει πιο ενδιαφέρων ο Illya, βάζοντάς τον να είναι μυστικοπαθής για την προσωπική του ζωή («Κανείς δεν ξέρει τι κάνει ο Illya Kuryakin όταν πηγαίνει σπίτι του το βράδυ», είπε σε μια συνέντευξη) και κάπως ανταγωνιστικός προς τον Σόλο.

Οι σεναριογράφοι άρχισαν να αναπτύσσουν τον χαρακτήρα του και έγινε σταθερό μέλος της σειράς και δύο φορές υποψήφιος για βραβείο Emmy. Προς ενόχλησή του, έγινε επίσης σύμβολο του σεξ.

Με τον μυστηριώδη αέρα του, το κούρεμα αλά Beatles και το σήμα κατατεθέν του, το μαύρο ζιβάγκο, ο McCallum ήταν μαγνήτης για τους έφηβους θαυμαστές του. Όταν τον έστειλαν σε ένα διαφημιστικό ταξίδι για την εκπομπή στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα στο Μπατόν Ρουζ το 1965, δέχτηκε επίθεση από φοιτήτριες που ούρλιαζαν και χρειάστηκε να φυγαδευτεί από αστυνομικούς.

Δείτε το τρέιλερ του «Ο άνθρωπος της U.N.C.L.E» 

«Έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά δεν μπορώ να του ξεφύγω»

«Οι αυτοκινητοπομπές του McCallum απαγορεύεται πλέον, με εντολή των αρχηγών της αστυνομίας των πόλεων που επισκέπτεται, να σταματούν οπουδήποτε κατά μήκος της γραμμής οδήγησης», ανέφεραν οι New York Times σε ένα προφίλ τους το 1965. «Αν η συνοδεία επιβραδύνει, θα υπάρξει μακελειό στους δρόμους».

Το «The Man From U.N.C.L.E.» τελείωσε το 1968 και ο McCallum αποσύρθηκε ευτυχώς σε ρόλους χαμηλότερου προφίλ. Συνέχισε να δουλεύει σταθερά, κυρίως σε ταινίες B-movies και σε δευτερεύοντες ρόλους στην τηλεόραση. Έπαιξε επίσης τον ομώνυμο ρόλο στη βραχύβια σειρά «The Invisible Man» (1975-76) και τον αυτοκράτορα Ιωσήφ Β’ στην αναβίωση του «Amadeus», στο Μπρόντγουεϊ το 1999.

Αλλά όπου κι αν πήγαινε, είπε, ο Ρώσος μυστικός πράκτορας τον παρακολουθούσε. «Έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά δεν μπορώ να του ξεφύγω», δήλωσε στους Times το 1998. «Ο Illya Kuryakin είναι εκεί 24 ώρες την ημέρα».

Το 2003, η ρωσική σκιά βρήκε τελικά το ταίρι του στο πρόσωπο του παπαγιονάτου, με τα γυαλιά και εκκεντρικό ιατροδικαστή Ντόναλντ Μάλαρντ, γνωστότερο ως Ντάκυ, στην επιτυχημένη αστυνομική σειρά του CBS «NCIS». Παρέμεινε στη σειρά, η οποία κατατασσόταν σταθερά στο Top 10 της Nielsen, για δύο δεκαετίες. Ήταν ακόμα μέλος του καστ όταν πέθανε.

Σε συνεντεύξεις, ο McCallum είπε ότι εκτός από τον Ιούλιο Καίσαρα, ο Dr. Mallard ήταν ο αγαπημένος του ρόλος, εν μέρει επειδή του δίδαξε τόσα πολλά για την εγκληματολογία. Σπούδασε με παθολόγους στο Λος Άντζελες και παρακολούθησε ακόμη και νεκροψίες, μαθαίνοντας αρκετά ώστε οι σεναριογράφοι της σειράς να του ζητούν τεχνικές συμβουλές.

Όταν τον έστειλαν σε ένα διαφημιστικό ταξίδι για την εκπομπή στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα στο Μπατόν Ρουζ το 1965, δέχτηκε επίθεση από φοιτήτριες που ούρλιαζαν και χρειάστηκε να φυγαδευτεί από αστυνομικούς.

«Εμείς οι Σκωτσέζοι…»

Ο David Keith McCallum Jr. γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1933, σε μια μουσική οικογένεια στη Γλασκώβη. Ο πατέρας του ήταν ο πρώτος βιολιστής της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου- η μητέρα του, Dorothy Dorman, έπαιζε τσέλο. Αργότερα θα έλεγε σε συνεντευξιαζόμενους ότι η σκωτσέζικη πρεσβυτεριανή ανατροφή του τον είχε αφήσει συναισθηματικά περιχαρακωμένο.

«Εμείς οι Σκωτσέζοι, έχουμε την τάση να είμαστε πολύ σφιχτοί μέσα μας» δήλωσε στο TV Guide το 1965. «Με πλήγωσε ως ηθοποιό το να είμαι τόσο – τόσο φυσικά περιορισμένος».

Αναμένοντας να ακολουθήσει τα χνάρια της οικογένειας και να ακολουθήσει καριέρα στη μουσική, γράφτηκε στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής για να σπουδάσει όμποε. Αλλά τον τράβηξε η υποκριτική και πέρασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης. (Ωστόσο, δεν έχασε ποτέ εντελώς το ενδιαφέρον του για τη μουσική- στο απόγειο της φήμης του «U.N.C.L.E.», η Capitol Records κυκλοφόρησε αρκετά άλμπουμ με το όνομά του, στα οποία διηύθυνε ορχηστρικές εκτελέσεις ποπ επιτυχιών).

Photo: Wikimedia Commons

Προσωπική ζωή

Ο McCallum επιστρατεύτηκε στον βρετανικό στρατό το 1951 και υπηρέτησε δύο χρόνια, εκ των οποίων 10 μήνες στη σημερινή Γκάνα, ως ειδικός στα μικρά όπλα. Λίγο μετά την απόλυσή του, υπέγραψε συμβόλαιο με την Rank Organization, μια βρετανική εταιρεία παραγωγής, και άρχισε να παίζει τόσο σε ταινίες όσο και στην τηλεόραση.

Γνώρισε την Jill Ireland, ήδη ανερχόμενη ηθοποιό στη Βρετανία, όταν συμμετείχαν και οι δύο στην παραγωγή της Rank, «Robbery Under Arms», το 1957. Της έκανε πρόταση γάμου επτά ημέρες μετά τη γνωριμία τους και παντρεύτηκαν την ίδια άνοιξη. Το 1961, όταν πήρε τον ρόλο του Ιούδα Ισκαριώτη στην ταινία «The Greatest Story Ever Told» (η ταινία δεν θα ολοκληρωνόταν και δεν θα κυκλοφορούσε μέχρι το 1965), το ζευγάρι μετακόμισε στο Λος Άντζελες.

Φάνηκε να ευημερούν. Απέκτησαν τρία παιδιά. Η Jill έγινε επιτυχημένη τηλεοπτική ηθοποιός και έκανε αρκετές guest εμφανίσεις στο «The Man From U.N.C.L.E.», υποδυόμενη τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες.

Όμως η πίεση της διασημότητας του McCallum έπληξε τον γάμο τους και τον εγκατέλειψε για τον ηθοποιό Charles Bronson, τον οποίο γνώρισε όταν ο McCallum και ο Bronson γύριζαν την ταινία «Η μεγάλη απόδραση» (1963). Λιγότερο από ένα χρόνο μετά το διαζύγιό τους, το 1967, ο McCallum παντρεύτηκε την Katherine Carpenter, ένα μοντέλο.

«Το λατρεύω» είπε, όταν ρωτήθηκε αν βαρέθηκε ποτέ αυτό το είδος της προσοχής. «Δεν έχω βαρεθεί ποτέ τίποτα σε όλη μου τη ζωή».

Photo: Wikimedia Commons

«Δεν έχω βαρεθεί ποτέ τίποτα σε όλη μου τη ζωή»

Ο McCallum και η σύζυγός του ζούσαν στο Μανχάταν. Το Associated Press γράφει ότι το CBS ανέφερε ότι πέθανε σε νοσοκομείο του Μανχάταν, αλλά δεν εξήγησε γιατί είχε νοσηλευτεί.

Όταν το «NCIS» έκανε τον McCallum τηλεοπτικό αστέρα για δεύτερη φορά, βρήκε τη φήμη πολύ λιγότερο καταπιεστική από ό,τι την πρώτη φορά. «Στη Νέα Υόρκη, πλέον, αφήνω 15 λεπτά -γιατί περπατάω πάντα και παντού στη Νέα Υόρκη- ανάμεσα στα ραντεβού, γιατί θα με σταματήσουν στο δρόμο για να μιλήσω για το NCIS για τουλάχιστον 15 λεπτά» είπε στο ραδιόφωνο του BBC σε συνέντευξή του το 2009.

«Το λατρεύω» είπε, όταν ρωτήθηκε αν βαρέθηκε ποτέ αυτό το είδος της προσοχής. «Δεν έχω βαρεθεί ποτέ τίποτα σε όλη μου τη ζωή».

Δείτε το βίντεο 

*Με στοιχεία από nytimes.com

Sports in

«Κλείνουν» τα πρώτα φιλικά στον Άρη

Οι κιτρινόμαυροι αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινώσουν τρία ή τέσσερα παιχνίδια προετοιμασίας, που θα διεξαχθούν στην Ολλανδία, κατά το διάστημα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024