Το τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αναγόρευσε Επίτιμο Διδάκτορα τον διακεκριμένο Νορβηγό συγγραφέα Jo Nesbø, ο οποίος αυτές τις μέρες επισκέφτεται τη χώρα μας. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω.

Με αγάπη στην Ελλάδα

Ο Jo Nesbo παράτησε πολλές καριέρες προτού βρει την πραγματική του κλίση να γράφει για τα μοναδικά πράγματα που, όπως λέει, αξίζει να γράφει κανείς: το έγκλημα και την αγάπη.

Ο μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας, που ταξιδεύει κάθε χρόνο στην Κάλυμνο για το αγαπημένο του χόμπι, την αναρρίχηση, και που σε κάθε βιβλίο του ανεβάζει τον πήχη πιο ψηλά, βρέθηκε στην Αθήνα στις 27 Σεπτεμβρίου, έξι χρόνια μετά την τελευταία του δημόσια εμφάνιση στην πρωτεύουσα,=.

Ο Jo Nesbo συνομίλησε με τον ομότεχνό του Δημήτρη Σίμο για την αστυνομική λογοτεχνία και τα βιβλία του, για την περιπέτεια της γραφής, και κυρίως για τη Ματωμένη σελήνη, τη 13η υπόθεση του διάσημου επιθεωρητή Χάρι Χόλε.

Το 2011 στη Βρετανία κάθε 27 δευτερόλεπτα πουλιόταν ένα βιβλίο του

Το μυθιστόρημά του Νέμεσις ήταν υποψήφιο για το βραβείο Edgar Allan Poe (2010).

Το σκεπτικό της απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος για την απονομή του τιμητικού τίτλου

»Ο Jo Nesbø είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Τα έργα του εκδίδονται σε 50 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 55 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ανανέωσε το αστυνομικό μυθιστόρημα και ανέδειξε τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του λογοτεχνικού αυτού είδους.

Με το έργο του έδωσε ώθηση στη φιλαναγνωσία δημιουργώντας νέους αναγνώστες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μυθιστορήματά του αξιοποιούν με ποικίλους τρόπους αρχειακό υλικό (π.χ. αστυνομικά αρχεία) και διερευνούν πώς οι νέες τεχνολογίες επιδρούν στην επεξεργασία και στη διακίνηση κάθε είδους πληροφορίας στις κοινωνίες του 21ου αιώνα, η συγγραφική του παραγωγή έχει ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος για το τμήμα μας.

Επιπλέον, ο Jo Nesbø δεν είναι μόνο τακτικός επισκέπτης της χώρας μας, αλλά και γνώστης της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας και ζωής, όπως φάνηκε από το διήγημά του που εκτυλίσσεται στο νησί της Καλύμνου».