Δημοσκόπηση Metron Analysis στο MEGA: Δυσαρέσκεια για κυβέρνηση – απογοήτευση από ΣΥΡΙΖΑ
Η κοινωνία αγχώνεται για την ακρίβεια, είναι δυσαρεστημένη για διαχείριση των φυσικών καταστροφών αλλά εξακολουθεί να απογοητεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Την αντιφατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία στο φόντο των μεγάλων φυσικών καταστροφών που φέρνει η κλιματική αλλαγή, αλλά και του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας, αποτυπώνει η έρευνα Metron Forum 2.0, που παρουσιάστηκε στο MEGA με την Ράνια Τζίμα και με τον σχολιασμό του Γιάννη Πρετεντέρη.
Ταυτόχρονα, η έρευνα αυτή που πραγματοποιήθηκε τις μέρες αμέσως πριν και αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι παρά την αλλαγή ηγεσίας, ένα ορισμένο κλίμα απογοήτευσης και για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ισχυρό.
Όλα αυτά παραπέμπουν σε μια μεταβατική φάση στην ελληνική κοινωνία όπου συνδυάζεται η «απότομη προσγείωση» στην πραγματικότητα των μεγάλων καταστροφών, με τη μεγάλη ανησυχία για την ακρίβεια και μια συνολικότερη ανασφάλεια.
Έντονη δυσαρέσκεια – κόκκινη κάρτα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών
Η αλλαγή κλίματος αποτυπώνεται πρώτα από όλα στην ερώτηση για το εάν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση. Ενώ τον Ιούνιο το 49% υποστήριζε ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% προς τη σωστή, τώρα οι απαισιόδοξοι αγγίζουν το 62% και οι αισιόδοξοι μόλις το 32%.
Η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα καθώς την αναφέρει το 36%, με την οικονομία να ακολουθεί με 23% ενώ τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα αναφέρει το 5%.
Αυτό αποτυπώνεται και στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, που μετρά τον μέσο όρο του ισοζυγίου της αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικές γνώμες – αρνητικές γνώμες) και το ισοζύγιο της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει – θα χειροτερέψει). Το -45% δείχνει ακριβώς ότι κυριαρχεί η απαισιοδοξία.
Η κυβέρνηση πιστώνεται στα θετικά την προσέλκυση τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την αμυντική θωράκιση της χώρας και την εξωτερική πολιτική.
Αντιθέτως, συγκεντρώνει πολύ αρνητικές γνώμες για την εγκληματικότητα (70%), για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (69%), για την αντιμετώπιση της διαφθοράς (70%) και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (74% με μόλις 14% να θεωρεί ότι τα πήγε καλά).
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν «πέφτει» στη συνολική βαθμολογία για την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, 34% που είναι π.χ. ελαφρά καλύτερο από το 33% του περασμένου Μαρτίου, αν και παραμένει σαφώς χαμηλότερο της εκλογικής επιρροής της στις εκλογές του Ιουνίου.
Αντιθέτως, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να δυσαρεστεί τους πολίτες. Μόνο το 12% έχει θετική αξιολόγηση για την αντιπολίτευση από 19% τον Μάιο, με τις αρνητικές αξιολογήσεις για την κυβέρνηση να αγγίζουν το 79%.
Το πώς όλα αυτά θα αποτυπωθούν και στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μένει να το δούμε. Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι παραμονές των εκλογών καταγράφεται μικρότερο ενδιαφέρον σε σχέση με τον Ιούνιο (που όμως ήταν ούτως ή άλλως μια πολιτικά φορτισμένη προεκλογική περίοδος). Ενδιαφέρον και το σχετικά αυξημένο ενδιαφέρον των νέων.
Η ταυτότητα της έρευνας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις