Θεσσαλονίκη: Μειώθηκε η κατανάλωση ψαριών σε ιχθυοπωλεία και ταβέρνες μετά τις πλημμύρες
Οι καταστροφικές πλημμύρες και η μόλυνση του Παγασητικού φαίνεται πως ανησυχούν και τους Θεσσαλονικείς που φοβούνται για τις θάλασσες της Χαλκιδικής
Πτώση στην κατανάλωση ψαριών στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel, με τους αλιείς να ανησυχούν για τον περιορισμό της αγοραστικής κίνησης.
Όπως αναφέρουν οι καταναλωτές φοβούνται ότι τα ψάρια μπορεί να έχουν αλιευθεί σε θαλάσσιες περιοχές του Παγασητικού κόλπου όπου κατέληξαν τα λασπόνερα από τους χειμάρρους μαζί με φερτά υλικά και νεκρά ζώα.
Μάλιστα κάποιοι καταναλωτές εκφράζουν φόβους ότι αυτά τα φερτά υλικά μπορεί να επηρέασαν τις θάλασσες της Χαλκιδική αλλά και του Θερμαϊκού κόλπου με συνέπεια να μην αγοράζουν ψάρια.
«Έχουν καταγραφεί περιστατικά με καταναλωτές να λένε στους ιχθυοπώλες στους πάγκους της λαϊκής ότι τα ψάρια είναι μολυσμένα»
Όπως αναφέρει ο πρόεδρους του Αλιευτικού Συλλόγου Γρι Γρι «Άγιος Νικόλαος» Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παγώνης στο voria.gr, οι αλιείς της Θεσσαλονίκης ούτως η άλλως δεν ψαρεύουν στον Παγασητικό και οι θάλασσες του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής δεν έχουν επηρεαστεί από τη μόλυνση.
Ζητούν έλεγχο από το υπουργείο
«Υπάρχει μια παραπληροφόρηση και κάποια fake news για όλο αυτό που έγινε με τις πλημμύρες με αποτέλεσμα να επικρατεί μια ανησυχία χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.
Έχουν καταγραφεί περιστατικά με καταναλωτές να λένε στους ιχθυοπώλες στους πάγκους της λαϊκής ότι τα ψάρια είναι μολυσμένα, ενώ δύσπιστοι είναι οι πελάτες ακόμη και στις ταβέρνες στο να παραγγείλουν ψάρια. Έχει δυστυχώς δημιουργηθεί μια κακή εντύπωση στο κόσμο χωρίς να υπάρχει καμία βάση.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ύστερα και από δικές μας ενέργειες θα ξεκινήσει δύο μεγάλες έρευνες για τον Παγασητικό, καθώς ο κόλπος έχει γίνει αποδέκτης των νερών της βροχής και των φερτών υλικών» σημειώνει ο κ. Παγώνης και τονίζει ότι ο «Θερμαϊκός δεν έχει κανένα πρόβλημα και εκτός αυτού δεν κυκλοφορούσαν ψάρια στις δικές μας αγορές από εκείνες τις περιοχές. Δεν έχει φάει Θεσσαλονικιός Βολιώτικο ψάρι.
Ο Βόλος τρώει ψάρια από τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Οι περιοχές στις οποίες κυρίως ψαρεύουμε είναι ο Θερμαϊκός κόλπος, το Θρακικό Πέλαγος, η Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο».
Ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Γρι Γρι «Άγιος Νικόλαος» Θεσσαλονίκης σημειώνει επιπλέον ότι στη Χαλκιδική έγινε μια μέτρηση και το νερό βγήκε καθαρό – μηδέν επιρροή-, δηλαδή όπως ήταν και πριν τις πλημμύρες.
Ο κάμπος κατανάλωνε 10 τόνους ψάρια την ημέρα
Ο ίδιος συμπληρώνει: «είμαι στη θάλασσα από τα 14 μου και όλο τον χρόνο ζω μέσα σε αυτήν. Τα ψάρια ελευθέρας με το που θα μολυνθεί το νερό, θα πεθάνουν, δεν μπορούν να ζήσουν σε βρώμικο και λασπωμένο νερό. Ο καταναλωτής να έχει εμπιστοσύνη στους ψαράδες και τους ιχθυοπώλες, είναι άψογοι επαγγελματίες. Είναι οι πρώτοι που θέλουν να έχουν άριστη ποιότητα για να πουλήσουν».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι αλιείς της Θεσσαλονίκης έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν τη μείωση της κατανάλωσης στις πληγείσες περιοχές του κάμπου. «Ο κάμπος της Θεσσαλίας κατανάλωνε περίπου 10 τόνους ψάρια την ημέρα. Αυτή τη στιγμή και μετά από όλη αυτή την καταστροφή φεύγουν με το ζόρι 2,5 τόνοι, γεγονός που επηρεάζει συνολικά τον κλάδο μας».
- Η αποστολή του Άρη για το παιχνίδι με τον Αστέρα
- Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους εργαζόμενους – Απαιτούνται λύσεις
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του
- Τα είχα χαμένα! Ο Ρέιφ Φάινς για τη συνεργασία του με τη Τζένιφερ Λόπεζ
- Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου – Μπήκε από την καμινάδα
- Επίδομα θέρμανσης: Αύριο η καταβολή της πρώτης δόσης