Ναγκόρνο Καραμπάχ: Παρέμβαση ΗΠΑ για προστασία των Αρμενίων
«Βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ για την τύχη των Αρμένιων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Την παρέμβαση των ΗΠΑ προκάλεσε η μαζική φυγή των Αρμένιων που ζούσαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προς την Αρμενία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Αζερμπαϊτζάν να προστατεύσει τους αμάχους και να επιτρέψει την παροχή βοήθειας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, οι Αρμένιοι άρχισαν να φεύγουν σταδιακά από το Ναγκόρνο αυτή τη βδομάδα, αφού οι δυνάμεις τους κατατροπώθηκαν μετά από μία αστραπιαία στρατιωτική επιχείρηση από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν.
Πάνω από 13.000 οι εκτοπισμένοι Αρμένιοι.
Τουλάχιστον 13.550 από τους 120.000 Αρμένιους που διέμεναν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έφτασαν στην Αρμενία την πρώτη ημέρα της εξόδου, με εκατοντάδες αυτοκίνητα και λεωφορεία γεμάτα με υπάρχοντα, να κατηφορίζουν τον ορεινό δρόμο από το Αζερμπαϊτζάν.
Κάποιοι διέφυγαν στοιβαγμένοι στο πίσω μέρος ανοιχτών φορτηγών, άλλοι σε τρακτέρ. Η γιαγιά τεσσάρων παιδιών Narine Shakaryan έφτασε στο παλιό αυτοκίνητο του γαμπρού της με 6 άτομα στοιβαγμένα μέσα. «Η διαδρομή των 77 χιλιομέτρων είχε διαρκέσει 24 ώρες», είπε. Δεν είχαν καθόλου φαγητό.
Η παρέμβαση των ΗΠΑ
Την ώρα που οι Αρμένιοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα του Καραμπάχ, γνωστή ως Στεπανακέρτ από την Αρμενία και Χανκέντι από το Αζερμπαϊτζάν, τα πρατήρια καυσίμων κατακλύστηκαν από τους κατοίκους. Οι αρχές εκεί δήλωσαν ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 290 τραυματίστηκαν σε μια τεράστια πυρκαγιά όταν ανατινάχθηκε μια εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων τη Δευτέρα.
Η επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) Σαμάνθα Πάουερ, στην αρμενική πρωτεύουσα Ερεβάν, κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν «να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των αμάχων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ». Η Πάουερ, η οποία νωρίτερα παρέδωσε στον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επιστολή υποστήριξης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η χρήση βίας από το Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτη και ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την κατάλληλη απάντηση.
Κάλεσε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ να τηρήσει την υπόσχεσή του να προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων, να επαναλειτουργήσει πλήρως τον διάδρομο Lachin που συνδέει την περιοχή με την Αρμενία και να επιτρέψει τις παραδόσεις βοήθειας και μια διεθνή αποστολή παρακολούθησης. Ο Αλίγιεφ έχει δεσμευτεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Αρμενίων του Καραμπάχ, αλλά δήλωσε ότι η σιδηρά πυγμή του έχει στείλει την ιδέα της ανεξαρτησίας της περιοχής στην ιστορία.
«Δεν έχουμε πουθενά να πάμε» λένε οι κάτοικοι που φεύγουν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ
« Δεν έχουμε πουθενά να πάμε»
Οι Αρμένιοι που προέρχονται από το Ναγκόρνο και κατάφεραν να φτάσουν στην Αρμενία έδωσαν συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη φυγή τους από το θάνατο, τον πόλεμο και την πείνα.
Κάποιοι είπαν ότι είδαν πολλούς νεκρούς πολίτες – ένας είπε ότι ήταν φορτωμένοι με φορτηγά. Άλλοι, μερικοί με μικρά παιδιά, ξέσπασαν σε δάκρυα καθώς περιέγραφαν μια τραγική οδύσσεια φυγής από τον πόλεμο, κοιμώμενοι στο έδαφος και με την πείνα να τους τσουρουφλίζει στην κοιλιά.
«Πήραμε ό,τι μπορούσαμε και φύγαμε. Δεν ξέρουμε πού θα πάμε. Δεν έχουμε πουθενά να πάμε», δήλωσε στο Reuters ο Petya Grigoryan, ένας 69χρονος οδηγός, στη συνοριακή πόλη Goris την Κυριακή.
Αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων
Η νίκη του Αζερμπαϊτζάν αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, ένα συνονθύλευμα εθνοτήτων που διασχίζεται από αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπου η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και το Ιράν διεκδικούν επιρροή.
Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Αρμενία βασιζόταν σε μια εταιρική σχέση ασφαλείας με τη Ρωσία, ενώ το Αζερμπαϊτζάν αναπτύχθηκε κοντά στην Τουρκία, με την οποία μοιράζεται γλωσσικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.
Η Αρμενία επιδιώκει τελευταία στενότερους δεσμούς με τη Δύση και κατηγορεί τη Ρωσία, η οποία είχε ειρηνευτές στο Καραμπάχ αλλά τώρα είναι απασχολημένη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι δεν κατάφερε να προστατεύσει το Καραμπάχ. Η Μόσχα αρνείται τις ευθύνες και έχει πει στον Πασινιάν ότι κάνει μεγάλο λάθος φλερτάροντας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Αλίγιεφ υπαινίχθηκε τη Δευτέρα την προοπτική δημιουργίας ενός χερσαίου διαδρόμου προς την Τουρκία μέσω της Αρμενίας. Ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο Ρώσος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε στην Ουάσινγκτον να σταματήσει να υποδαυλίζει το αντιρωσικό συναίσθημα στην Αρμενία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις