Eurostat: Περίπου 20 εκατ. παιδιά αντιμέτωπα με τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ντροπής που δημοσιοποίησε η Eurostat
Περίπου 20 εκατομμύρια παιδιά ή ποσοστό 24,7% ηλικίας κάτω των 18 ετών διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2022.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής Eurostat, σύμφωνα με τα οποία, σε σύγκριση με το 2021 σημειώθηκε αύξηση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Θλιβερή διάκριση για την Ελλάδα, η πέμπτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Στη χώρα μας το 2022, 491.000 παιδιά, που αντιστοιχεί στο 28,1% των παιδιών μέχρι 18 ετών, κοιτούσαν κατάματα το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Οι τέσσερις χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά από της Ελλάδα ήταν η Ρουμανία (41,5%), η Βουλγαρία (33,9%) και η Ισπανία (32,2%). Αντίθετα, η Σλοβενία (10,3%), η Τσεχία (13,4%) και η Δανία (13,8%) ανέφεραν τα μικρότερα ποσοστά παιδιών υπό την απειλή του κοινωνικού αποκλεισμού.
Παγκόσμια στοιχεία
Περισσότερα από 330 εκατ. παιδιά σε όλο το πλανήτη ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ η πανδημία του νέου κοροναϊού επιβράδυνε τον αγώνα κατά της φτώχειας των παιδιών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UNICEF και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί στα έξι σε όλον τον κόσμο ζει με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση, που υπογραμμίζει πως αν δεν είχαν ενσκήψει οι συνέπειες της πανδημίας, θα μπορούσαν να είχαν βγει από τη φτώχεια επιπλέον 30 εκατομμύρια παιδιά.
Η ακραία φτώχεια πλήττει το 40% των παιδιών στην υποσαχάρια Αφρική· πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα παιδιά αποτελούν περισσότερο από το 50% των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, και το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιδιά έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες από τους ενήλικες, 15,8% έναντι 6,6%, να ζουν σε εξαιρετικά φτωχά νοικοκυριά, χωρίς την τροφή, την υγιεινή, το στέγαστρο, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης υποδεικνύουν ότι απομακρύνεται ο φιλόδοξος στόχος που είχε ορίσει ο ΟΗΕ, να εξαλειφθεί η ακραία φτώχεια των παιδιών μέχρι το 2030.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις