Σταύρος Αρναουτάκης: Τα μεγάλα έργα μετατρέπουν την περιφέρεια Κρήτης σε πρότυπο
Συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο Σταύρος Αρναουτάκης.
Ένα μέλλον, στο οποίο η Κρήτη θα είναι μια Περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη, ένα νησί ενεργειακός φάρος στη Μεσόγειο, οραματίζεται ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος διεκδικεί για τέταρτη φορά την Περιφέρεια.
Με ποια έργα η Κρήτη μετατρέπεται σε Περιφέρεια – πρότυπο;
Τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το υπό κατασκευή Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι και ο ΒΟΑΚ, ο οποίος έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης, που είναι έργα, που χρόνια διεκδικούσαμε και πετύχαμε, σίγουρα θα δώσουν μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στο νησί μας μετατρέποντας την Περιφέρεια σε πρότυπο καθώς θα συμβάλουν σημαντικά στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για τα εκατομμύρια των επισκεπτών, αλλά και στην οδική ασφάλεια για τους Κρητικούς και τους ξένους επισκέπτες του νησιού.
Παράλληλα, η Ενεργειακή Διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία παρέχει πλέον ενεργειακή επάρκεια στο νησί, αλλά και η διαρκής συνεργασία της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ για προγράμματα Καινοτομίας και έρευνας, καθώς και η διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία, που αλλάζει ριζικά τις παραμέτρους ανάπτυξης της Κρήτης.
Η Περιφέρεια επικεντρώνει τις προσπάθειές της για την τρέχουσα δεκαετία στην προώθηση μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης της Κρήτης, όπου όλοι οι Κρητικοί θα είναι ωφελημένοι.
BOAΚ, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην ιστορία του νησιού…
Η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης ήταν ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Περιφέρειας και των Κρητικών, καθώς ο υπάρχων εθνικός δρόμος σε πολλά σημεία του, παρά τις παρεμβάσεις έργων που έχουν γίνει, και επικίνδυνος για την οδική ασφάλεια είναι και ξεπερασμένος για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα εκατομμύρια των επισκεπτών, αλλά πρωτίστως τους κατοίκους του νησιού.
Μετά από προσπάθειες πολλών ετών από την πλευρά της Περιφέρειας και σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της Κρήτης, ο ΒΟΑΚ εισέρχεται επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης, χρηματοδοτούμενος από το Ταμείο Ανάκαμψης και εθνικούς πόρους και η κατασκευή του θα δώσει τεράστια ώθηση σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης του νησιού. Πρόκειται για ένα κομβικό αναπτυξιακό έργο, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους της Κρήτης και την τοπική οικονομία.
Κυκλική οικονομία, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση…
Έχοντας ως βασική στόχευση την προώθηση δράσεων κυκλικής οικονομίας, με γνώμονα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Κρήτης, επικεντρωνόμαστε στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους αγροδιατροφής και τουρισμού – εστίασης, καθώς αυτοί οι κλάδοι καλύπτουν αθροιστικά περίπου το 45% του ΑΕΠ της Κρήτης και πλέον του 50% του αριθμού των απασχολούμενων στο νησί μας.
Στόχος των δράσεων είναι η βαθμιαία μετάβαση σε ένα νέο, καινοτόμο, περιβαλλοντικά φιλικότερο και τεχνοοικονομικά βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, που θα υποστηριχθεί από την ΕΥΔ ΠΕΠ Περιφέρειας Κρήτης.
Παράλληλα, δημιουργούμε μία νέα φιλοσοφία για την ενεργειακή μετάβαση του νησιού και είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις βιώσιμες υποδομές, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Επίσης, στηρίζουμε τις συλλογικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή δημοκρατία, διαδίδοντας το μήνυμα της αειφορίας και της βιωσιμότητας για τις επόμενες γενιές.
Στόχος μας είναι να διαθέσουμε 205 εκ. € από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτήρια, την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, την ανάπτυξη ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή κοινόχρηστων χώρων αστικών κέντρων και οικισμών και την αναβάθμιση δικτύων και εγκαταστάσεων διαχείρισης υδάτων για τη μείωση των διαρροών και τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού.
Μπορεί η Κρήτη να παίξει καθοριστικό ρόλο στο κέντρο της Μεσογείου;
Ο δικός μας σχεδιασμός για την Κρήτη του 2030 περιγράφει μια Κρήτη δυναμική, βιώσιμη, ευφυή. Με κοινές αξίες και κοινωνική συνοχή. Δημιουργική, με ξεχωριστή ταυτότητα και αυτοπεποίθηση. Δουλεύουμε στο παρόν, οραματιζόμενοι το μέλλον. Ένα μέλλον, στο οποίο η Κρήτη θα είναι μια Περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Μια Περιφέρεια με ένα νέο Διεθνές Αεροδρόμιο που θα την καθιστά κόμβο στον τομέα των αερομεταφορών, ένα νησί με ένα σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, ένα νησί ενεργειακό φάρο της Μεσογείου. Αλλά και διεθνές κέντρο έρευνας. Ένας τόπος βιώσιμης και ποιοτικής ανάπτυξης για όλους τους Κρητικούς και σημείο αναφοράς για την διεθνή συνεργασία.
Πώς θα πετύχετε την ανθεκτικότητα του νησιού απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της;
Στην εποχή των αλλεπάλληλων κρίσεων, των απρόβλεπτων γεγονότων και των αστάθμητων εξελίξεων, γνωρίζουμε καλά πως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, ειδικά στον τομέα της κλιματικής αλλαγής.
Η Περιφέρεια Κρήτης διαμόρφωσε τη Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή και είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που σχεδίασε και ενέκρινε το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Περίπου 40 εμπειρογνώμονες και στελέχη της Περιφέρειας έχουν εργαστεί με συνέπεια καθώς και 14 καθηγητές και ερευνητές του ΙΤΕ, του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης, που υποστηρίζουν εθελοντικά το έργο αυτό. Με το σχεδιασμό προσδιορίστηκαν και ιεραρχήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για τα επόμενα 15 χρόνια, στοχεύοντας στην αποφυγή των επιπτώσεων ή στη μείωση της έντασης και έκτασης των επιπτώσεων, και στην αποκατάστασή τους. Να σημειώσω πως βασικός στόχος του σχεδιασμού είναι επίσης η ενημέρωση και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.
Αρμοδιότητες και πόροι στην Αυτοδιοίκηση. Πώς μπορεί να επιτευχθεί πραγματική αποκέντρωση;
Πρώτη και αναγκαία προϋπόθεση για την στήριξη της Αυτοδιοίκησης παραμένει η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και η ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων προς τις Περιφέρειες.
Ο θεσμός της Περιφέρειας καλείται να λειτουργήσει σαν ένα πολυδύναμο εργαστήριο ανάπτυξης και μπορεί να το πράξει λόγω της εγγύτητας που έχει με την καθημερινότητα του πολίτη και τη σχέση με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.
Επί της ουσίας οι Περιφέρειες αποτελούν αντίβαρο στο υπερτροφικό και αργό κεντρικό κράτος που δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό γιατί δεν γνωρίζει τα προβλήματα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η επένδυση στην Περιφέρεια, δεν αποτελεί απλά περιφερειακή πολιτική, αλλά την μόνη βιώσιμη εθνική, αναπτυξιακή πολιτική. Είναι μεγάλη ανάγκη, λοιπόν, να γίνει πράξη από την κεντρική εξουσία το πάγιο και διαχρονικό αίτημα της αυτοδιοίκησης για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων.
* Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου