Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Για πρώτη φορά μετά 30 χρόνια, επίσημη αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας στη Δυτική Όχθη

Για πρώτη φορά μετά 30 χρόνια, επίσημη αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας στη Δυτική Όχθη

«Το παλαιστινιακό ζήτημα είναι θεμελιώδης λίθος» της σαουδαραβικής εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ο πρεσβεστής του Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία έστειλε την Τρίτη, για πρώτη φορά έπειτα από τριάντα και πλέον χρόνια, μια επίσημη αντιπροσωπεία της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για να διαβεβαιώσει τους Παλαιστίνιους ότι θα στηρίξει τον αγώνα τους ακόμη και στην περίπτωση ομαλοποίησης των σχέσεων του Ριάντ με το Ισραήλ.

Παράλληλα, νωρίς το απόγευμα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Τουρισμού, Χαΐμ Κατζ, βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία για διήμερη επίσκεψη, με την ευκαιρία της συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Αυτή είναι η πρώτη δημόσια, επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού στο σουνιτικό βασίλειο. Αποτελεί επίσης άλλη μια ένδειξη της προσέγγισης του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία, για την οποία έκαναν λόγο, ξεχωριστά, πριν από μερικές ημέρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Σχεδόν έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, δύο στενοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, πιέζονται από την αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, στο πρότυπο των αποκαλούμενων «συμφωνιών του Αβραάμ», με τις οποίες το Ισραήλ σύναψε διπλωματικές σχέσεις με τρεις αραβικές χώρες το 2020.

«Tο παλαιστινιακό είναι θεμελιώδης λίθος της σαουδαραβικής εξωτερικής πολιτικής»

Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε χαρακτηρίσει «πισώπλατο χτύπημα» αυτή τη διαδικασία, με την οποία διαρρήχθηκε η ενότητα του Αραβικού Συνδέσμου όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα.

Η άφιξη στη Ραμάλα του Σαουδάραβα πρεσβευτή, Ναγιέφ αλ Σουντάιρι, σηματοδοτεί την πρώτη επίσκεψη επίσημης σαουδαραβικής αντιπροσωπείας στη Δυτική Όχθη μετά τις συμφωνίες του Όσλο, το 1993, με τις οποίες δημιουργήθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία του 2002, ακρογωνιαίος λίθος κάθε μελλοντικής συμφωνίας»

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριγάντ αλ Μάλικι, ο Σουντάιρι διαβεβαίωσε ότι «το παλαιστινιακό ζήτημα είναι θεμελιώδης λίθος» της σαουδαραβικής εξωτερικής πολιτικής.

«Είναι βέβαιο ότι η αραβική (ειρηνευτική) πρωτοβουλία, που παρουσιάστηκε από το βασίλειο το 2002, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε μελλοντικής συμφωνίας», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Τον Μάρτιο του 2002, ο Αραβικός Σύνδεσμος υιοθέτησε ένα σαουδαραβικό σχέδιο, το οποίο προέβλεπε την αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα εδάφη που κατέλαβε μετά το 1967, με αντάλλαγμα την εξομάλυνση των σχέσεών του με τις αραβικές χώρες.

«Το ενδιαφέρον» του βασιλείου για «το παλαιστινιακό ζήτημα» χρονολογείται από παλιά, υπενθύμισε ο Σουντάιρι, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο πρίγκιπας μπιν Σαλμάν «επιθυμεί η περιοχή και ο κόσμος στο σύνολό του να ζήσουν με ειρήνη και σταθερότητα».

Ο Σουντάιρι είναι πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στο Αμάν και τον Αύγουστο διορίστηκε πρεσβευτής, μη εγκατεστημένος, στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Την Τρίτη, παρουσίασε τα διαπιστευτήριά του στον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς. Ο τελευταίος δήλωσε στις 21 Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν ο παλαιστινιακός λαός δεν απολαμβάνει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του.

Τι ρόλο θα παίξει η ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας

Εάν υλοποιηθεί το σενάριο της εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία, τη χώρα-θεματοφύλακα των ιερών για τους μουσουλμάνους τόπους της Μέκκας και της Μεδίνας, θα μπορούσε να ξανασχεδιαστεί ο γεωπολιτικός χάρτης της Μέσης Ανατολής.

Το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη από το 1967 και έχει επιβάλει αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, όταν ανέλαβε την εξουσία στον θύλακα αυτό η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος στις 22 Σεπτεμβρίου είπε ότι «η ιστορική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας» είναι σε «απόσταση αναπνοής», διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής θέλουν ειρήνη με το Ισραήλ. «Υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία να διευρύνουμε τον κύκλο της ειρήνης», τόνισε.

Το 2020, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, το Ισραήλ σύναψε επίσημες σχέσεις με τρεις νέες – μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία – αραβικές χώρες: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο.

Πάντως, η προοπτική της λύσης των «δύο κρατών», που προβλέπεται στις συμφωνίες του Όσλο, μοιάζει σήμερα πιο μακρινή από ποτέ, ιδίως αφότου ανέλαβε ξανά τη διακυβέρνηση του Ισραήλ, στο τέλος Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση Νετανιάχου που στηρίζεται από την ακροδεξιά και έκτοτε συνεχίζεται ένας ατέρμονος κύκλος βίας στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Must in

Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στην αναμέτρηση με την Βίρτους (18/12).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο