Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 13o
Θα στερήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία τη νίκη από τον Μπάιντεν στις εκλογές;

Θα στερήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία τη νίκη από τον Μπάιντεν στις εκλογές;

Την άνοιξη του 2022 ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τη μεγάλη υποστήριξη των Αμερικανών στην πολιτική του έναντι της Ουκρανίας. Ενάμιση χρόνο μετά, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, ενόψει των εκλογών.

Τόσο η τολμηρή ομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν από το βήμα του ΟΗΕ, όσο και η απόφασή του να στείλει άλλο ένα οπλικό δώρο, ATACMS, στην Ουκρανία δείχνουν ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την πολιτική του στο Ουκρανικό. Η πλειονότητα των ψηφορόων όμως δεν φαίνεται να συμφωνεί μαζί του, ενώ ο κύριος αντίπαλός του για τις επερχόμενες εκλογές Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά στον μέσο Ρεπουμπλικανό και ίσως Αμερικανό.

Οι τοποθετήσεις των δύο αντιπάλων αναμφίβολα προεξοφλούν την μελλοντική αμερικανική στάση, με όποιον βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση σε παγκόσμιους ηγέτες να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας ενάντια στους Ρώσους εισβολείς. «Αν επιτρέψουμε τον διαμελισμό της Ουκρανίας, είναι ασφαλής η ανεξαρτησία οποιασδήποτε χώρας;». Ο Μπάιντεν απέσπασε χειροκροτήματα λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας στη μάχη της για ελευθερία.

Ο Will Pomeranz, διευθυντής του Ινστιτούτου Kennan, μιας δεξαμενής σκέψης στην Ουάσιγκτον που επικεντρώνεται στη Ρωσία και την Ευρασία λεέι πως «ο Μπάιντεν ήταν πολύ αποφασιστικός στην υποστήριξή του στην Ουκρανία και το επανέλαβε στον ΟΗΕ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν συμμετέχουν στην πρώτη τους προεδρική εκστρατεία για το 2020 που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ, Οχάιο, ΗΠΑ, 29 Σεπτεμβρίου 2020 (REUTERS/Brian Snyder).

Από την άλλη, σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC που μεταδόθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ είπε ότι εάν κέρδιζε τις εκλογές του 2024, θα έκανε τον Ζελένσκι και τον Πούτιν να συμφωνήσουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία, δίχως όμως να δώσει λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς εάν θα ανάγκαζε την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη, ο Τραμπ είπε ότι δεν θα το έκανε, δίχως όμως και πάλι να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα μπορούσε να επιδιώξει να τερματίσει τον πόλεμο.

Οι Αμερικανοί δεν συμφωνούν με τον Μπάιντεν

Την ίδια στιγμή, μια σειρά ερευνών αποτυπώνουν μια απόκλιση των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν έναντι του πολέμου στην Ουκρανία από τη γνώμη των ψηφοφόρων.

Ήδη από τα τέλη του 2022, το αμερικανικό κοινό άρχισε να διχάζεται όσον αφορά τον πόλεμο.

Σε έρευνα του Chicago Council on Global Affairs τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ η υποστήριξη για τις τότε πολιτικές του Μπάιντεν για οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο ήταν σταθερή, οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι ως προς την υποστήριξη της Ουκρανίας για όσο χρόνο χρειαστεί. Το 47% των συμμετεχόντων ήθελαν από την Ουκρανία να τα βρεί με τη Ρωσία.

«Η επιρροή των αντιλήψεων για το ποια πλευρά είναι επιτυχημένη στο πεδίο της μάχης καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ΜΜΕ επηρεάζοντας τις δημόσιες απόψεις για την κατάσταση επί τόπου και, με τη σειρά της, στη συνεχή υποστήριξη της αμερικανικής υποστήριξης στην Ουκρανία».

Ανεξαρτήτως τι λέει ο αμερικανικός λαός, ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί, λέει πανίσχυρη δεξαμενή σκέψης στις ΗΠΑ

Όσον, λοιπόν περνούσαν οι μήνες, η πλειονότητα του αμερικανικού κοινού και ίσως και των γερουσιαστών έγειρε πως μια στάση αντίθετη από αυτή που υιοθετούσε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μετά το καλοκαίρι αποτυπώνουν ξεκάθαρα αυτό το ρεύμα. Οι περισσότεροι Αμερικανοί αντιτίθενται στην έγκριση πρόσθετης χρηματοδότησης από το Κογκρέσο για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του CNN που διεξήχθη από το SSRS, καθώς το κοινό διχάζεται για το αν οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει αρκετά για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Συνολικά, το 55% λέει ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν πρέπει να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση για την υποστήριξη της Ουκρανίας έναντι 45% που λέει ότι το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει τέτοια χρηματοδότηση. Και το 51% λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει αρκετά για να βοηθήσουν την Ουκρανία, ενώ το 48% λέει ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη στις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 βρήκε ότι το 62% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα.

Οι κομματικές διαφορές έχουν διευρυνθεί από εκείνη τη δημοσκόπηση, επίσης, με τους περισσότερους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να βρίσκονται πλέον σε αντίθετες πλευρές, αλλά με τους Ρεπουμπλικάνους να είναι πιο συσπειρωμένοι, δίνοντας αριθμητικό πλεονέκτημα στην παράταξη που είναι εναντίον της αμερικανικής βοήθειας.

Σε έρευνα του CBS συνολικά, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι -και 4 στους 10 ανεξάρτητους- πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα έπρεπε να κάνει λιγότερα για να βοηθήσει την Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία. Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα πράγματα όπως θα έπρεπε.

Έρευνα της Gallup έδειξε ότι οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν χειρίζεται καλά την υπόθεση της Ουκρανίας, με το 50% να τον αποδοκιμάζει, ενώ τον επιδοκιμάζει το 47%. Πάντως το 53% των Αμερικανών αποδοκιμάζει το συνολικό έργο της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ουκρανοί στρατιώτες καπνίζουν στη θέση τους κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην περιοχή Zhytomyr, Ουκρανία, 20 Σεπτεμβρίου 2023 (REUTERS/Gleb Garanich).

Σε συνεντεύξεις που έκανε το BBC σε Αμερικανούς ψηφοφόρους καταδείχθηκε ότι ναι μεν υποστηρίζεται η Ουκρανία, αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν οικονομική και υλική βοήθεια.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία έχει το ρεπουμπλικανικό κόμμα, Ρεπουμπλικανοί βουλευτές εκφράζουν διαφωνίες για την νέα αποστολή βοήθειας.

Με περισσότερα από 76 δισ. δολάρια σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ που έχουν ήδη παραδοθεί και ελάχιστες προσδοκίες ότι ο πόλεμος θα τελειώσει πριν από τις αμερικανικές εκλογές, η υποστήριξη του αμερικανικού κοινού στην Ουκρανία φαίνεται να μειώνεται εν μέσω οικονομικών δυσκολιών στο εσωτερικό.

«Περισσότεροι Αμερικανοί αμφισβητούν εάν τα χρήματα θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα στο σπίτι τους, όπου ο υψηλός πληθωρισμός επηρεάζει εκατομμύρια ψηφοφόρους. Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες και οι υποψήφιοι για την προεδρία εκμεταλλεύονται αυτή την αλλαγή του αισθήματος για να κερδίσουν τους ψηφοφόρους. Δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων αρνήθηκαν να εγκρίνουν περισσότερη βοήθεια προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι η μοίρα του Κιέβου δεν είναι ζωτικής σημασίας συμφέρον των ΗΠΑ» αναφέρει ρεπορτάζ του Radio Free Europe.

Τα γεράκια κάνουν το άσπρο μαύρο

Τα φιλοπόλεμα γεράκια όμως στις ΗΠΑ όχι μόνο αρνούνται αυτά τα αποτελέσματα, αλλά τα παραποιούν για να εξυπηρετήσουν την φιλοπόλεμη ατζέντα.

Ενώ η πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN δείχνει ξεκάθαρα το 55% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το Κογκρέσο δεν πρέπει να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση στους Ουκρανούς για τον πόλεμο, -το 45% απαντά ναι-, για τους αναλυτές του Ατλαντικού Συμβουλίου -μιας από τις πιο σημαντικές δεξαμενές σκέψης στις ΗΠΑ- η «εικόνα είναι πιο περίπλοκη».

«Αυτό το σχετικά μικρό περιθώριο προκαλεί την αντίστροφη ανάλυση» από αυτή που λέει η έρευνα του CNN, υποστηρίζει το Ατλαντικό Συμβούλιο. «Μετά από 18 μήνες του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και δεκάδες δισ. δολ. σε υποστήριξη των ΗΠΑ στο Κίεβο, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί θέλουν το Κογκρέσο να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την ελευθερία της» ισχυρίζεται.

Έτσι η αμερικανική δεξαμενή σκέψης, πραγματοποιώντας αυθαίρετους συλλογισμούς, προσαρμόζει τα συμπεράσματα στις ανάγκες της φιλοπόλεμης μερίδας, τονίζοντας -στα όρια του ψεύδους- ότι οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν ότι οι Αμερικανοί παραμένουν εξαιρετικά θετικοί σχετικά με τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία».

Γι’ αυτό και λέει πως για να συνεχιστεί αυτή η υποστήριξη, «οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ και οι υποψήφιοι για αξιώματα θα πρέπει να «συναντήσουν» τους Αμερικανούς χρηματοδοτώντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία και διατυπώνοντας με μεγαλύτερη σαφήνεια γιατί η νίκη της Ουκρανίας είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ θέλουν να δουν την Ουκρανία να κερδίζει. Είναι καιρός οι εκπρόσωποί τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους» λέει η αφθαίρετη ανάλυση.

Άσε τον κόσμο να λέει ότι θέλει

Στο ίδιο όμως στρατόπεδο των γερακιών, υπάρχουν και εκείνοι που ναι μεν παραδέχονται τις αρνητικές δημοσκοπήσεις για τον πόλεμο, αλλά υποστηρίζουν απροκάλυπτα, ότι δεν έχει καμία σημασία αυτό. Οι πόλεμοι θα πρέπει να συνεχίζονται, ανεξαρτήτως τι λέει ο αμερικανικός λαός στις δημοσκοπήσεις.

«Στον πόλεμο, από καθαρά πολιτική προοπτική, είναι συνήθως πιο ασφαλές για τους πολιτικούς να παραμείνουν στην πορεία τους» υποστηρίζουν οι Gian Gentile και Raphael S. Cohen, από την γνωστή δεξαμενή σκέψης RAND.

«Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πραγματικά πολύ καλό το ιστορικό των δημοκρατιών να κρατάνε επί μακρόν τις ένοπλες συγκρούσεις. Από τους αρχαίους Αθηναίους κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου μέχρι σήμερα, οι δημοκρατίες δεν ήταν συνήθως οι «ευμετάβλητες», τα «αρνάκια» όπως τις χαρακτηρίζουν οι επικριτές τους. Στις ΗΠΑ, οι πόλεμοι στην Κορέα, το Βιετνάμ, το Ιράκ και το Αφγανιστάν ήταν τελικά βαθιά αντι-δημοφιλείς. Ωστόσο, οι ΗΠΑ πολέμησαν για 3 χρόνια στην Κορέα, σχεδόν 9 χρόνια στο Ιράκ και σχεδόν 20 χρόνια τόσο στο Βιετνάμ όσο και στο Αφγανιστάν. Όλες αυτές οι εκστρατείες αφορούσαν σημαντικά περισσότερ βαρύ φόρο αίματος για τους Αμερικανούς και χρήματα από ό,τι απαιτούσε μέχρι στιγμής η δέσμευση των ΗΠΑ στην Ουκρανία».

Οι δύο εμπειρογνώμονες όμως ξεχνάνε ότι στους πόλεμους που ανέφεραν, οι επιθετικές δημοκρατίες δεν νίκησαν, αλλά αυτό δεν έχει σημασία για τους ίδιος.

Εάν ισχύει η εκτίμηση του Will Pomeranz ότι το λαϊκό αμερικανικό αίσθημα είναι απίθανο να μειώσει την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Ουκρανία, ενόψει των εκλογών, τότε οι αναλυτές της RAND φαίνεται ότι να επιβεβαιώνονται, με τους Δημοκρατικούς να φλερτάρουν όλο και περισσότερο με την ήττα.

Must in

Λεσόρ: «Ευγνώμων για το 2024, ανυπομονώ για τα όσα θα φέρει το 2025» (pic)

Την δική του ανασκόπηση για το 2024 που ολοκληρώθηκε έκανε ο Ματίας Λεσόρ ενώ τόνισε πως ανυπομονεί για τα όσα θα έρθουν το νέο έτος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο