Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Οι μικροί Τραμπ της Ευρώπης που περιμένουν το come back του μέντορα Ντόναλντ

Οι μικροί Τραμπ της Ευρώπης που περιμένουν το come back του μέντορα Ντόναλντ

Νοσταλγοί του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη αναμένουν την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, έχοντας καταφέρει οι ίδιοι, όλα αυτά τα χρόνια, να υιοθετήσουν με επιτυχία τις πολιτικές του πρακτικές.

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να ηττήθηκε στις εκλογές του 2020, αλλά όχι οι ιδέες του και πολιτικές του, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, απέσυρε τη χώρα του από τις συμφωνίες για το Κλίμα, πολέμησε συνθήκες περιορισμού των όπλων, επέβαλε εμπορικούς δασμούς σε συμμάχους και σήκωσε τους τόνους σε εταίρους για τις αμυντικές δαπάνες. Οπαδοί του μάλιστα, εκ των οποίων πολλοί να ανήκουν σε ακροδεξιές ρατσιστικές ομάδες, εισέβαλαν στο Κογκρέσο το 2021.

Επιπλέον, στα τέσσερα χρόνια της θητείας του, περιέγραψε την ΕΕ ως «εχθρό» και το ΝΑΤΟ ως «παρωχημένο». Νωρίτερα είχε επικροτήσει το Brexit, ενθαρρύνοντας και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα μηνύματα, όμως του Τραμπ, έχουν ασκήσει γοητεία σε αρκετούς ηγέτες στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του στη Guardian το στέλεχος της δεξαμενής σκέψης Φίλοι της Ευρώπης Πωλ Τόμας, κατεστημένοι και ανερχόμενοι λαϊκιστές ηγέτες απειλούν τις πολιτικές των Βρυξελλών για το κράτος δικαίου, τη μετανάστευση και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

«Οι Ευρωπαίοι που έχουν εξασκηθεί στην πολιτική του Τραμπ, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, και ο de facto Πολωνός ηγέτης, Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι, εξακολουθούν να είναι στην εξουσία και συνεχίζουν να πολεμούν τις Βρυξέλλες» λέει ο Τόμας.

Οι «μαθητές» του Τραμπ

  • Ρόμπερτ Φίτσο, Σλοβακία

Στη Σλοβακία, ενόψει των εκλογών, η χώρα μπορεί να αποκτήσει έναν ηγέτη, τον πρώην πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος έχει αντιγράψει τον Τραμπ. Ο Φίκο ισχυρίζεται ότι η κατεστημένη φιλελεύθερη κυβέρνηση προσπαθεί να κλέψει τις εκλογές επειδή ορισμένοι από τους συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην αρχηγού της αστυνομίας, έχουν συλληφθεί σε έρευνες για διαφθορά.

Ο Φίτσο, του οποίου το κόμμα Smer είναι μέλος της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κατηγορεί τη Δύση για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και λέει ότι θα σταματήσει κάθε βοήθεια προς το Κίεβο εάν κερδίσει.

Σλοβάκοι αναλυτές, που επικαλείται η Guardian, φοβούνται ότι θα διαλύσει τη δικαστική ανεξαρτησία της χώρας και θα στραφεί ενάντια σε όσους καταπολεμούν τη διαφθορά, όπως έκαναν οι Όρμπαν και Κατσίνσκι, και ότι θα συμμετάσχει μαζί τους στην καταπολέμηση του συμφώνου της ΕΕ για τη μετανάστευση, το οποίο απαιτεί από τα κράτη μέλη είτε να λάβουν μερικούς αιτούτες άσυλο, είτε να συνεισφέρουν οικονομικά στην υποδοχή τους σε άλλες χώρες.

  • Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι, Πολωνία

Μετά τη Μπρατισλάβα, η μεγάλη δοκιμασία για τους τραμπιστές της Ευρώπης θα είναι στη Βαρσοβία, όπου το συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι διεκδικεί μια τρίτη θητεία στις 15 Οκτωβρίου, δαιμονοποιώντας αδυσώπητα τον ηγέτη της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ και χτυπώντας τη Ρωσία. Η Γερμανία, οι Βρυξέλλες και τώρα ακόμη και η Ουκρανία, κατηγορούνται ότι κατέστρεψαν τους Πολωνούς αγρότες με τις εισαγωγές σιτηρών.

Σε μεταναστευτικό, το PiS πραγματοποίησε ένα αμφιλεγόμενο για πολλούς δημοψήφισμα στο οποίο ρωτούσε μεταξύ άλλων: «Υποστηρίζετε την αποδοχή χιλιάδων παράνομων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με την αναγκαστικό μηχανισμό μετεγκατάστασης που επιβλήθηκε από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία;».

  • Βίκτωρ Όρμπαν, Ουγγαρία

Ο Ούγγρος ηγέτης Βίκτωρ Όρμπαν, ο οποίος πέρυσι φιλοξένησε το ακροδεξιό Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης των ΗΠΑ (Cpac) στη Βουδαπέστη, χρησιμοποίησε τον έλεγχο του στα ΜΜΕ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον κρατικό μηχανισμό για να αντιμετωπίσει την ενωμένη αντιπολίτευση το 2022. Χαρακτήρισε τους αμφισβητίες του ως υποκείμενους μιας ΕΕ που απεικονίζεται να προσπαθεί να σπρώξει την προπαγάνδα των ομοφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ στους Ούγγρους μαθητές.

  • Γιάνεζ Γιάνσα, Σλοβενία

Στη Σλοβενία, αν και ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, που βεβιασμένα είχε συγχαρεί τον Τραμπ για τη «νίκη» του το 2020, είχε ηττηθεί το 2022, ωστόσο, εξακολουθεί να ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία, σύμφωνα με ειδικούς.

Αλάνθαστες τακτικές Τραμπ

Η τακτική του Τραμπ να επιτίθεται και να παρακάμπτει τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ενώ ευνοεί τα ακροδεξιά ειδησεογραφικά πρακτορεία που διαδίδουν «εναλλακτικά γεγονότα» έχει χρησιμεύσει στα χέρια λαϊκιστών ηγετών στην Ευρώπη, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian.

Οι Κατσίνσκι και Όρμπαν έχουν υποστηρίξει τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Η ανάπτυξη σκληρών ραδιοτηλεοπτικών φορέων -τύπου Fox News- σε ορισμένες χώρες, όπως το CNews στη Γαλλία, έδωσε στους πολιτικούς της ριζοσπαστικής δεξιάς μια πλατφόρμα για να προβάλλουν τις αφηγήσεις τους χωρίς να αντιμετωπίζουν τον έλεγχο ανεξάρτητων δημοσιογράφων.

Αλλού, οι λαϊκιστές πηγαίνουν απευθείας στους οπαδούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται στη Guardian. Ωστόσο, οι προσπάθειες του Στηβ Μπάνον, πρώην συνεργάτη του Τραμπ, να δημιουργήσει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο της σκληρής δεξιάς για να ασκήσει επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να υπονομεύσει την ΕΕ εκ των έσω είχαν μικρή επιτυχία.

Οι μίνι Τραμπ της Ευρώπης παραμένουν διχασμένοι μεταξύ τους, ιδίως για το αν και πόσο σθεναρά θα στηρίξουν την Ουκρανία.

Το αν μια επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα παρότρυνε τους Ευρωπαίους φίλους και θαυμαστές του να οικοδομήσουν ένα ενωμένο ευρωσκεπτικιστικό κίνημα δεν είναι σίγουρο. Αλλά θα δημιουργούσε μια σειρά από πολιτικούς, διπλωματικούς και δυνητικά στρατιωτικούς πονοκεφάλους για τους οποίους οι κυβερνήσεις της Ευρώπης δεν είναι καλά προετοιμασμένες, καταλήγει ο Πωλ Τόμας.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024