Αυξάνονται τα κόκκινα τηλέφωνα Ελλάδας – Τουρκίας
Ποια υπουργεία έχουν ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες μετά τις αποφάσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν για ενίσχυση του διαλόγου.
Όλο και περισσότερα γίνονται τα «κόκκινα τηλέφωνα» δηλαδή οι απευθείας γραμμές που συνδέουν Αθήνα και Άγκυρα.
Γραμμές που ενεργοποιούνται στο ένα υπουργείο μετά το άλλο στο πλαίσιο και της κατεύθυνσης που έχουν δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, με στόχο την αποσόβηση των όποιων κρίσεων εν τη γενέσει τους.
Επιδίωξη Αθήνας και Άγκυρας που επαναβεβαιώθηκε μετά και τη δεύτερη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμείνουν ανοιχτοί και να είναι άμεσοι σε όλα τα επίπεδα.
Νέες γραμμές
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νέα «κόκκινη γραμμή», που αποφάσισαν να δημκιουργήσουν μεταξύ τους ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης και ο υπουργός Εσωτερικών της γείτονος, υπεύθυνος για τα εν λόγω ζητήματα, Αλί Γερίλκαγια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού ήταν στο τιμόνι της μεταναστευτικής κρίσης του 2020 στον Έβρο, κατηγορούσε την Αθήνα σε κάθε ευκαιρία και είχε υιοθετήσει την πλέον ακραία ρητορική κατά της Ελλάδας, τόσο σε ζητήματα «τρομοκρατίας», όσο και προσφυγικού – μεταναστευτικού.
Τα ΥΠΕΞ
Αντίστοιχα σε ανοιχτή γραμμή είναι από την πρώτη μέρα οι ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, κάτι που είχε επιδιώξει και πετύχει με τον τούρκο ομόλογο του, μόλις διορίστηκε και ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ, της Ελλάδας, Βασίλης Κασκαρέλης. Με το μεταναστευτικό να είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που συνεργάστηκαν οι δυο τους.
Σε επικοινωνία είναι σαφώς και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον τούρκο ομόλογο του Γιασάρ Γκιουλέρ, με τη σχέση τους να χτίζεται βήμα βήμα.
Στους ανθρώπους που έχουν απευθείας επικοινωνία με τη γείτονα και η ΥΦΥΠΕΞ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που θα χειριστεί τον Πολιτικό Διάλογο με τον ομόλογο της Μπουράκ Ακτσαπάρ.
Τα υπουργεία Άμυνας
Υπενθυμίζεται ότι εξαιρετικές σχέσεις και επικοινωνία που συνεχίζεται σε προσωπικό επίπεδο εξακολουθούν να έχουν οι πρώην υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας και νυν βουλευτές, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ. Ένα κόκκινο τηλέφωνο που λειτουργούσε ακόμα και όταν οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν στο κόκκινο και βοήθησε στην επικοινωνία. Το άτυπο μνημόνιο που συμφώνησαν άλλωστε Παναγιωτόπουλος και Ακάρ στα συντρίμμια των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν την Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και σήμερα, με μηδέν υπέρπτήσεις και παραβιάσεις σχεδόν από το Φεβρουάριο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας διατηρούσε σχέσεις και με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πολύ πριν γίνουν υπουργοί Εξωτερικών και ακόμα και αν δεν προχωρούσαν πάντα σε ανακοινώσεις είχαν επικοινωνία και στα δύσκολα.
Οι δίαυλοι στο παρελθόν
Ενώ κανείς δεν θα ξεχάσει το κόκκινο τηλέφωνο ανάμεσα σε Μέγαρο Μαξίμου και Ακσαράι και την επικοινωνία της πρώην διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και νυν πρεσβευτού της Ελλάδας στη Ρώμη, Ελένης Σουρανή, με τον πρώην εκπρόσωπο του Ερντογάν και νυν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, Ιμπραχήμ Καλίν. Με τον Ερντογάν στη συνάντηση του με τον Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη το 2022 να εκθειάζει την «κυρία Ελένη» της ελληνικής διπλωματίας.
Ένας δίαυλος που μετά τις εκλογές και τις αλλαγές σε Αθήνα και Άγκυρα κληρονομήθηκε στους Γεραπετρίτη και Φιντάν, δύο στενούς συνεργάτες των δύο ηγετών, που έχουν αναλάβει και την ευθύνη του διαλόγου.
«Κόκκινα τηλέφωνα» δηλαδή γραμμές απευθείας επικοινωνίας που σκοπό έχουν να προλαμβάνουν τις κρίσεις και να μπορούν να προχωρούν οι σχέσεις των δύο πλευρών και οι συνομιλίες χωρίς εντάσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις