Όταν τα γερμανικά τανκς πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα στις 22 Φεβρουαρίου 2022, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Ευρέως, όμως, έχει επικρατήσει ότι στην πραγματικότητα ήταν μια ξεκάθαρη εισβολή μιας χώρας σε μια άλλη.

Ανάμεσα σε όσους δεν είχαν αυταπάτες ότι επρόκειτο παρά για εισβολή πλήρους κλίμακας ήταν ένας άνθρωπος που έβλεπε συχνά τον ισχυρότερο άνδρα της Ρωσίας, τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ίδια μέρα της εισβολής, ο Βαλερί Μπριζάτι (Valery Brizhaty). Μέχρι τότε ήταν αξιωματικός ασφαλείας που εργαζόταν σε ένα από τα πολυτελή σπίτια του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, το περίφημο Olivye, γνωστό και ως το παλάτι του Πούτιν, κληρονομία της σοβιετικής περιόδου. Το εν λόγω εντυπωσιακό κτήριο χρησιμοποιείται από τον Πούτιν από την προσάρτηση του 2014 Κριμαία.

Μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη στο Business Insider o Βαλερί Μπριζάτι ισχυρίζεται ότι στην πατρίδα του «είπαν ότι η αντιπολεμική μου θέση μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη και μπορεί να καταλήξω στη φυλακή για περίπου οκτώ χρόνια».

Οι πιέσεις που δέχτηκε ήταν τέτοιες, που ακόμα και όσα έλεγε στις συνεδρίες στον ψυχολόγο του μεταβιβάζονταν κατευθείαν στους ανωτέρους του, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Τελικά, ο Μπριζάτι κατάφερε να φύγει, αφού βρήκε πρώτα η σύζυγός του εργασία στο εξωτερικό και έτσι να μπορέσει να τη συνοδεύσει στον Ισημερινό μέσα στο 2023.

Αλλά τις εβδομάδες πριν από αυτό, δέχτηκε τεράστια πίεση να αποκηρύξει τις απόψεις του, είπε, κάτι που τον ανάγκασε να παραμείνει ήσυχος ενώ περιεργαζόταν ένα μυστικό σχέδιο για να φύγει.

Αναζητώντας το «Number One»

Στη κατοχή του Insider, βρέθηκαν έγγραφα, που προσκόμισε ο ίδιος ο Μπριζάτι τα οποία πιστοποιούν τη θέση του στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας (FSO), την ρωσική υπηρεσία που ασχολείται με τη φύλαξη υψηλόβαθμων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Πούτιν.

To παλάτι του Πούτιν στην Κριμαία (Wikipedia)

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Μπριζάτι, που ήταν συνοδός σκύλων, εντάχθηκε στην υπηρεσία το 2021.

Η υπηρεσία FSO έχει περίπου 50.000 άτομα που προστατεύουν τον Πούτιν και τους ανώτερους αξιωματούχους του. Η δουλειά του Μπριζάτι ήταν να βοηθήσει να γίνουν ρυθμίσεις ασφαλείας για την άφιξη του Πούτιν στο παλάτι ή γύρω από την Κριμαία.

Για παράδειγμα, εάν ο Πούτιν -που είναι γνωστός εσωτερικά ως «Νούμερο 1»- επρόκειτο να επισκεφθεί ένα σχολείο, «η υπηρεσία μας θα έφτανε εννέα ώρες πριν από την επίσκεψη και θα έλεγχε ολόκληρη την επικράτεια διεξοδικά», είπε.

Όπως αναφέρει ο πρώην αξιωματούχος όταν επισκέπτεται ο Πούτιν το παλάτι στην Κριμαία οι περισσότεροι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν την πραγματική διαδρομή. «Το 90% του κόσμου δεν ξέρει πώς θα έφτανε», είπε ο Μπριζάτι.

Θα μπορούσε είτε να υπάρξει μια τεράστια φανφάρα, με κάθε αεροδρόμιο σε συναγερμό με μια καταιγίδα από αυτοκίνητα, ελικόπτερα και τάξεις φρουρών, με μια ομάδα να κινείται μεταξύ των αεροδρομίων προσποιούμενη ότι ο Πούτιν ήταν σε ένα από τα αυτοκίνητα. Ή, είπε ο Μπριζάτι, θα επικρατούσε απόλυτη σιωπή, δηλαδή «ξαφνικά η αστυνομία πληροφορείται ότι ο Πούτιν βρίσκεται κάπου στην Κριμαία», είπε, και σχεδόν κανείς δεν ήξερε πώς.

Μια πολυτελής «μικρή πόλη» πίσω από τείχη 10 ποδιών

Πέραν όμως της εισβολής, ο Ρώσος πρώην αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι ένας άλλος λόγος που εγκατέλειψε τη θέση και τη χώρα του ήταν η πολυτέλεια του συγκροτήματος του παλατιού Olivye, σε σύγκριση με τις συνηθισμένες ζωές των Ρώσων.

«Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί η Ρωσία, μια τόσο πλούσια χώρα, πρέπει να υποφέρει – γιατί οι Ρώσοι δεν μπορούν να ζήσουν καλά και μόνο η κυβέρνηση μπορεί να ζήσει τόσο καλά».

«Ενώ ορισμένοι συνάδελφοι ήταν πιο ευχάριστοι, πολλοί ήταν σαν τον Πούτιν, προσπαθούν να σου βρουν ελαττώματα»

Σύμφωνα με έρευνα του 2019, του ρωσικού Proekt το παλάτι στο Olivye ήταν ένα τεράστιο συγκρότημα και περιελάμβανε ένα παγοδρόμιο για χόκεϊ, πισίνες, σάουνες, κοιτώνα προσωπικού 60 κλινών με μαρμάρινους τοίχους και μαρμάρινο ανελκυστήρα και έναν χειμερινό κήπο.

Οι δορυφορικές εικόνες της τοποθεσίας φάνηκαν επίσης να δείχνουν δάση, παραλίες, ένα μικρό λιμάνι και ένα ελικοδρόμιο. «Είναι ένα μέρος φαντασίας», είπε ο Βαλερί Μπριζάτι, σύμφωνα με τη μετάφραση της Telegraph μιας συνέντευξης που έδωσε στην ανεξάρτητη ρωσική εκπομπή TV Rain. «Υπάρχουν γυμναστήρια, σιντριβάνια, όμορφα πάρκα, τεϊοποτεία, ζώνες μπάρμπεκιου και παραλίες». Ένοπλοι δύτες έψαξαν επίσης την παραλία για δολοφόνους, είπε στο TV Rain.

«Προσπαθούν να σου βρουν ελαττώματα»

Μια βασική πτυχή του συγκροτήματος ήταν ότι ανεξάρτητα από την πραγματική τους δουλειά, κάθε μέλος του προσωπικού εκεί ήταν ένας αξιωματικός ασφαλείας, είπε ο Μπριζάτι στο Insider. «Όλοι όσοι εργάζονται εκεί από αυτόν που κουρεύει το γρασίδι μέχρι αυτόν που πλένει ρούχα, εργάζονται για τη FSO», είπε. Όλο το μέρος ήταν σαν μια «μικρή πόλη», τονίζει.

Ο πρώην φρουρός του Πούτιν, όμως, περιέγραψε μια τοξική ατμόσφαιρα στην οποία όλοι εργάζονταν για την υπηρεσία ασφαλείας και έπρεπε να προσέχεις τι έλεγες φοβούμενος αντίποινα.

Ο Μπριζάτι, λέει οι όλοι οι συνάδελφοί του εκεί ήταν πιστοί στη κυβέρνηση «Κάποιοι πιστεύουν πραγματικά ότι κάνουν μια σημαντική δουλειά», είπε, προσθέτοντας: «Δεν παρατηρούν την πολυτέλεια ή πιστεύουν ότι ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να έχει αυτή την πολυτέλεια».

Ενώ ορισμένοι συνάδελφοι ήταν πιο ευχάριστοι, πολλοί ήταν σαν τον Πούτιν. «Είναι δύσκολο να το εξηγήσω», είπε ο Βαλερί. «Προσπαθούν να σου βρουν ελαττώματα», πρόσθεσε. «Πρέπει να προσέχεις όλα όσα λες μπροστά τους, γιατί κάθε λέξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου».

«Το θέμα είναι ότι αυτό είναι το είδος της υπηρεσίας όπου δεν συμβαίνει τίποτα», συνέχισε. «Και ο μόνος τρόπος για να κάνεις καριέρα και να προωθήσεις τον εαυτό σου είναι να το πεις στους άλλους».

Τώρα στην εξορία, ο Μπριζάτι λέει ότι ο ψηλός φράχτης που περιβάλλει το παλάτι του Πούτιν είναι ένα ισχυρό σύμβολο του διαχωρισμού μεταξύ του Πούτιν και του ρωσικού λαού. «Δουλεύει για τον λαό και πρέπει να εργάζεται για τα συμφέροντα του λαού», είπε. «Δεν πρέπει να προστατεύεται από τους δικούς του ανθρώπους».